Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panství Downton, to je dokonalá kronika života příslušníků britské aristokracie a jejich zaměstnanců v prvních desetiletích dvacátého století. Tlak, který vyvolává moderní doba, přímo kontrastuje s prostředím, jež je založeno na respektu k tradicím a zažitým rituálům. Majitelé panství, Crawleyovi, ale tuší, že pokud nepůjdou s dobou a nepodstoupí dobrovolnou modernizaci, nemají naději na přežití. Tím spíš, že ty, kteří se jim starají o celodenní servis, postihly emancipační tendence a představa, že budou svým pánům sloužit až za hrob, už dávno vyšla z módy. V této atmosféře bublajícího neklidu dorazila na panství zpráva, že ho poctí návštěvou anglický král. Pro všechny je to životní zážitek, na který se ti „nahoře“ i ti „dole“ musí víc než stoprocentně připravit. Jenže osud je prevít, který dokáže zaskočit i ty nejpřipravenější. Královo služebnictvo chce převzít kompetence toho místního, jelikož ho považuje za neschopné, a domácí se rozhodnou rafinovaně bránit. Plánovaný příjezd krále také na panství přiláká nejrůznější nezvané návštěvníky, kteří mohou mít ty nejhorší úmysly. A do toho všeho se navíc připlete láska. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (128)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Cílem filmu je evidentně ušlechtile vyplnit divákův čas, aniž by musel být zatěžován přemýšlením. Takže celý film je o tomhle: připravujeme barák na královskou návštěvu. Ve filmu se mihnou všechny postavy seriálu, aniž by měly dostatečný prostor na nějakou propracovanou zápletku. Dostanou čas jen na krátké epizodky. Ústředním motivem je tak snaha downtonského personálu nenechat se vyšachovat z prestižní obsluhy krále a jeho doprovodu. SHRNUTÍ: Dny na panství Downton dál poklidně plynou a pořád je to stejná červená knihovna. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Na to, jak televizní Downton postupem řad degradoval ze senzačního dramatu k vyvařený omajdě, mi filmovej doslov překvapivě sed. Asi i proto, že nenáročnost komediálního fightu mezi služebnictvem cinká na ty správný zvonky, a že rozhovor mezi Mary a Violet je ten konec, jakej jsem si tajně přál. Čajovej slučák z Fénixova řádu navíc nelze nemilovat. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ze seriálu jsem doposud viděl jen kousek prvního dílu a už nějakou dobu mám v plánu,že budu pokračovat.I když se to zatím nestalo,jeho filmovou podobu jsem si utéct nenechal a i jako nefanoušek (možná zatím) jsem opravdu spokojen.Filmové Downton abbey v pohodě obstojí i jako samostatný film pro neznalce seriálu,což je rozhodně plus.Jde o hodně příjemný,místy vtipný,místy trochu vážnější a veskrze anglický kousek,na který se navíc moc hezky kouká.Na seriál se teď těším o to víc a doufám,že na něj brzy bude čas...80% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Byl to krásný návrat do mé oblíbené rodiny, díky níž jsem se zamilovala do originálního znění. Navíc díky seriálu jsem si zdokonalila anglický přízvuk. Milovala jsem ten seriál a plánuji se na něj v budoucnu opět znovu podívat. Musím říct, že film je milý a rozhodně není určený pro diváka, který nikdy seriál neviděl. Film totiž nemá dostatečně zajímavou zápletku, neděje se tam nic napínavého, nic, co by diváka překvapilo. Opravdu si myslím, že to bylo natočené hlavně jako hezké připomenutí a návrat k seriálu, což u mě zafungovalo skvěle a moc ráda jsem viděla všechny postavy znovu zase pohromadě. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

I když řadím Panství Downton k mým nejoblíbenějším seriálům, tak jsem se k poslední šesté sérii dostal teprve nedávno, a byl jsem opravdu zvědavý na film, jelikož seriál dostatečně uzavřel všechny dějové linie. Film tvoří ozdobnou třešničku na vrcholku už tak velmi lahodného a kvalitního dortu a nabízí ve zkrácené podobě všechny aspekty, kvůli kterým jsem se díval na samotný seriál. Člověk má opět možnost se na dvě hodiny ponořit do prostor okázalého panství a zažít s jeho obyvateli epizody z jejich (ne)všedního života, které nepostrádají romantiku, humor, intriky, ani napětí. Musím ocenit, že se tvůrcům i na tak malém prostoru podařilo věnovat potřebný čas každé z postav. Nejvíce mě opět bavila prostořeká hraběnka vdova, vedle toho bylo úsměvné sledovat na plátně interakci mezi "McGonagallovou" a "Umbridgeovou". Z dějových linií mě nejvíc zaujala "bitka" mezi donwtonskými a královskými služebníky, Thomasův příběh a vztah mezi Maud a Lucy. V průběhu dvou hodin jsem se nechal jak dojmout a pobavit, tak i ohromit nádhernou audiovizuální stránkou, která mě nikdy neomrzí, a i když to ve výsledku celé může působit kýčovitě, tak i přesto jsem za tento návrat na Downton nadmíru vděčný. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (2)

  • Při přehlídce yorkshirského pluku za účasti krále Jiřího V. hraje skladba Julia Fučíka „Florentinský pochod (Op. 214)“ z roku 1907. Její autor, český skladatel vojenských pochodů c. a k. armády, byl strýc nacisty popraveného komunistického novináře Julia Fučíka, autora Reportáže psané na oprátce. Rodinné vztahy jejího autora tak odkazují i na části děje filmu, kde krom rozporů mezi monarchisty a republikány v rámci rodiny Crawleyů zazní i přesvědčení o komunistickém smýšlení jedné služebné. Spíš než o záměr tvůrců jde patrně o náhodu, ovšem zajímavou. (Korsak)

Související novinky

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno