Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 115)

ABC1 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, čím tento miniseriál vzbudil takové nadšení a výborné hodnocení. Je je to něco mezi dokumentem, melodramatem a thrillerem, chvílemi je děj nudný až běda, vzápětí se člověku chce zvracet, ale vcítit se do toho se mi fakt nepodařilo. Nejlepší byl konec, kde bylo byly skutečné údaje o jednotlivých postavách. ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Tady není moc co dodávat. Za hodně let nejlepší počin TV tvorby. 5h totální herecké i příběhové dokonalosti a zároveň nasranosti nad zrůdností komunistického režimu... 5*! ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Řeknu vám, drsný seriál podle skutečné události, ale brilantně zpracovaný a skutečně klobouk dolů před režií i herci. Jeden z nejlepších seriálů, které jsem kdy viděl. ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Krystalicky depresivní reminiscence z říše zla....nepřekonatelní, excelentní Jared Harris, Stellan Skarsgård a Emily Watson.... ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

režie 4, scénař 5 herci 4 , výprava 5 celkme 18 tj 90%. Memento nad zpupností lidstva. tajení a mlžení je cestou do pekla. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Za mě dost dobrá a pečlivě zdokumentovaná jaderná katastrofa před 35 lety, občas mě při sledování filmu jímal až strach, když jsem se dívala na ty nic netušící civilisty nebo praktiky sovětů o utajení a dezinformaci výbuchu a úniku radiace.... Trochu mi tu chybí třeba vysvětlení, kam bylo evakuováno to ohromné množství lidí z Prypiatu a Černobylu, kde je ubytovali, kde skončili? Jinak uvěřitelné herecké výkony i atmosféra. Dávám 4,5 * ()

hephaestus 

všechny recenze uživatele

vyjadrim sa len k postavam a hercom. Akimov, absolutne herectvo, kvoli nemu je scena vo veline tak hrozne silna, Toptunov, narodil sa pre tuto rolu, Datlov, odporne sebaiste stvorenie zahrane s graciou ze az herca nenavidim, no a Legasov, tento zrejme genius zahrany ľudským geniom Jaredom Harrisom, tak vedecky, tak presvedcivo ze máte pocit, boze tomuto cloveku dajte stavat reaktory u susedov. Mam rad ak ma niekto dokaze presvedcit ze robi dobre svoju prácu, a títo ju urobili na sovietskych skutocnych 120%, pětiletka splnena za rok. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Seriálový fenomén, ktorý je spočiatku chladne odstupný, ale každou pribúdajúcou sekundou viac a viac intenzívny a vyvolávajúci nepríjemný pocit, že to, čo sa v ňom stalo, nebolo až tak dávno a tak ďaleko. Takmer dokonale autentické (byť to v ukrajinskom jazyku, je to ešte viac, otázkou však je, ako by to v podaní britských hercov vyzeralo), mrazivé, silno kritizujúce a posledným dielom nervydrásajúco zakončené. Tak skoré opätovné zhliadnutie však asi nehrozí, keďže dlhšie trvá, kým sa to dostatočne spracuje. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Černobyl. Co si představíte pod tímto slovem? Jaderná katastrofa, která mohla zabít milióny lidí. O to je děsivější, když je to skutečné. Herecké výkony velmi dobré. A to i politické zaměření. Efekty velmi dobré. Hudba je uklidňující, a zvuky jsou dobré. Atmosféra je TOP, a lepší už být ani nemohla. Příběh, jak to vlastně bylo (mohlo být), je také děsivý. 1. díl. Vedoucí je neskutečný flegmatik, a to je hlavní problém. Nevěří ničemu, co ostatní viděli na vlastní oči. Vedení se zde hlavně dohaduje, a ničemu nevěří. Každá informace o výbuchu reaktoru, je okamžitě smetena ze stolu. Poznámka: Děsivá reakce z radiace teprve přichází. 2. díl Přenos radiace je šílený a velmi rychlý. Až cca 400 km, a i tam zaznamenali ozáření z radiace. Evakuace je na místě. Kdo ji ale nařídí, když nikdy ničemu nechce věřit? Poznámka: Poslední scény jsou děsivé, když víme co se tam děje. 3. díl Už to ví celý svět, ale nikdo netuší jak to zastavit. Některé nálady se ale žádají být přijatelné. Desítky horníků položí život, aby zachránili milióny životů. Poznámka: Poslední scéna je vlastně děsivá, jakou Dan si nehoda vybrala, a ještě vybere. 4. díl A hned na začátek tu máme scénu, která asi nikoho z historie země nepřekvapí. Velmi pochmurná atmosféra. Spoiler: Ta zvířata a porod se dala čekat. 5. díl V 5. posledním díle je vysvětlení, proč vlastně mohlo k výbuchu reaktoru dojít. Poznámka: Soudní proces je zajímavý. Poznámka: Ta zkouška musela probíhat v úplném stresu a možná i chaosu. Poznámka: Spoiler: Ti co byli na začátku považováni za špatné osoby, nakonec vše vysvětlili. U soudu je znát silná politika, která je prakticky v každé zemi. Zde je ale bohužel problém, že tu nesmí být nic považováno za nemožné. Závěr: Pokud to tedy budu brát jak v seriálu, je to právě politika, co katastrofu způsobila. 👎 I vědci jsou zde problém. Bylo tomu tedy možné zabránit? Závěrečné titulky provází reálné pohledy na katastrofu, a ty co se jí snažili zabránit. Doporučuji všem alespoň jednou shlédnout. Hvězdiček 5 ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Bezesporu velmi silné téma, ale co bych neodpustil žádnému jinému folku či sérii, neodpustím ani Černobylu. Řekl bych, že potenciál využít nebyl. Hodně okrajově nastíněn pohled obyčejných lidí. Navázání na skutečné osoby mělo být v tomto díle na začátku, protože by to hodně pomohlo co se týče propojení s postavami a taky by film dával větší smysl. Kontroverze politiky a vědců byla použita velmi okrajově. Návaznost na politiku Evropy a USA, žel jen zmíněná v pár větách. Pro lidi co v té době byli děti a nebo nebyli vůbec je ve filmu málo důležitých informací a návazností na dobu a ruské myšlení což hrálo v té době velmi klíčovou roli. Zásadně na mne působil skoro až poslední díl. Předchozí díly moc nepracuji s tím, aby diváka vtáhli do děje. Zbytečné umělecké natahování záběrů a špatná hudba plus zbytečně záběry na po pálené radiací mohly být vyměněny za výše uvedené. Bral jsem to jak sdělení. . Ponuré to bylo dost, ale to nestačí. Herecky se dá vyzdvihnout jen Stelan S. Jinak byli postavy dost nevěrohodné. ()

Neroy 

všechny recenze uživatele

To si delate legraci, 96%? Pretrpel jsem do konce prvni dil a prekvapilo mne, ze se da o takove katastrofe, natocit neco tak nudneho. K tomu abych se podival na druhy dil uz jsem se nikdy nedokazal dokopat. ()

Ivo.Rolcik 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je jednoznačně to nejlepší co jsem viděl. Zážitek ze sledování, kdy jste prakticky celou dobu v napětí, je neuvěřitelný. Obsahově na jedničku. Tenhle seriál by měl vidět každý a kvalita rozhodně odpovídá hodnocení. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Typický příklad manipulace a propagandy. Neříkám, že seriál nebyl dobrý. Naopak. Byl dobrý, ale rozhodně nebyl tak vynikající, jaká byla predikce, píárko, reklama, či jak to kdo chce nazvat. Ale to je normální. Nejen u filmů a seriálů. Co naplat. Tolik se soustředíme na hledání pravdy, že nemyslíme na to, jak málo nás ji chce opravdu najít. Ale ona tam pořád je. Ať ji vidíme nebo ne. Ať chceme nebo nechceme. Pravda se nestará o naše potřeby či chtění. Nestará se o naše vlády, ideologie, náboženství.... Jen čeká v záloze. Pořád. Kdysi jsem se ptal, jaký je význam pravdy. Teď se ptám, jaký je význam lží. ()

Carlito1 

všechny recenze uživatele

Pokud někdy padne otázka: Jaký je nejlepší seriál na světě, co se týče kvality? Hodně z nás by bez přemýšlení mělo říct Chernobyl. Naprosto perfektní seriál, který dokázal i přesto, že příběh všichni známe, udržet nás u obrazovek a neodlepit se. 5 hodin neustálého mrázu po zádech, bolesti u srdíčka a slz z toho všeho, co se to v reálu vlastně stalo. Je to srdcervoucí a seriál nemohl odvést lepší práci. Bravo. ()

Joachim36 

všechny recenze uživatele

Něco takto maniakálně dokonalého spatří světlo světa opravdu vzácně. Krom toho, že se TO stalo jsem o dané látce nevěděl vlastně nic a tvůrcům se podařilo zachytit okamžiky a následky takovým způsobem, že každý divák musí zírat s otevřenými ústy a zároveň celou tu komplexitu nukleární nehody pochopí. Seriál se přitom nedrží jen jaderné zkázy, ale jde opravdu na dřeň problému, čímž se dotýká nadčasové roviny celého vyprávění a přetavuje se tak úžasnou metaforu. Systém, který stojí na lži, dříve nebo později musí zkolabovat!!!. Zároveň ukazuje západním divákům, a nám dříve narozeným, jak fungoval a jak vypadal život v SSSR a jeho satelitech nejlepším způsobem EVER. Ve světle posledních dní, člověk opravdu nemůže pochopit, že po tomto světu se někomu může stýskat. Jedno z nejlepších filmových mement všech dob. Tak pozor, až zase uslyšíte svazácké blábolení, kterého nám dopřávají hojnost soudruzi ze všech spekter součané kulturně-politické fronty. ()

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama