Reklama

Reklama

Svatý Mikuláš

  • USA St. Nicolas
Trailer 2

Obsahy(1)

Skupinka studentů FAMU točí absolventský dokumentární film o bývalém ústavu u Svatého Mikuláše. V tomto sanatoriu prý údajně bloudí duše pacientů dodnes. Skupinka studentů vedena Natálii Kocurovou tento ústav navštíví a záhy zjišťuje, že dostat se ven nebude tak snadné, jako bylo dostat se dovnitř. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (49)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Found footage horor je pro hororové nadšence s vlastní vizí filmu zcela ideální, neboť u tohoto hororového žánru platí pravidlo "za málo peněž, hodně muziky". Toho využila i skupinka absolventů pražské FAMU. Jejich píle a snaha udělat z něčeho něco se zde samozřejmě projevovala ve scénáři, respektive příběhu, který nutno dodat byl sice originální, ale fungoval bohužel na stejné kostře jako desítky jiných podprůměrných found footage kolegů. Mohl bych sice hodnotit objektivně fakt, že rozpočet pro tento film byl téměř nulový, ale ruku na srdce, se špičkovou technikou užitou pro tento snímek by se dalo uspořádat daleko větší a hlavně více "autentičtější" divadlo, než nám předvedl pan Smazal. Režisér found footage hororu by si měl zprvu naučit hlavní zásady pro takovýto film. Hudební doprovod do FF hororu opravdu nepatří, dámy a pánové! Bohužel hudba dosti vyrázným způsobem zkazila můj dojem na Svatého Mikuláše. Jakýsi pietní akt pro člena štábu za doprovodu smutných akordů a zpěvu, zhruba uprostřed atmosférou gradující stopáže, byla jen třešničkou na dortu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na to, ale výsledek mě moc nepotěšil. Je fajn, že něco takového vzniklo v našich končinách a jsem za to rád a doufám, že příští počin se už vyvede lépe. České Grave Encounters, ve kterém je fatální chyba a to hudba! Hudba se tam absolutně nehodila, ta mě opravdu vytáčela. Stačilo pár "scary" zvuků a úplně by to stačilo. I zvuky mohly být taky kvalitnější a i když jde o FF horor, tak se kamery nemusely tolik třást a často je tu velká tma, takže toho taky moc není vidět. Herci se mohli lépe položit do rolí. Kdybych se já ocitl v takový situaci, rozhodně bych byl pominutější a neměl bych tak klidnej hlas. A ještě jedno rýpnutí. Při pohledu na ústav v oknech mříže nejsou, takže se skákat ze třetího patra nemuselo! :-) Na podmínky ale docela dobrá práce. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Já to vlastně docela chápu - vždycky, když jsem chlastal v Jekyllu na Americký, nezřídkakdy mi jeblo taky. A tenhle film tam směle začíná... jinak celkem fajn amatérská variace na Grave Encounters, přičemž je třeba vzít v potaz, že 1) Grave Encounters nestáli za nic už sami o sobě 2) mizivé zkušenosti a nízká produkční hodnota jsou na filmu zoufale vidět. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Zoberiem to od začiatku. Dať pred FF film krátke video, na ktorom sa v podstate nič nestalo, bolo dosť nesprávne. Scény s bitkou alebo sexom sú na začiatku FF filmu takmer vždy, takže to bolo v poriadku, aj keď to bolo nezáživné. Krátke zoznámenie s postavami bolo aspoň teda pre mňa dostačujúce. Prehliadnutie budovy na začiatku pomocou baterky sa mi tiež páčilo. Potom už začalo strašenie a tam bolo zopár scén, ktoré som vážne nechápal. Tak najprv niekto zmizne, potom je zrazu pri nich, potom už tam zase nieje. Pripadalo mi to dosť zmätené. Taktiež velká chyba ako v FF Nightlight. Ako môže niekoho napadnúť ísť spať, keď ho strašia duchovia a niekolko kamarátov sa stratilo? Ráno sa zobudia a idú ich hladať, ako keby sa nič nestalo. Scéna s lietajúcimi objektami sa tam taktiež nehodila. Masky boli v pohode a aj tá vražda, pri ktorej bola kamera na zemi bola v poriadku, pretože tam bolo aspoň trochu krvi. Velkou chybou bola hudba počas tejto vraždy. Keďže mi prídu nadávky v po česky velmi vtipné tak aj to ma pobavilo. Celkový dojem je taký lahký podpriemer. Ale určite to nezaradím do najhorších hororov, ktoré som videl. Samozrejme mám velkú radosť, že sa tu niekto o také niečo pokúša a pánovi režisérovi do budúcnosti želám všetko najlepšie, pretože toto na začiatok nieje až také zlé. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako pokus o české found footage se musí film jednoznačně hodnotit dobře. Má to všechno, co by takový film měl mít. Popravdě se mi líbí i skutečnost, že je snímek pouze hodinový, protože jinak by byl jen zbytečně natahovaný. Jestli jste viděli nějaké found footage, tak vás snímek „Svatý Mikuláš“ nemá čím překvapit. Osobně spíše hodnotím to, že se toho čeští snaživci zhostili se ctí a dokázali, že i v těch českých podmínkách to může fungovat. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Děj je prokládán němými černobílými „archivními“ záběry z minulosti ústavu, osobními záběry ze soukromí členů štábu a uměle vytvořeným videem z portálu YouTube. (Matared)
  • Film se točil v bývalé sušické porodnici. Natáčení trvalo pouhých 12 dní. (mazadlo)
  • Režisér Petr Smazal bol počas natáčania 2x hospitalizovaný v nemocnici. Prvýkrát kvôli štyrom prebdeným nociam a po druhý raz pri natáčaní scény v zvieracej kazajke, kedy spadol a narazil si rebrá. (BoredKid)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno