Reklama

Reklama

Dekalog

(seriál)
  • Polsko Dekalog (více)
Polsko / Západní Německo, (1989–1990), 9 h 20 min (Minutáž: 53–58 min)

Hrají:

Henryk Baranowski, Jerzy Stuhr, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Piotr Rzymyszkiewicz, Olaf Lubaszenko, Wojciech Klata, Władysław Kowalski, Janusz Gajos (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

10 filmov Krzysztofa Kieślowského na tému 10 božích prikázaní:
1. Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. - novodobá dôvera v počítače a vedu
2. Nevezmeš mena Božieho nadarmo. - smrťou začína nový život, uzdravenie znamená smrť ...
3. Spomeň, aby si deň sviatočný svätil. - muža odláka vášeň od rodiny
4. Cti otca svojho i matku svoju! - po smrti matky, otec a dcéra v nejednoznačnom citovom rozpoložení
5. Nezabiješ! - obraz trestania smrťou za smrť
6. Nezasmilníš! - vášnivé city dospievajúceho mladíka k zrelej žene
7. Nepokradneš! - matkou vlastnej vnučke?
8. Nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu! - spomienky na krutosti okupácie Poľska
9. Nepožiadaš manželku blížneho svojho! - v úprimnom manželskom zväzku dôjde k závažným zdravotným problémom...
10. Ani nepožiadaš majetku blížneho svojho, ani ničoho, čo jeho je! - dvom synom zostane po smrti otca zbierka starých známok...
Cyklus, ktorý je zviazaný cirkevnou témou a akousi alegorickou postavou nestranného pozorovateľa... Každá časť tvorí samostatný uzavretý celok. (wewerička)

(více)

Recenze uživatele Chudobka k tomuto seriálu (10)

Dekalog I (1989) (E01) 

Všechno se ve mně bouří. Matematik, který nevěří v Boha, je přece úžasný otec! Synovi se věnuje, o všem s ním diskutuje, mají krásný vztah. Nestačí mu, že si vypočítá, zda je led na bruslení dostatečně silný. V noci si sám jde led vyzkoušet. Tak za co je tak strašně potrestán? Mohla bych snad věřit v Boha, který je tak nemilosrdný? ()

Dekalog II (1990) (E02) 

Nelze milovat najednou dva muže. Čekat dítě s milencem je nevěra, která zraňuje. Není ospravedlnitelná. Žena chce po lékaři něco téměř nemožného. A on zalže, protože život dítěte je pro něj na prvním místě. Lékař dělá víc, než je jeho povinnost. Ta žena čeká, že za ni někdo vyřeší její problém. Způsobila si ho sama, proč tedy ho sama také neřeší? V nemocnici sedí u lůžka svého muže tak chladně, až mě to bolelo. To bezútěšné nemocniční prostředí nebylo zdaleka tak deprimující jako chování té  ženy. Nějak jsem s ní nemohla soucítit. Lékaři jsem rozuměla. Udělal to nejlepší, co mohl. Byl to charakter. ()

Dekalog III (1990) (E03) 

Vánoční čas je zatěžkávající období pro ty, kteří jsou osamělí. Od začátku jsem tušila, že Ewa lže. Možná to tušil i on, ale přesto s ní strávil noc, aby jí pomohl. Udělal to, protože ji kdysi miloval a nebyla mu lhostejná. Věřila jsem mu, že to vyřeší tak, aby svou ženu nepodvedl a on to zvládl. Pomohl své bývalé lásce jít dál se ctí. ()

Dekalog IV (1990) (E04) 

Další vynikající díl Dekalogu s výbornými představiteli hlavních rolí. Oba hrdiny je možné pochopit, soucítit s nimi. Co asi bylo v tom dopise? Mám ráda otevřené konce.  Ale co mi vadí a co nemůžu pochopit, je slovo PŘIKÁZÁNÍ. Nepotřebuju, aby mi někdo něco přikazoval. Mravní zákony nosím v sobě. ()

Dekalog V (1990) (E05) 

Včera jsem čirou náhodou natrefila na tento díl Dekalogu na NOE. Před lety jsem viděla Krátký film o zabíjení, který na mě silně zapůsobil. Téma vraždy a trestu smrti jsem kdysi viděla jasně. Za smrt taky smrt. Po zhlédnutí Krátkého filmu o zabíjení jsem začala váhat. Ale ten čin byl tak krutý, že jiné řešení mi nepřipadalo možné. A pak za nějaký čas jsem viděla film Mrtvý muž přichází a změnila jsem názor. Nebo ne? Teď zase váhám. Každopádně Kieslowski je vynikající režisér. ()

Dekalog VI (1990) (E06) 

Před lety jsem viděla Krátký film o lásce. Pamatuji si, že se mi líbil, ale určitě se mnou nezacloumal tak jako dnes 6. díl Dekalogu. Možná proto, že jsem o hodně starší. Chvilkami jsem zuřila na tu bezcitnou ženskou, ale ona, jak se pak ukázalo, nebyla bez citu. Soucítila jsem s klukem, který hledal lásku a našel něco, co ho zklamalo a ranilo. Film o osamělosti a hledání lásky, podmanivá hudba, výborný Olaf Lubaszenko a skvělý režisér. No, obrečela jsem to. (Já jsem té ženské fakt záviděla.) ()

Dekalog VII (1990) (E07) 

Jediný díl Dekalogu, který jsem včera viděla se zpožděním. Zajímavý a smutný příběh. Matka, dcera, vnučka. Kdyby matka svou dceru milovala, nikdy by jí neublížila tím, že jí nedá zpátky její dítě. Dcera se ocitla v těžké situaci, otěhotněla v 16 letech. Matka jí sice pomohla, ale řešení bylo nešťastné. Přece měla počítat s tím, že dcera, až bude starší, bude chtít své dítě mít u sebe. Zde nekradla dcera, ale matka. Moje, moje, moje - to říkala, když šlo o její vnučku. Hned na začátku jí řekl její manžel, že byla na dceru příliš náročná a ona nemohla splnit její představy. Matka zcela zničila život své dceři. Egoistická osoba. Nabídla jí, že se bude moci se svým dítětem vídat! Jak velkorysé! Velmi smutný závěr. ()

Dekalog VIII (1990) (E08) 

Profesorka etiky kdysi udělala chybu, kterou ale později mnohokrát napravila. Této ženě jsem rozuměla, té druhé už méně. Hudba Zbigniewa Preisnera byla přímo andělská. ()

Dekalog IX (1990) (E09) 

Další vynikající díl Dekalogu. Hlavní hrdina se trápí kvůli své impotenci a nabízí manželce, aby si našla milence. Ona už ho sice má, ale vypadá to, že podvádět manžela, kterého miluje, jí nepřináší radost. Chování manžela - pronásledování, odposlechy...je ponižující pro oba, ale on nemůže jinak. Trápí se oba. Pravá láska  však překoná všechno. Opět krásná hudba skladatele Zbigniewa Preisnera. ()

Dekalog X (1989) (E10) 

Jediný díl, který mě nenadchl. Chování obou bratrů mi připadalo nesmyslné, nudila jsem se, ani Jerzy Stuhr to nezachránil. Líbil se mi jen ten závěr. ()

Reklama

Reklama