Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (11)

Dekalog (1989) 

Konečně mám za sebou svůj největší seriálový rest - a opravdu ho vnímám jako největší; jestli nikdy neuvidíme Perníkového tátu nebo Dextera, je mi to upřímně fuk. Jednotlivá přikázání samozřejmě mají silné i slabší části, ale Kieślowski je natolik zručný, že všeho slabého je tady naprosté minimum (vlastně jen dvě epizody) a zbytek je dobrý až skvělý. Hlavně mi ale potvrdil, že byl jedním z nejtalentovanějších scénáristů vůbec. Tak detailně vykreslené zápletky a psychologie postav se dnes už skoro nevidí a přitom on to dokázal tak barvitě vykreslit na poli necelé hodiny, že by se od něj leckdo měl učit... Takže ano, naštěstí uznávám i já, že to je skutečně velkolepý projekt. Podrobněji u jednotlivých přikázání. 4* ()

Dekalog I (1989) (E01) 

SPOILERY Konečně jsem rozkoukal Dekalog a jsem hodně rád, že zpracováním prvního přikázání mě zase nadchnul, jako ostatně ve většině věcí z jeho tvorby. Na plný počet mi tam cosi chybělo (možná to bylo příliš doslovné?), ale jinak je to velice chytře vedené, má to geniální scénář, psychologii postav, silný příběh s ještě silnějšími stěžejními scénami a hodně silným závěrem a dobře propracovaný rozpor mezi vědou a vírou, včetně faktu, k čemu se upne člověk v nejhorších chvílích. A není to jen tom, jestli je člověk věřící - skoro nikdo po smrti někoho blízkého nebude tvrdit, že z něj už nic není a že není na žádném lepším místě. A ani mi nepřišlo, že by ten táta byl tak zarputilý ateista jak tu někteří tvrdí - vyrůstal přece v katolické rodině, takže od dětství v sobě něco málo z toho musel mít. Proto taky jde v závěru do kostela. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mi přijde, že to vlastně nemá větší vady, ale pořád mi k tomu víc sedí hodně silné čtyři hvězdy než slabých pět. Silné 4* ()

Dekalog II (1990) (E02) 

Pomalejší a náročnější na sledování než první přikázání, ale ne tak úderné a propracované jak mohlo být. Ale možná se na mých dojmech podílí fakt, že vůbec nemám rád prostředí nemocnic. Na čtvrtou hvězdu to ale stále je, protože Kieslowski umí psát scénáře a dokonale vést herce, takže je schopný svým talentem vykompenzovat mnohé. Tohle vlastně taky nemělo větších chyb, až na tu, že to ve mě v závěru moc nezanechalo. Slabé 4* ()

Dekalog III (1990) (E03) 

Takový spíš pocitový díl, který se zpočátku zdá poněkud prázdný, ale vše pak do sebe zapadne, propracovanost scénáře vyjde najevo a určitou sílu to v sobě taky má. Jen to odhalení, oč vlastně jde, trvá zbytečně dlouho, takže jsem si k postavám hůř hledal cestu a taky moc nechápu přirovnání tohohle příběhu k třetímu přikázání. V základu samozřejmě ano, když se to odehrává na Štědrý večer, ale jakékoli hlubší jsem jaksi nepostřehl... Silné 3* ()

Dekalog IV (1990) (E04) 

Dost psychologická a scénáristicky propracovaná epizoda, která má samozřejmě také brilantní filmařskou stránku a nejeden úžasné promyšlený záběr (ale to je u Kieslowského standard, ne?), ale jedna věc mi na ní dost vadí - působí příliš chtěně. Je sice fascinující, že otec a dcera měli takových kostlivců ve skříni, že by to ani hromadné hroby nezaplnilo, ale přijde mi, že se tu toho stane až moc naráz. A ano, takové situace se naráz můžou stát, ale tady těch osudových odhalení bylo prostě příliš. Ale jinak pořád dost kvalitní a propracované dílo, jakého spousta současných filmařů nedokáže dosáhnout ani v rámci tří hodin. Ať už mi sedne zbytek Dekalogu jakkoli, výjimečný projekt to rozhodně je. 4* ()

Dekalog V (1990) (E05) 

Nedá se tomu nic vytýkat, stejně jako u prodloužené verze (Krátký film o zabíjení), ale čím to je, že jsem tentokrát neměl tak silný pocit a tak tvrdou depresi jako u ní? Možná je to tím, že už jsem věděl, do čeho jdu a tak mě nic nemohlo překvapit, ale Krátký film o zabíjení mě tehdy dostal do takové depky, že jsem si řekl, že to sice je skvělý film, ale už to v životě nechci vidět. Čekal jsem, že dopadnu zase stejně, ale nestalo se. Silný dojem jsem měl, ale ne až tak. Možná je to ve mě, možná mi delší verze svým pomalejším vedením přišla hlubší, nevím přesně, ale vím, že na plný počet to coby epizodu Dekalogu nevidím. Je to ale natolik propracované ohledně otázek trestu smrti a toho, co vše je vlastně vražda, že tomu ten plný počet nakonec nedokážu nedat, nicméně hodnotit to ještě subjektivněji, tak dám "jenom" čisté čtyři hvězdy a vrchol Dekalogu pro mě stále bude první přikázání. Navzdory tomuhle menšímu zklamání se ale na příští přikázání docela těším, jelikož Krátký film o lásce mě tehdy tak moc nadchl, že si nedokážu představit, že by mě nestrhl ani tentokrát. Slabých 5* ()

Dekalog VI (1990) (E06) 

Jsem rád, že tady nebylo o čem a ani pochyb. Stejně jako u předchozího přikázání jsem rád, že vznikla delší celovečerní verze, která oba náměty ještě rozšiřuje, ale zatímco u Nezabiješ jsem se tak silného dojmu nedočkal, tak zde naštěstí ano. Funguje to přesně tak silně, jako v Krátkém filmu o lásce a já jsem si ten detailně propracovaný psychogický příběh rád připomněl, stejně tak i Kieślowského neuvěřitelný talent ke psaní scénářů. Dál už bych jen opakoval to, co jsem psal u Krátkého filmu o lásce. Slabých 5* ()

Dekalog VII (1990) (E07) 

Mě fascinuje, jak dokonale psychologicky umí Kieślowski vykreslit své postavy. Kde by mnohým režisérům stačila pro film (a v současnosti i klidně tříhodinový!) jen základní kostra, tak tam jde Kieślowski tak moc do hloubky a tak moc detailně své postavy a příběh na poli necelé hodiny (!!!) vyvíjí, že to nelze neobdivovat. Ten člověk byl geniální, naprosto geniální, mnoho současných režisérů by si z něj mělo vzít příklad v tom, jak mají vypadat psychologická dramata a hlavně je to oproti současným "psychologickým" dramatům příjemné zpestření a důkaz, že skutečně psychologické filmy existovaly. A klidně by mohly i nadále, kdyby se současní režiséři jen líně nepitvali ve strohém základu. Nedokázal jsem od toho odtrhnout oči a navíc mě těší, že Kieślowski dokázal natočit i thriller. Skvělé po všech stránkách, ačkoli předchozí přikázání pro mě stále vede. 5* ()

Dekalog VIII (1990) (E08) 

Mám pocit, že z celého Dekalogu má tohle přikázání nejkratší stopáž. A ani se není čemu divit - největší problém téhle epizody totiž není v tom, že je výrazně pomalejší a "bezdějová", ale v tom, že její námět tu hodinu nedokáže dostatečně pokrýt. Silné téma a poutavé polemizování o něm (chápej o chování jednotlivců při druhé světové), ale v určitých názorech se to zbytečně pitvá, aniž by to přineslo něco nového a ani vyvrcholení nepřinese nic, z čeho by člověku spadla čelist a naprosto ho uhranulo. Je samozřejmě silné, samo o sobě, ale od jisté chvíle se dá čekat a v poslední scéně se prostě jen naplní. Je to jiné než většina Dekalogu, bylo mi to sympatické tématem a zpracováním, takže to na čtyři hvězdy vidím, ale lhal bych, kdybych řekl, že jsem se u toho ani na moment nenudil... Slabé 4* ()

Dekalog IX (1990) (E09) 

Za mě spíš zklamání a druhý nejslabší díl celého Dekalogu. Nepřišlo mi to tak propracované, jako ostatní díly, bohužel se to týká i psychologie postav, tolik mě nechytla ani atmosféra a pak to celé dorazil přehnaný konec jak z dramatu zoufalého tvůrce, který neví, jak věci ukončit a sáhne po nejlehčím a nejosvědčenějším klišé. Téma je přitom dost zajímavé a oproti jiným dramatům to stále je mírný nadprůměr, rozhodně to ani není tak špatné, jak se může z mého komentáře zdát, ale vím moc dobře, že Kieślowski má na víc. A v skoro všem ostatním od něj je to krásně vidět, takže tu zůstanu u tří hvězd. Silné 3* ()

Dekalog X (1989) (E10) 

Mě to komediální ladění nevadilo, spíš naopak - k tomuhle příběhu se skvěle hodilo :-) Jinak by totiž byl unylý jako předchozí přikázání, zatímco takhle správně předá to, co předat chce a přitom zase nabízí skvěle napsaný a vypointovaný příběh, ve kterém ale není problém akceptovat přehnané chování postav, jelikož do toho prostě patří a vlastně to jen díky nim tak funguje. Jen mě zarazilo, že Kieślowski celý Deklaog zakončil punkovou skladbou - to jsem od něj opravdu nečekal, ale beru to jako součást toho uvolněného ladění. 4* ()

Reklama

Reklama