Reklama

Reklama

Vlak dětství a naděje

(seriál)
  • angličtina The Train of Childhood and Expectation (více)
všechny plakáty
TV spot 2
Československo, 1985, 6 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Předloha:

Věra Sládková (kniha)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Stanislav Zindulka, Helena Růžičková, Žaneta Fuchsová, Tereza Brodská, Gabriela Wilhelmová, Alena Vránová, Eva Svobodová, Blanka Lormanová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

"Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!"  Tímto okřídleným úslovím si bývalá lázeňská kuchařka I. třídy Anna Urbanová, jinak bodrá a upřímná ženská košaté postavy s něžným a citlivým srdcem, často dodává odvahy. Sobě, ale ještě víc malé Věrce. Děvčátku, které přijala za vlastní, a také jejímu otci, svému životnímu druhovi, jinak poštovnímu zřízenci sice subtilního vzrůstu, leč rozměrného a statečného ducha, Josefu Pumplmě. Je toho opravdu třeba, neboť se píší léta 1937-1939 a nad Evropou se stahují mračna válečná a v místě, kde rodina žije, se ocelové kleště nacismu snaží zardousit už tak okleštěnou republiku a vyrvat jí to nejcennější - domov. A tak donuceni opustit domovinu v severomoravském pohraničí, odjíždějí hrdinové seriálu posledním vlakem z Frývaldova, vlakem, pro nějž už není návratu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

TV spot 2

Recenze (287)

bari68 

všechny recenze uživatele

Herecké kvality Rúžičkovej a Zindulky boli nesporné už pred tým než som zhliadol tento seriál. .... Ale teraz vidím , že v týchto úlohách sa našli o to viacej, sedli im a pre Zindulku to bolo TOP. Výborné hlášky, krásny príbeh, toto Kachyňa vie. Pár vecí, ktoré by som vypichol, ktoré ma iritovali som videl hlavne v Javorském ( tu som mu to neveril) a niektorých Henleinovských sekvenciách (bojúvky a provokácie boli ďaleko horšie než je vykreslené). Prvá polovica lepšia než druhá, ale napriek tomu, jeden z najlepších seriálov 80-tok. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Několik filmů od Karla Kachyni mám velmi rád a nedám na ně dopustit (Smrt krásných srnců, Zlatí úhoři, Ucho), seriál Vlak dětství a naděje mi ale moc nesedl. Má svou zvláštní poetiku, na kterou jsem se nedokázal naladit. Pohled na válku očima dítěte je osvědčený způsob změny vnímání a může přinést do příběhu oživení. Tady se to bohužel moc nestalo. Žaneta Fuchsová už tratila roztomilost dítěte a do krásy ještě nevyrostla. Prohození s Terezou Brodskou v dalších dílech chápu, ale taky to působilo divně. Na chuť jsem nepřišel ani ostatním postavám. Většina byla až moc bláznivá. Bylo to tím dětským pohledem, či snahou se vyrovnat s válkou? Co bych seriálu naopak nevyčítal (jako některé komentáře tady), je nějaká oslava komunistů, Rusů apod. To, že se na konci války vítali Rusové s otevřenou náručí, byl fakt. Tehdy to byli skuteční osvoboditelé. Navíc samotný seriál si pobyl nějakou dobu v trezoru. Jsem rád, že jsem tuto klasiku viděl, ale jednou stačilo, slabší tři hvězdy. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

O kvalitách tohoto dílka netřeba příliš spekulovat. Růžičková tady podává naprosto ojedinělý herecký výkon a myslím, že naprosto zastiňuje všechny ostatní. Dokonalejší antré, nežli scénu, kdy seřve místní henlainovskou kliku tak, že se její příslušníci se sklopenýma ušima rozejdou domu, si snad ani neumím představit. Atmosféra pohraničního městečka pro mě, Sudeťáka, je taky příjemná. Update: po letech jsem na to opět mrkl a jedna * musí dolů, protože druhá polovina seriálu má kvalitativně dost sestupnou tendenci. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů co kdy byl natočen. SIlně nadstandartní výkon Růžičkové a Zindulky, perfektní scénář a režie dělají z tohoto seriálu velice cenné dílo, ale co můžeme také čekat od Kachyňi.Co velice obdivuji je způsob jakým je seriál natočen, prostřednictvím malé holky v podání Žanety Fuchsové je divákovi nabízen celý příběh válečného Československa. Rozhodně stojí za podívání a když už nevydržíte koukat na celý film tak si buďte jisti , že Vás naprosto dostane druhý díl, kdy Růžičková pašuje jídlo! ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

LÁÁÁÁSKA, LÁÁÁSKA, LÁÁÁSKA JE RÁJ. A TY NÁM MŮŮZIKO, A TY NÁM MŮŮZIKO, A TY NÁM HRAJ. Asi nepřijdu s ničím novým. Seriál určitě není bez negativ, ale asi jsem už na všecky během těch šeští dilů zapomněl. Je totiž hlavně velmi milý a příjemný, i přesto že se odehrává v tak hrozné době. Netěšil jsem na konec,i když poslední dvě části byly už slabší než zbytek. Karel Kachyňa hold asi uměl a přesně věděl co dělá. Helena Růžičková je tady skvělá ale ještě víc mě zaujal ,,tatínek, Pepouš a srágorka´´ Stanislav Zindulka. Jeho divadelní výstup si asi budu pouštět opakovaně. Vladimír Javorský seriálu zase dodal dávku děsivosti a byl skutečně nesmírně přesvědčivý. Až mě mrzelo že nedostal víc prostoru. Seriál mě potěšil a zaslouží si pěknou čtyřku. RAK-RAK RAKVIČKY, PERNÍČKY A TRUBIČKY, JAHODOVÉ KOŠÍČKY A MLASKAVÉ HUBIČKY.❤ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • Filmovalo se v Lokti nad Ohří, Březové u Karlových Varů, v Praze, Karlových Varech, Nejdku a Brně, konkrétně na vrchu Petrov s katedrálou sv. Petra a Pavla, na nákladovém nádraží Žižkov, na Dejvickém nádraží, Nejedku a závěrečné scény byly natočeny na Vyšehradě ve Vratislavově ulici. Scény v moravských sklípcích byly natočeny v Petrově na Hodonínsku a venkovská zastávka byla natočena v Červených Pečkách. (Cucina_Rc)
  • Stanislav Zindulka oslavil během natáčení padesáté narozeniny. (Warsheek)
  • Kvůli svému přepínání, neschopnosti odpočívat a svým vlastním hereckým aktivitám ohrozila Helena Růžičková seriál. V průběhu natáčení došlo dokonce ke kamerovým zkouškám s Mílou Myslíkovou, přestože už byla velká část seriálu natočena. Režisér Kachyňa měl s Helenou Růžičkovou velmi tvrdý pohovor, teprve poté se herečka plně soustředila jen na natáčení seriálu. Z důvodů zdravotních komplikací Heleny Růžičkové se ale natáčení seriálu zdrželo o půl roku. (carott)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama