Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 2
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Recenze uživatele MoziMedve k tomuto seriálu (4)

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) 

Pán prstenů, prsteny moci je špatně napsaná nuda která se ani nepokouší držet původní mytologie a nenabízí nic hodnotného jako alternativu. Nemám problém, s tím když se adaptace ubere jiným směrem než je původní dílo, ale nemohu pochopit proč tak tvůrci činí když nenabídnou nic co by se kvalitou co jen blížilo k původnímu příběhu. Sledování adaptací je pak frustrující záležitostí protože krom samotného špatně napsaného děje vnímáte taky ten potenciál co to mohlo být, kdyby se proste drželi toho co již bylo napsáno. Rozdíli vůči mytologii již dál nebudu rozvíjet, protože to nemá smysl a pojďme pohledět na seriál jako takový. Dějová linka s chluponohama se 8 dílů točí v kolečku, kdy hobiti opakovaně mají z cizince strach a posléze ho zase přijmou, a znovu a znovu. Krom toho jsou chluponohové nesympatičtí psychopati, kteří zároveň hlásají o soudružnosti a vzájemných vazbách ale zároveň by Vás nechali se zlomenou nohou osamotě v divočině. Dějová línie v Numenoru graduje k záchraně jedné vesnice a posléze ústupu zpátky za moře. Jednak se nikdo do středozemě od nich dávno neplavil, ale zároveň mají ve středozemi kolonie (které královna ani nenavštívila, protože je nutné spéchat na záchranu oné vesnice). Dějová línie samotné vesnice pozůstává z taktického ústupu do pevnosti kde se mohou lépe bránit nepříteli a posléze taktický ústup zpátky do vesnice, kde mohou čekat na záchranu od deus ex numenorijců. Nakonec máme nesmyslný blábol o úpadku elfů, které zachrání nugetka Mithrilu. Kdo tušil, že Frodo držel svou mithrilovou košili v tajnosti proto, aby se k němu nechtěně netulili všichni náhodní elfové... Jediný co, tak počítačové efekty a lokace vypadají dobře. Za mě je to propadák, u kterého je vidět, že talent by tam i byl, a vůle taky, jenom ten scénář stojí za starou belu. Za hezké efekty a Durina 1/5ti, ale je to promarněný potenciál na který si pravdépodobně za týden už ani nevzpomenu. Ztráta času, nekoukat. ()

Odchody (2022) (S01E05) odpad!

Tento díl představuje docela výrazné odchylky od původní mytologie, a sorry jako ale je to natolik disfunkční změna až to bolí. Tvůrci se snaží imitovat Tolkiena, ale jejich znalosti jsou založené asi na úvodním odstavci na Wikipedii. Tolkien měl rád stromy, žejo, strčme Silmaril do stromu, a pokud do něj praští blesk, bum Mithril! Geniální! Evidentně je znalost původní zcela zbytečná, dokonce obtěžující protože kdo zná původní předlohu příběhu (a nemusí číst Silmarilion, viz dodatky v návratu krále) toho směrování seriálu spíš naštve. V kontextu samotného seriálu, co vůbec jsou ty Silmarily? Divák je bombardován pojmy které by asi měl odněkud znát, protože seriál je nijak moc nevysvětlí ( Silmarily, Feanor, Aule, Earendil), jakoby od díváka předpokládali předchozí znalost, ale pak to celé tématicky rozšlapou, zadupou, zničí. Gil-Galad je lhář a manipulátor, Galadriel je namachrované dětsko, Isildur je neschopný lempl, Hobiti jsou psychopati a tak dál...  Tvůrci se snaží do seriálu zapracovat zvraty aniž by je dostatečně předem připravily, takže "zvrat" poznají pouze lidi co tuší, jak to mělo být původně. Vyprávění seriálu prostě stojí za odpad. Člověk se buď nudí nebo je nasranej.  Co se týče dalších dejových linek, pořád je mi jedno, kdo je MeteorMan. Arondir a vesničani v pevnosti taky nijak nezaujali. Hobití píseň je vykradená od Bilba...  Co člověka mrzí nejvíc je, že na serálu se evidentně podíleli schopný lidi, a herci se fakt snaží ale i vynikající herec s nahovno scénářem zahraje leda hovno. A scénář je na hovno, o tom není pochyb. Místy jenou za čas člověk narazí na náznak něčeho zajímavého, ale není to zlato, je to jenom kukuřice v tom hovně... ()

Udûn (2022) (S01E06) odpad!

Postavy a děj mohou být jenom tak chytré a promyšlené, jako jsou tvůrci/scénáristi. V případě prstenů moci nám znovu dokazují, že to bohužel není moc. Když už v tomto díle netřísní Tolkienovu mytologii, tak třísní zravý rozum. Rád bych podotkl, že vojenská taktika obsažena v knihách pána prstenů je vynikající, můžete kouknout třeba analýzu od Dr. Bret C. Devereauxe na jeho blogu. Strategie v Prstenech moci? Postavy mají k dispozici vojenskou pevnost, tak ji logicky hned na začátku vyhodíme do luftu a s nepřítelem se utkají v absolutně nechráněné vesnici, Logické... Vojenské pevnosti jsou stavěné s úmyslem aby maximalizovali výhodu obránců, proto i v malém počtu mohou odolávat armádě. Naneštěstí tvůrci asi netuší jak napsat a natočit obléhání pevnosti, tak se ji honem rychle zbavme aby se postavy mohli řezat ve vesnici. Naštěstí, orkové jsou zrovnatak nekompetentní jako vesničané. Na pevnost jich vyrazí pouze asi 50? Na vesnici pak útočí taky ve vlnách a nikoho nenapadne zapálit hospodu kam se jich většina schovala, nebo zapálit střechy odkud na ně střílí. Prostě celou dobu jsem buď kroutil hlavou nad počínáním obou stran. Pokud bych něco málo věděl o geologii, vsadím se, že by mě ten konec nasral taky. Trochu se zamyslete nad tím, že velký tajný klíčomeč který byl nezničitelný jako jistý prsten byl vlastně k otevření hráze? Navíc ten zvrat se sekyrkou je absolutně nesmyslný, nebo nám dokazuje že postavy které zahalený objekt drželi v ruce jsou dementní, protože sekyrka a ulomený jílec mají diametrálně rozdílné vyvážení a při prvním uchopení by každý měl poznat, že to není ten správný objekt. Adar zřejmě poznal, že má tu čest s bandou idiotů... Tak pěkná výprava, kostýmy a tolik peněz promarněných na tak amatérský scénář. Ale aspoň tentokrát netřísnili mytologii.... ()

Oko (2022) (S01E07) odpad!

V celku nudný díl, ale musím říct, že ke konci jsem se musel hlasitě smát. Představte si situaci, kdy se při veřejně prospěšné práci zraníte. Společnost Vás pak vyčlení, nechá Vás abyste se postaral o sebe, dokonce panují názory, že by Vám měli zabavit majetek. No a tahle neprávem poškozená a ukřivděná postava posléze přednáší všem o soudružnosti a vzájemné pomoci. Četl ty scénáře někdo po sobě vůbec? Chluponozi jsou nejenom psychopatičtí ale i těžce citově narušení. Nejenom, že svoje zraněné a pomalé nechají pozadu aby umřeli osamotě, ale ještě si o sobě myslí, že drží spolu? Gratuluji amazon. Znechutil si mi jednu z nejkouzelnějších a nejsympatičtějších fantasy ras... ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama