Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Recenze (366)

mortak 

všechny recenze uživatele

Škoda toho povinného televizního formátu (dva díly - devadesát minut). Sestříhané na cca dvě a čtvrt hodiny by to byla neskutečná pecka, které by to v kině slušelo daleko víc než všem těm českým rádoby-filmům. Televize ale umožňuje vyprávění zvolnit a dovolit hercům ve vedlejších rolích prožít si ten svůj příběh, což je občas na škodu tempu. Ovšem jinak nadšení. Konečně tu máme dvojku detektivů, která nevypadá směšně, a Lukáš Vaculík je jim skvělým protivníkem, z jehož proměny v závěru jde mráz po zádech. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice mizerný film. Útok na emoce a zaštítění se skutečnými událostmi to nezachrání. To co se stalo, bylo možné natočit mnoha způsoby. Tady vidím chyby především v řemesle. První díl je neskutečně nudný. Ve druhém je to znatelně lepší. Ale...ani jeden z vyšetřovatelů není ani trochu sympatický nebo alespoň nějak uchopitelný. Jsou to jen neživotné figurky. Každá blbá televizní detektivka je pomalu lepší. Celkově 45% ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, výborně napsáno, zahráno a natočeno, nemám co bych vytknul. Z pozice abstinenta co už si svoje odchlastal a zajde jen občas s klukama na pivo se u mě suprově vytvářel ten konflikt do jaké míry si za to poškození můžou sami, když kupují flašku rumcajsa za pade. Co kdyby ale někdo podobným způsobem poškodil tabák? To bych byl ve stejné prdeli když si občas zapálím. Chvilkama to mělo až skoro Černobylský feel, někdo něco posral big time a ty jenom čekáš kdy lidi začnou zvracet a umírat. Doporučuji. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Když pominu že "události jsou neodvratné,kdyby nebyly nestaly by se" tak nepochopím jednu věc proč si nenechali udělat analýzu...aha jsem naivní, velká část pachatelů věděla že "pančovaný chalst" bude zabíjet i po skončení prohibice byla dál snaha vraždící alkohol prodávat... ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za povedenou kameru, že měla koho točit, jsem rád za úžasnou Frajmanovou, skvělého Vaculíka a další herce, jsem rád za super střih, lokace a režii, ale hlavně jsem rád za scénář. Díky Szanto, vítej v Čr. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Tohle se ČT a Tereze Kopáčové vážně povedlo. Výborné zpracování tématu, které otřáslo republikou. První část je silnější, protože druhá polovina je více kriminální. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost. Nadprůměr české televizní tvorby. Herecké výkony bez námitek. Co jsou lidé pro pár kaček schopni udělat... Z finálového záběru na sklep pana hostinského mě mrazí ještě teď. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tady není scénáři co vytknout, neb to celé bylo "napsáno životem" a smrtí. A ať už si o nadměrném pití myslíme, co chceme, chlast tady nezabíjí, zabijí lidi. Film vypráví spíše dokumentární formou a přiznávám, že první díl mě nijak zvlášť neoslovil, na čtvrtou hvězdu ale film nakonec hravě dosáhl hlavně díky 2. dílu a vyzrálému herectví Lukáše Vaculíka a jeho předání notesu a nakonec i značně emotivnímu závěru v soudní síni. . ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Jo na tenhle případ si pamatuju, byla to tenkrát obrovská aféra, která se zapsala do historie a jsem rád když o tom pak někdo natočí film.. moc často se mi to u českejch filmů (a v tomhle případě podle skutečný události) nestává, ale těch obětí mi bylo líto nicméně na druhou stranu souhlasim např. s komentářem uživatelky Viktooorka - koupit si tu nejlevnější kořalku v petce za pár korun neni zrovna dobrej nápad, ale to nic nemění na tom, že tady to odnesli fakt nevinný lidi.. pánové David Máj, Lukáš Vaculík a Martin Finger to zahráli skvěle.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výborný první díl minisérie. Velmi slušně napínavě ukázány osudy hlavních hrdinů - padouchů, co je motivovalo k výrobě pančovaného alkoholu, jak to bylo s distribucí a jak se také zachovali, když se přišlo na ten průser. Podařený film. Druhý díl je ovšem ještě lepší - napínavou formou ukazuje práci detektivů, kteří musí co nejdříve zjistit, odkud pochází původní otrávená látka a kolik se jí vlastně do oběhu dostalo. Skvělí Fridrich s Fingerem, nečekaně dobře záporný Vaculík. Tohle zasloužilo jedničku s hvězdičkou. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na české poměry parádní představení největší alkoholové kauzy za poslední léta a to v podání no name herců, kterým divák věří každé gesto. Osobně jsem velkým příznivcem letních teplých dnů, ale dát všanc životy kvůli bazénu s protiproudem za sto litrů? No nevím. 85 % ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Kajínku, Afričane, Kmotře Mrázku a další nepovedené filmařiny, jděte se bodnout. Tenhle alkáč je jiná kvalita. Neokoukané obličeje, obyčejně vyprávěné, skvěle hudebně podkreslené a zajímavě nasnímané! Mám absťák po druhém dílu!! ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Metanolovu aféru jsem oproti Dukelské tragédii již zažil a matně si i vzpomínám na všemožná haló po internetu v období její největší mediální expanze. Tím ovšem veškerý můj zájem skončil a až do letošního května se tím pro mě umlčela. Najednou ale přichází od televizních tvůrců pozoruhodné nevinné drama, kde se režisér ve víru autenticity rozhodl oslovit vícero neznámých tváří, pro kampaň k nim nalákat menší množství herců známých a splácat dohromady filmový odraz jednoho z nejdiskutabilnějších zločinů v novodobé historii České republiky. První část, intenzivně obohacená o napínavou hudbu, se vyvedla na výbornou. Veškeré peripetie s policisty a následným soudem už byly ve filmu pojaty stejně zdlouhavě, jako je museli účastníci prožít ve skutečnosti. Toho se ale film úplně držet nemusel. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dobre, v Čechách už nič okrem vína nepijem. No možno ešte Jegra. Skvelý dvojdielny film, kde v prvej polovici sa divák dostáva do kauzy a v tej druhej ju spolu s kriminalistami rieši. Pútavé, napínavé, s dobrým obsadením. Dopad na spoločnosť, rodinné príbehy, honba za bazénom, to všetko tam je. Taktiež je to vztýčený výstražný prst pre naše národy, ktoré radi pijú. A veľa. Bolo to tam pekné povedané, že vypijeme všetko čo tečie. Aj keď je prohibícia a ľudia umierajú. Skvelý film ktorý poskytuje komplexný obraz o celej kauze od začiatku až do konca. A buďme vďačný, že niekoho to napadlo rozdeliť do dvoch častí a nespraviť dvojhodinovú naháňačku za faktami. 4 z 5 ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Metanolu není co vytknout, funguje jako reportáž, lidské drama a současně detektivka. Neustále ve vysokém tempu a napětí, s přesnou režií a skvělými výkony nepříliš okoukaných herců. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

1 díl je parádní druhý bohužel slabší. Každopádně tohle mělo jít do kina místo 99,9 procent sraček co čeští filmaři tvoří. Na poměry televize i tak nadprůměrný film jak po herecké tak i dějové stránce. Je škoda, že čeští filmaři točí většinou jen komedie a tyto žánry opomíjí jelikož některé kousky jsou hodně povedené (Kájinek, Sametoví vrazi, atd) . P.s. je smutné, že ten Malota dostal jen 15 let dal bych mu doživotí i tak na druhou stranu pravdu měl i ten policista, že nikdo jich to chlastat nenutil a jen kvůli tomu, že to bylo za 60 korun to kupovat nemuseli. Hvězda dole za tu ženskou co přišla o matku a její otec byl slepý ta byla blbá jak tágo jen kvůli tomu, že má 9000 čistého nemusí kupovat chlast za 60 korun a kytku na hrob by koupila do 150 kč maximálně kdyby chtěla. + body za závěrečnou scénu ta má koule. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně nadprůměrný televizní dvoudílný film odkrývající kauzu, která v roce 2012 hýbala celou republikou. První díl odkrývá pozadí "geniálního" nápadu, jak vydělat co nejvíce na tom, že "alkohol je metla lidstva a proto nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme" i toho, že při vidině zisku jde všechno ostatní stranou. Druhý díl objasňuje totéž, ale z pohledu vyšetřovatelů. Výborné herecké výkony i výborný scénář, který napsala skutečnost, důmyslná režie, která postupně odkrývá motivy pachatelů i honbu s časem vyšetřovatelů. Až mrazí z toho, že kdyby se ohromné zásoby závadného alkoholu dostaly i do kamenných krámů a supermarketů, jaký masakr by to způsobilo. Všemožné ochranné prvky nemohou být samospasitelné, protože "padělatelé" i "obchodníci s informacemi" bohužel fungují rychleji než stát a úniky důvěrných informací, dat a samozřejmě i všemožných ochranných prvků nejsou ani náhodou jen vyjímečné. Podobné věci jsou moc dobře obchodovatelné a míra zisku může převážit hlediska morální a nakonec třeba i cenu lidských životů, což tento vyjímečný snímek ukázal opravdu velice realisticky a opravdu z toho všeho hodně moc mrazí a "výstraha" je hodně silná. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Metanol lépe zpracovat nešel. Před Kopáčovou smekám. Dokonalé skloubení sugestivně natočeného krimi a rekonstrukce jednoho z největších zločinů posledních dvaceti let. Herci váleli, výborně zkomponovaná hudba, dynamický scénář, reálnost děje. Tento TV film strčí do kapsy většinu filmů, co jdou do kin a u mě totálně strčí do kapsy posledně natočené GangsterKy a pod. ()

Reklama

Reklama