Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (922)

Krysap 

všechny recenze uživatele

Tak Oscar? To me teda dostalo,cekala jsem hodnoceni kolem max 50 procent.. Tenhle film u me osobne aspiruje na titul nejidiotstejsi dialogy stoleti. Bohuzel jsem zvládla pouze necelou pulku, mozna ten zbytek zvedl vyrazne uroven tohoto pribehu, ktery byl do pulky pouze o tom,ze se mladej vyspal s manzelkou rodinnyho pritele a mel kvuli tomu trable s láskou k jeji dceri. ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Já teda nevim. Film OK, Dustin je famózní herec a hudba je na filmu nejlepší, ale 86%? Ujetej film o mladým vocasovi, kterej se držel hesla, že na starém kole se naučíš nejlépe jezdit. A taky o tom, jak jsou mladý holky hloupý. Jenom tupá slepice může po tom, co jí týpek hobluje mámu, ještě vůbec uvažovat, že si ho vezme za manžela. Demence každým coulem, ale filmařsky to šlo. 60% ()

Rohrbacher 

všechny recenze uživatele

Dravé drama o mladém muži snažícího se oprostit od každodenních stereotypů, zabývající se chlapeckými touhami či hledáním štěstí v životě. Geniální. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie s drobným, jemným humorem, která ovšem moc potěší. Po dalším zhlednutí se mi jen potvrzuje to, že se opravdu jedná o skvělý film, který je velmi nadčasový. Příběh mladíka Benjamina, pilného, ale trochu ostýchavého studenta, jenž se vrací po promoci ke svým rodičům, kteří ho s otevřenou a pyšnou náručí vítají zpět a na jeho počest pořádají ohromnou párty, ale se svými stejně starými přáteli. On však o nějakou oslavu vůbec nestojí a chce mít jen svůj klid. Jenže to se mu nedaří. Naopak. Je sveden přítelkyní jeho rodičů, paní Robinsonovou. Aby toho nebylo málo, po nějaké době přijíždí dcera paní Robinsonové Elaine, do které se bezhlavě zamiluje. Dokonalý Dustin Hoffman, který je naprosto excelentní v hlavní roli, elegantní Anne Bancroft jako paní Robinsonová rovněž předvádí své herecké kvality a okouzlující Katharine Ross, která hraje Elaine je taktéž velmi přesvědčivá. K tomu všemu zní geniální hudba od dua Simon a Garfunkel, která přesně zapadá do celého snímku. Film, který jen tak nezapadne, vyprávějící o mládí, dospívání i velké lásce, která nezná mezí. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

V živote stratený absolvent vysokej školy Ben (Dustin Hoffman) nachádza útechu v náručí pani Robinsonovej (Anne Bancroft), čo zo začiatku vyzerá ako únik z krušnej reality dní, ale v skutočnosti je iba začiatkom ešte väčších komplikácií, ktoré na Bena čakajú. Film režiséra Mikea Nicholsa z roku 1967, vychádzajúc z predlohy Charlesa Webba, je veľmi dobre zvládnutým mixom drámy a z veľkej časti situačnej komédie. Humorná zložka je vo filme citeľná najmä v jeho prvej polovici, pričom jej dominantným prvkom je práve postava Bena v podaní výborného Dustina Hoffmana, neustále sa dostávajúca do pre neho nepríjemných a nezvyčajných situácií, z ktorých sa snaží vykorčuľovať najlepšie, ako vie, ale zväčša (prakticky vôbec) sa mu to nedarí. V druhej polovici snímka naberá viac dramatickejšie smerovanie a humoru ubúda. Kvalitatívne to však Nicholsovmu dielu určite neškodí. Od začiatku do konca si dokáže držať solídnu úroveň, za ktorú vďačí nielen príbehu, ale aj hereckému obsadeniu a ďalším pridruženým faktorom. Po výpravnej stránke ide o nádherný počin, zachytávajúci v sebe autentickú atmosféru šesťdesiatych rokov v Spojených štátoch, kedy krajina prechádzala spoločensko-politickým prerodom nevídaných rozmerov, ktorých dôsledky do veľkej miery ovplyvnili aj súčasnosť (2022). Do daného obdobia skvelým spôsobom pasuje aj hudba Simona & Garfunkela, ktorá sa nesie naprieč celým filmom, a ktorú možno bezpochyby označiť za jeden zo soundtrackov nabitej dekády šesťdesiatych rokov. The Graduate má zdanlivo všetko, čo divák očakáva od viac než dobrého filmu. Solídny príbeh s vyváženými dramatickými a komediálnymi prvkami, dobre zvolené herecké obsadenie, ako aj "sprievodné" prvky (výprava, hudba atď.) na vysokej úrovni. Hoci Nicholsovo dielo určite nie je absolútne dokonalé, iba ťažko mu možno niečo priamo vyčítať. Má schopnosť diváka zaujať aj zabaviť, čo je najvyššia méta, ktorú sa snaží dosiahnuť každá snímka. A tejto sa to jednoznačne darí. ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Báječná atmosféra, kterou Absolvent odevzdává, mi nahnala husí kůži a říkala jsem si, že už jen díky tomuhle bude mé hodnoceni vysoké. Překrásná hudba od dua Simon & Garfunkel proložena estetickou stránkou? Dokonalost. Příběh bohaté vrstvy ještě podkládá to hrozivé nicnevědění co se budoucnosti týče. Nadčasové dílo, které vyjadřuje pocity, jež mohou nastat po ukončení určité etapy v životě. Hlavní hrdina hledá sám sebe. Je zábava zhlédnout jiný, originální příběh o individuálním vnitřním souboji. ()

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Absolventův příběh není nijak složitý, přesto je to výjimečný film. A čím že je výjimečný? Začal bych asi režií a pokračoval hereckými výkony (první velká role mého oblíbence a hned si nasadil takovou laťku). Skvělá byla též kamera a střih. Jsou tu nezapomenutelné scény, jako ta "potápěčská" nebo závěrečná svatba. A v neposlední řadě výborný hudební doprovod. To vše dělá z Absolventa film, který se zapsal do dějin zlatým písmem. Stejně jako do mé paměti. ()

wito 

všechny recenze uživatele

Mike Nichols podobne ako pri svojom prvom snímu ukazuje svoje divadelné korene. komorná atmosféra filmov s divadelným nádychom mi vyhovuje. a tú bolo cítiť aj tu. skvele zvládnuté herecké kreácie najmä hoffmana, príjemné vizuálne pohľady kamery. mne osobne sa páči napr. jedna z prvých scén na pohyblivých schodoch počas titulkov za sprievodu príjemne znejúceho soundtracku simona & garfunkela. ten mimochodom sprevádza celý film veľmi dôstojne a duchaplne. Nevšedný, nenápadne sa rozbiehajúci príbeh podtrháva samozrejme skvelá práca režiséra. 4 1/2* ()

renegrido 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně nechal silný zážitek. Škoda, že se takové filmy už netočí. Dustin Hoffman se do své role hodí výborně, působí velice věrohodným dojmem. Snad jen posledních 5 minut filmu je trochu "amerických," ale na druhou stranu je příběh zakončen efektivně, takže je celkový dojem ještě siilnější. ()

Milkom 

všechny recenze uživatele

Předem se všem omlouvám za hodnocení, ale k tomuto snímku sem si jednoduše nenašel cestu. Nenašel jsem nic vyjmečného, co by ho vyzvedlo víš, jak na 3*. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc než Dustin Hoffman mě zaujala Ann Bancroft, která dokázala rozehrát všechny podoby ženy , která už nemá co ztratit . Jinak mi celý děj připadal dost schematický a nudný . ()

SKreyn 

všechny recenze uživatele

Starinka, romantická komédia, prvky drámy, v hlavnej úlohe Dustin Hoffman a krásna Katharine Ross. Nuda, ku koncu sa to zlepšilo, ale nie o veľa. 3* ()

MRPitivier 

všechny recenze uživatele

Začátek Vás nadchne, děj v táhne a konec?! Útěk nevěsty ze svatby, která se již vdala! Geniální scénář s těžko uvěřitelnými zápletkami! Dustin Hoffman opět září a jeho herecký výkon je tak přirozeně dokonalý, že nelze hodnotit jinak, než v superlativech! Dámské role jsou zahrány s vášní, svůdností a zranitelností těchto něžných stvoření! Mike Nichols ukázal na tom filmu nejen svůj talent, ale především spory a rozdílnost názorů mezi rodiči a potomky v prožívání životních událostí a způsobu života! ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tady vlastně není co řešit. Naprosto úžasná geniální záležitost a úplně nejlepší Hoffmanův výkon všech dob. A doporučuji velectěné pozornosti zcela výjimečně i český dabing, ve kterém duel Vetchý - Šulcová snad hraje ještě lépe, než originální verze. Nedám 100%. Dám pouhých 99. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Krásnej film. Uvěřitelnej do nejmenších detailů, lidskej, ze života, plnej skvělejch herců, s pěknou hudbou... paráda. ()

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mě zanechal úžasný pocit. Herecké výkony je zbytečné komentovat, hudba Simona & Garfunkela je podle mého gusta no a herečky jsou nádherné. Sice příběh by se mohl zdát trošku klišovitý (třeba konec, že..), ale tento film nemohl jinak skončit. Nemám co k tomu vytknout... ()

marlon 

všechny recenze uživatele

Film svojim spôsobom predstavoval prielom do hollywoodskeho schématu, nakoľko atakoval samotný spoločenský systém krajiny, zmietajúci sa v malomeštiackom puritánstve a pokrytectve. V roku uvedenia sa stal najväčším kasovým trhákom, okúzlil kritikov a inšpiroval mládež, ktorá práve vstupovala do vzpurného obdobia a podobne ako hlavný hrdina dosť dobre nevedela, čo si má počať. "Mládež stojí vo frontách pred biografmi na Dustina Hoffmanna a na Simona & Garfunkela - dospelí tu pre zmenu stoja aby zistili, prečo ich deti stoja vo frontách", ako celú situáciu zhodnotil jeden z kritikov. Nadčasovosť filmu spočíva práve vo vecnom a najmä plastickom postihnutí všetkých strastí a otáznikov, s ktorými sa dospievajúca mládež potýka, podfarbených nezabudnuteľným hudobným doprovodom S&F. Ostáva len dodať - Bravó! ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama