Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 1
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Furt je tam ten nepříjemný patos, který má Spielberg všude, ale tohle je tak úchvatné, že je to prostě dobré. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Soundtrack je hodně povedený. Ten mě navnadil. Nezůstalo pouze u navnazení. Odkazů na kasovní trháky je tu tolik, že jsem je přestala počítat a nechala se unášet na vlnách Spielbergova filmu. Hodně jsem se bavila. Přemýšlím jestli mě více bavila herní část nebo ta reálná. Víte co? Je to vlastně jedno. Já jsem si film užila. Budu se k němu vracet.Takže, za mě jasný plný počet hvězdiček. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborná spielbergovina pro mládežníky, přesně ve stylu všech těch Návratů do budoucnosti, Nekonečných příběhů či (prvních) Transformerů. Navíc s milým bonusem pro ty odrostlejší skrze řadu popkulturních odkazů na léta minulá. Předlohu si kvůli tomu asi nepřečtu, ale podívaná to byla vskutku náramná. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILERY. Mám vlastně jedinou výtku. Moc mě nebrala ta rovina "zlá korporace chce ukradnout a ovládnout nejrozšířenější a nejoblíbenější hru ve virtuální realitě“, protože to na mě působilo přesně naopak. Ready Player One je především nádherný digitální epos o hluboce upřímné poctě popkultuře. Jedna zlá korporace v něm skoro až archetypálně ztělesňuje lidský druh, který nikdy nedokáže porozumět libovolnému fikčnímu světu, a proto se ho snaží ovládnout pomocí zvůle a násilí. Závěrečná katarze sice může působit tak, že to mimořádně fundovaní znalci popkultury nandali jednomu obrovskému korporátnímu subjektu, nicméně z mého pohledu je katarze tohohle filmu reprezentována něčím jiným. Vnímám ji jako mnohem osobnější zážitek, který je korunován nejvyšším možným vítězstvím (tj. úspěšným ukončením hry) a setkáním s posledním žijícím prastrýcem OASIS. Úspěšné odstavení korporátního protivníka je v ději samozřejmě důležité, ale z hlediska emocí a právě té katarze zcela zanedbatelné. Steven Spielberg totiž natočil (s veškerou technickou parádou, která je mu vlastní) nesmírně osobní film, ze kterého skoro v každém záběru sálá upřímná láska k popkultuře. Upřímně si nedovedu představit, kdo by to s takovou grácií, citem a úžasnými emocemi dokázal natočil lépe. Nečekal jsem, že mě tenhle pozdní Spielberg dokáže až takhle dostat. Viděno v kině, poté doma ve 2D, chystám se na 3D a následně UHD. Bravo, Stevene! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro teenagerské milovníky počítačových her. 1)  72letý Steven Spielberg se svým neomylným čichem po tom, čeho se masy žádají, zplodil něco pro gamesáky. A jak nasvědčují hodnocení (u nás 81%, IMDb 74%), zřejmě se opět strefil._____ 2)  Film je plný odkazů pro zainteresované diváky._____   3)  Z mého pohledu mě zajímal 22letý Tye Sheridan (hlavní hrdina) a i 28letý Barmánec Win Morisaki (člen hrdinova týmu) by stál za hřích. Win je zpěvákem japonské skupiny PrizmaX, pro niž i píše některé songy._____ 4)  Parádní koment pro zasmání: verbal*****. Ano, nic jiného než takovýto koment si podobné filmy nezaslouží. Jenom se verbalovi nějak rozsypaly hvězdičky. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Čistej a nefalšovanej nerdgasm. Jo, a dost často mi za zlou korporaci IOI v hlavě místo toho naskakovala zkratka EA. Hehe. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Bylo tam vše a mnohem víc co napoprvé nejde pobrat...Báječné, barevné a plné nejenom skvělé muziky hlavně z let osmdesátých! Ale realita je realita! Jedině v ní se dobře najíte! ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Geekovská záležitost, která může bavit i ty, kteří popkulturní odkazy moc nepochopí, nicméně jejich prožitek bude o několik stupňů menší. Ready Player One nejvíc baví, když se pohybujeme v OASIS a necháváme se unášet tunou odkazů na popkulturu osmdesátých let, které sice někdy působí samoúčelně, ale jsou moc fajn. V tom spočívá výhoda toho, že režisérem je taková persona jako Steven Spielberg, protože ten díky svému postavení a kontaktům asi neměl moc problémy sehnat licence na různé postavy, propriety z jiných filmů atd. K absolutním vrcholům patří scéna odehrávající se uvnitř filmu Osvícení, která lze ale plně docenit jen s jeho znalostí. Vizuální propracovanost oné hry je fascinující a Spielberg pořád umí velmi lehkou rukou zrealizovat oddechový blockbuster plný efektů. Pracuje tu i se zajímavou myšlenkou virutálních identit, které jsou diametrálně odlišné od těch reálných a tentokrát nijak nenuceně a nekýčovitě apeluje i na to, abychom žili co nejvíc v reálném světě. Vydařilo se mu i obsazení, a ačkoli skoro všechny postavy nejsou moc zajímavé, zahrané jsou velmi obstojně a Tye Sheridan je i přes svou občasnou unylost velmi dobrý. Jedinou výjimkou je Mark Rylance, jenž je opět vynikající a dostal k dispozici jedinou zajímavější postavu z celého filmu. Škoda, že dění v reálném světě už tak nefunguje a působí malinko odbytě a filmu celkově chybí více napětí, protože je od počátku jasné, jak to vše dopadne. Ve výsledku je Ready Player One svým způsobem unikátní film, který sice pobaví celou rodinu, nejvíc si ho ale užijí znalci popkultury osmdesátých let, kteří se budou vysloveně "rochnit" v hledání různých odkazů, proto je paradoxně opakované zhlédnutí lepší někde, kde je možné film zastavit a vše si pořádně prohlédnout. Spielberg pořád podobné blockbustery zvládá s přehledem a asi jen díky němu se z filmu nevyklubal průšvih, ale hodně příjemná záležitost, kterou ale bude každý hodnotit dost jinak. 70 % ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Za pár rokov hodnotenie nepochybne klesne (filmy natočené v prvom rade na prezentáciu momentálneho pokroku špeciálnych efektov sú odsúdené na postupné zostarnutie), ale momentálne som (nielen súčasnou úrovňou CGI ale i Spielbergovým čarovným svetom a náložou popkultúrnych referencii) unesený, dojatý, rozkokošený. Kino povinnosť. Ale škoda tých záverečných moralistických kecov o tom, že virtualna realita nie je skutočnosť. No shit. 4,5* ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ále čo, Steven Spielberg prekvapil. Nie, že by to bolo prvý krát, ale tentoraz to je o dosť iné. Ready Player One, je snímka orientovaná - venovaná dnešnej generácií. Zachytáva svet v úpadku, v ktorom sa žije, najviac vo virtuálnom svete. V hrách, ako isto vieme, sa môžeme stať kým chceme, v onlinovkách podaktorí "žijú" svoje alteregá, postavy ktorými by chceli byť možno v reálnom svete, čo vedie k závislostiam a nezáujmu o okolie. Svet v tejto snímke síce podľahol ale ukazuje tento obraz mierne, odľahčuje problém a prekrýva ho zaujímavým príbehom, ktorý je plný popkultúrnych odkazov na filmy, hudbu,módu posledných 50 rokov. Snímka je veľmi dynamická, bez omáčok, remeselne dokonalá, zo ženou sme si ho užili. 4,5. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanda digibordelu, ale tohle mi sedlo. Jsem rád, že Spielberg pořád umí a že to má i nějaký ten sociální komentář. (1 302.) ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Chyby by se na tom najít daly, ale film, co ve mě dokáže vyvolat tak velký klukovský nadšení, si ani jinak ohodnotit nezaslouží. Spielberg se na starý kolena ještě jednou vybičoval k mistrovskýmu výkonu a když mě po shlédnutí The Post napadla myšlenka, že tak bezkrevná akademická rutina je určitě důsledkem toho, že veškerý Spielbergův entuziasmus byl vyčerpán pro Ready Player One, netušil jsem, kolik pravdy na tom bude. A už vůbec jsem nečekal, že mě RPO nadchne až k dojetí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Spielberg netočí špatné filmy. Jeho tvorbu (a neviděla jsem zdaleka všechno) bych ale rozdělila na snímky, které jsou po řemeslné stránce naprosto bezchybné, a na snímky, které jsou řemeslně bezchybné a ještě mě zasáhly přímo do srdce. Vzpomínáte na chvíli, kdy jste poprvé viděli umírajícího E. T.? Nebo když jste se poprvé vtělili do kůže návštěvníků Jurského parku a nevěřícně zírali na ty dokonalé dinosaury? A přesně takové pocity jsem měla při sledování "Ready Player One". Při jeho hodnocení nelze použít jiné slovo než "nabušený". Nabušený odkazy na asi trilion videoher a filmů (od "Občana Kanea" přes "Osvícení" k "Železnému obrovi"), nabušený přehlednými akčními scénami, bombastickým soundtrackem a... vy ještě nesedíte v kině? Co největší plátno a hlavně titulky (v rádiu jsem zaslechla dabovanou upoutávku a Marka Rylance česky fakt nechcete). ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

90% Kino. Popkulturní horská dráha na jedničku s hvězdičkou s vynikající hudbou, efekty, scénářem a velikonočním vejcem. Spielberg jako zamlada - ve vrcholné kondici. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Film jsem si užila, přestože nejsem jeho cílovou skupinou. Ale Steven v něm ukryl tolik odkazů a věcí, které mám ráda i já, že bych možná žít v tomto světě také raději trávila čas s brýlemi na očích. Ale i přesto mi i realita připadala zajímavá a chtěla bych se o tom světě dozvědět více než se stalo. Některé herní sekvence bych tomu obětovala, ale určitě ne pasáž z Osvícení. Trochu mě pravda štvalo, že se syn celou dobu vědoucně pochechtával a já ve více než 50% netušila čemu. Ale prostě Steven duševně nestárne a jeho filmy jsou potěšením pro oči i duši. ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Není to katastrofa, ale knize to nesahá ani po kotníky. Kdyby ji zde přítomní četli, nikdy by to nemohlo mít 82 %. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hvězdy. Tenhle teen age film mě bavil až v druhé půli, zprvu mu strašně dlouho trvalo, než se rozjel a než jsem se trochu ponořila do děje. Jinak nápad dobrý, herci sympatičtí. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Starnúci Steven Spelbierg sa nech Microsoftom nahovoriť na reklamný film, v ktorom sa X one spomína tak často až to irituje. Aj napriek tomu že sa film snaží pôsobiť ako niečo, čo je predovšetkým pre hráčov a proti spoplatňovaniu hier, my bývalý verný Xboxáci vieme svoje...Škoda, že sa hlavný zloduch nevolal Wilson. Rovnako ako dnešné hry je film vizuálne pekný, plný skvelej hudby (Van Halen - Jump hneď v úvode filmu priniesol hviezdičku navyše) a efektov, ale nefunguje v ňom poiadne nič, rovnko ako v dnešných hrách. Zápletka s odkazom na Kubrickovo Osvietenie síce potešila, ale film bol preexponovaný a dejovo pomorne plytký s typickým happyndom a lovestory. Aj Steven S. nám už na starosť začína byť akýsi senilný. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem vlastně ani nečekala. Od začátku to má vaší pozornost a funguje to. Ve 3D to musí být zatraceně super. Pobavilo, okouzlilo, chvilky napětí tam také byly, skvělý The Shinning bylo osvěžující, a nechybí ani trocha toho klasického klišé, kdy se dva do sebe zamilují. Klidně bych na to šla znovu, až tak mě to bavilo . ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama