Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 2
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Luicy k tomuto seriálu (3)

Zaklínač (2019) 

Na zfilmovanou verzi Zaklínače jsem se moc těšila, ale po zhlédnutí celé série mám dost smíšené pocity. Obsazení, až na pár výjimek, je prostě děsný. Vím, že v dnešní době by se neměly dělat rozdíly a že je teď hrozně in všude cpát černochy... ale proč sakra dělat fantasy revoluci i tady do zaklínačského světa? Tmavá Calanthé chovající se jak buran ze Skellige, cikánka Triss, černí elfové, černá Fringilla a další nesmyslnosti mi akorát potvrzují to, že tvůrkyně seriálu je naprostá ignorantka knižní série. Kompozice příběhu je zmatená a dost mě mrzí, že se příběhy s Geraltem (které mohly být přesnější a lépe zpracované) zkracovaly kvůli dějové lince s Ciri, aby tam prostě byla. Celé je to dost uspěchané a vůbec by mi nevadilo, kdyby tam nebyla linka s Yen a Ciri by se objevila až v druhé sérii. Škoda. Zároveň by mě zajímalo, kam šly všechny peníze, protože efekty často působí velmi lacině a směšně. O příšerách a nevkusně vypadajících čočkách ani nemluvě. Abych to však stále neshazovala, tak musím pochválit obsazení Geralta - hrál to docela slušně a je vidět, že se Cavill dost snaží. Sice to není nic světaborného, ale věřím, že se to v dalších sériích zlepší. Také hudba není k zahození, avšak soundtrackům ze hry Zaklínač 3 to nesahá ani po kotníky. No a nakonec bojová choreografie. Ta byla dle mého názoru výborná a rozhodně to byla zajímavá podívaná. ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Jak si tak čtu ty komentáře, tak to tady překypuje samými superlativy. Docela mě to udivuje. S knihou to nemá cenu srovnávat, ale dokonce i intro v Zaklínači 1 bylo víc záživnější než tohle... ()

Série 2 (2021) (S02) 

Sapwkoského uznávám jako spisovatele, který vytvořil řadu zajímavých charakterů v dle mého názoru velice pěkném světě. První dvě povídkové knihy byly super, a i zbylé knížky, byť nejsou tolik propracované, a i když se v nich Andrzej místy motá, jsou pěkné, čtivé, a hlavně jednoduše napsané. Výhodou je, že tam autor zanechává spoustu děr, kterými vyloženě nahrává dalším tvůrcům, pro přiložení ruky k dílu do zaklínačského universa. Naprosto bravůrně se toho chopili sousedé Poláci, kteří prostřednictvím her vytvořili pokračování knih, které má hlavu a patu, vytvořili spoustu propracovaných dialogů a s úctou a láskou ke knižní předloze dovyplnili ony Sapkowského díry a společně stvořili tak svět, který patří k mým nejoblíbenějším, na které nedám dopustit. Co však od autora dostali? Pohrdání, řadu nadávek a tahání se po soudech kvůli Sapkowského nenažranosti. Seriál mě však utvrdil v tom, že je Sapkowski ještě větší pokrytecký kokot, něž jsem si myslela, když schválil takovouhle sračku. Ale co člověk pro balík peněz a pošimrání na koulích neudělá, že. Po první sérii jsem si řekla, že na Netflix adaptaci a knižní předlohu budu pohlížet jako na dvě zcela oddělené věci (podobně jako tomu dělám u GoT), ale ono to prostě nejde. Děj je otřesný a absolutně nechápu, proč ho celý překopávají. Dialogy nestojí za nic, vztahy mezi postavami nedávají smyl, vulgarity jsou použity naprosto nevhodně, z Kaer Morhen si dělají kurevník, řadě postav brutálně zmrvili dějové linky, a navíc tam nesmyslně přidávají nějaké rádoby démony, monolity a podobné bortačiny. U svaté Melitelé proč? Opravdu nebyl díl, kde bych se nechytala za čelo. Ani hlavní postavy mě nijak neoslovily. Cavill mi tolik nevadil, ten je podle mě dost uťáplej režií, ale Freya v roli Ciri je naprosto tragická, bez emocí a hrozně mi vadí, jak je stará. Výhrady k věku mám i u Chalotry, ta je zase příliš mladá a vůbec mezi nimi necítím vztah matky a dcery. Spousta věcí mi tam chybí, hlavně Yenneferino (z lásky myšlené) pošťuchování Ciri. Prostě to není ono. Za sebe jsem zklamaná, i když jsem moc neočekávala, že se to bude knižní předlohy držet. Podle mě je to promrhaný potenciál. Jednu hvězdičku dávám za lokalitu a za obsazení u Dijkstry a Findabair, která k mému překvapení nebyla černá jak bota. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama