Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele Ixbalanke k tomuto seriálu (4)

Dekalog (1989) odpad!

Po 3 dílech jsem dospěla k poznání, že je to seriál pro věřící a nevěřící lidi , kteří nejsou zblblí křesťanskou teologií (bez urážky ale z každého náb. se blbne) apod. tak v tom podle mě nemohou vidět smysl. Opravdu jsem si stáhla ten stejný seriál, který tu ostatní komentují??:) Ad 1. díl: kritika moderní techniky a katolická propaganda. Zatím nechápu, proč to má tak vysoká hodnocení. Jedině že by uživatelé byli věřící... Líbil se mi herecký výkon toho chlapce. Ponaučení mi z toho vyplývá, že člověk nemá věřit v matematiku a fyziku a raději se spoléhat, jestli se haluzově B/bůh rozhodně, že zemřete nebo ne. Uvidím co ukáží další díly...Ad díl 2: wtf? Nechápala jsem pointu, když jsem se na to dívala. Když jsem si teď přečetla tady obsah, tak to nechápu ještě víc. Lékař přece vychází jen ze svých výsledků, které byly v tu chvíli prostě negativní. Mě připadala jako blbka ta ženská. Když už někoho podvádí natolik, že s ním má i dítě, tak by se asi měla rozvést a vzít si toho druhýho. To by nikdo nemohl v určitých funkcích a povoláních říkat žádná fakta (lékař, sociální pracovník, odborníci na různé věci). Nikdo mě nepřesvědčí, že je Dekalog celkově neutrální, co se týká víry. Je to katolická propaganda, která se v Polácích snažila utvrdit víru a přiblížit ji běžným lidem, aby věděli, co si např. pod tímhle přikázáním mají představit... Ad 3: totálně nesmyslné chování všech osob, celá hodina filmu nemá smysl a konec je ještě nesmyslnější (celou kritiku mám u tohoto dílu na csfd). ()

Dekalog I (1989) (E01) 

Kritika moderní techniky a katolická propaganda. Zatím nechápu, proč to má tak vysoká hodnocení. Jedině že by uživatelé byli věřící... Líbil se mi herecký výkon toho chlapce. Ponaučení mi z toho vyplývá, že člověk nemá věřit v matematiku a fyziku a raději se spoléhat, jestli se haluzově B/bůh rozhodně, že zemřete nebo ne. ()

Dekalog II (1990) (E02) 

Nechápala jsem pointu, když jsem se na to dívala. Když jsem si teď přečetla tady obsah, tak to nechápu ještě víc. Lékař přece vychází jen ze svých výsledků, které byly v tu chvíli prostě negativní. Mě připadala jako blbka ta ženská. Když už někoho podvádí natolik, že s ním má i dítě, tak by se asi měla rozvést a vzít si toho druhýho. To by nikdo nemohl v určitých funkcích a povoláních říkat žádná fakta (lékař, sociální pracovník, odborníci na různé věci). Nikdo mě nepřesvědčí, že je Dekalog celkově neutrální, co se týká víry. Je to katolická propaganda, která se v Polácích snažila utvrdit víru a přiblížit ji běžným lidem, aby věděli, co si např. pod tímhle přikázáním mají představit... ()

Dekalog III (1990) (E03) odpad!

Celou hodinu jsem nechápala chování ani jednoho herce. Žádná pointa. Pořád jsem čekala, co z toho vyleze. A ono nic:)) Ani po přečtení obsahu jsem to nepochopila. Možná mám úplně jiný Dekalog:)) Ale tohle je už 3. díl, který je otřesný... Nechápu to hodnocení ostatních... A co se týká tohoto přikázání, tak je to den jako každý jiný. Jen křesťanská propaganda a tradicionalisti se nás snaží uvěznit v určitých omezeních, které v reálném životě nemají žádný smysl. Jen se snažíme přesvědčit sami sebe, že jsou určité dny důležitější než jiné, ale je to celé fraška a nesmysl. "Hra" na ideální život. ALe jak tak koukám na ostatní komentáře, tak je tento seriál asi opravdu jen pro věřící (křesťany), takže pokud nejsi, širokým obloukem se tomuto podle mě vyhni... Protože je to nesmysl. ()

Reklama

Reklama