Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele Mijagi k tomuto seriálu (2)

Dekalog I (1989) (E01) 

Ponuré filmové zobrazení prvního Božího přikázání „V jednoho Boha věřit budeš!“ Exaktní vědec, hlavní postava prvního dílu tohoto cyklu, uvěřil natolik materiálnímu světu a možnostem přepočtu všeho pomocí vzorců na čísla, že kvůli tomu ze svého života nadobro vytěsnil veškeré duchovno, čímž na sebe poštval Boha, jenž ho krutým ponaučením probudil z jeho omylu. Nejpřímější interpretace filmu vychází z konání nejvyšší bytosti. Lze tento čin nazvat nemilosrdným nebo plyne z toho, že Bůh, otec všeho na zemi, má oproti lidem nadhled a sleduje námi neviditelný cíl? K druhé z možností nabádá např. podstata materiální společnosti devastující svým bezbřehým konzumem a nesmyslnou spotřebou nejen lidstvo samotné, ale i planetu jako celek, na čemž má slepá víra ve vědu lví podíl. V Dekalogu I toho není mnoho dořečeno, spousta pasáží zůstává otevřených a tím režisér ponechává velký prostor pro divákovo zamyšlení. Ukázkový příklad filmu fungujícího ještě dlouho po shlédnutí. 5 hvězd. ()

Dekalog II (1990) (E02) 

Potrat nebo porod? Řediteli nemocnice je dána do ruky moc rozhodnout o narození dítěte. Oproti předchozímu dílu je v tomto případě děj o něco komplikovanější a nutno říci, že na škodu, vyplývá z něj sice spousta otázek, jimž by bylo možné věnovat několik dlouhých diskusních bloků, ale zároveň v něm zaniká tématická propojenost s druhým Božím přikázáním. Já po této stránce film vůbec nepochopil a pravděpodobně nejsem jediný, protože se mi nepodařilo nalézt žádnou berličku ani v ostatních komentářích. Pokud však na tento uměle působící tématický rámec zapomenete, čeká vás intelektuální zážitek a opravdové mistrovské dílo. Atmosféra je ponuřejší, prostředí šedivější, herecké výkony a hudební podklad naléhavější než v první části. Obdivuji diváky, kteří dokáží shlédnout celý cyklus najednou, já si ze strachu před upadnutím do těžkých depresí dávám raději před dalšími díly pauzu. ()

Reklama

Reklama