Reklama

Reklama

William Eugene Smith (Johnny Depp) se proslavil jako jeden z nejuznávanějších fotoreportérů druhé světové války. Na začátku sedmdesátých let ale žije samotářsky, odloučený od společnosti a rezignující na svou kariéru. Změna nastane, když jej redaktor slavného časopisu Life Robert Hayes (Bill Nighy) tajně vyšle do japonského rybářského města Minamata. Zdraví a život jeho obyvatel a především dětí je zde totiž po desetiletí ohrožováno jedovatou rtutí, kterou do moře bezohledně vypouští chemická továrna Chisso Corporation. Smith se ponořuje do místní komunity, dokumentuje svými fotoaparáty jejich úsilí žít a přežít, jejich vášnivé tažení za uznání viny a odškodnění ze strany Chisso Corporation. Smith vyzbrojen pouze svým fotoaparátem a silou obrazu dává svým snímkům z toxické vesnice srdcervoucí lidský rozměr a jeho počáteční úkol se mění v životní poslání. Film Minamata, který vychází ze strhujícího skutečného příběhu, je vykupitelským a emotivním příběhem o vítězství nad nepřízní osudu a o tom, že každý z nás má v sobě sílu něco změnit. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (62)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

V případě Minamata by bylo asi dost naivní si na jednu stranu nepřiznat, že jde o tak trochu víc emočně vyděračský film, na stranu druhou je ovšem nutné si zároveň i položit otázku, proč se tomu nepoddat? Ano, tvůrci zde sice od začátku nekompromisně a především otevřeně útočí na lidský soucit a empatii s druhými, a když se pak ve valné většině navíc jedná o děti, je to složité asi pro každého, ovšem zároveň je zde důležité i podotknout, že to zde tvůrci dělají poměrně chytrým a pro diváka vděčným způsobem a nejedná se tak jen o nějaké plytké tlačení na emocionální notu, ale podávají to prostřednictvím poctivého a silného příběhu, poukazujícího na jeden z mnoha globálních problémů, kdy je úplně jedno jestli se to odehrávalo v roce 1971, jelikož podobné sračky se dějí po celém světě stále a pořád, takže proč ne? Sem s tím. A že to někdo bude označovat za propagandu je úplně jedno, tady jde přeci v první řadě o filmový zážitek, a ten je silný, působivý, dojemný a ano, klidně i jako propaganda funkční, ostatně tak jako celý film. Navíc tu v hlavní roli předvádí další ze svých výrazných výkonů Johnny Depp, kterého je radost pozorovat, jelikož i přes silné namaskování je jeho herecká mimika opět na té nejvyšší možné úrovni, za skvělou se dá pak považovat ale i poměrně nevlídná atmosféra a samozřejmě se musím vrátit k emocím, které působí skutečně silným dojmem. Abych ale zas jenom nechválil, tak je určitě i pravda, že tomuto snímku chybí jakákoliv dramatičnost, nějaké vyhrocenější momenty a v neposlední řadě i spád celého filmu je převážně nudnějšího rázu než toho záživnějšího. Minamata je zkrátka filmem, který určitě neosloví masy, jelikož se jedná spíš o intimněji a komorněji laděnou podívanou, nesoucí ovšem rozhodně silné poselství, a je prakticky jen na každém jednotlivci, zdali se tímto snímkem emočně vydírat nechá, či ne, za mě osobně to tu každopádně tvůrci zvládli určitě důstojným způsobem, který není ani křečovitý, ani zbytečně násilně kýčovitý, takže po této stránce to funguje, nicméně je i pravdou, že to není ani nějaká velká zábava, či strhující zážitek. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Hodně silný drama oscilující mezi fotografií a skvělýma záběrama (hra s obrazem), který mapuje jednu hovadskou aroganci bohatých mocipánů na úkor lidskýho zdraví, resp. života. Je to hnus a je dobře, že se o tom mluví, i když se zpožděním. Co se obsazení týče, jednoznačně celej snímek stojí na bedrech J. Deppa, kterej zas a opět ukazuje, že zahraje cokoliv a s přehledem. Tady není co řešit! Na film Minamata jsem narazil celkem náhodou a musím říct, že jsem rád... ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle načrtnutá komorní záležitost, jež nám skrze depresivní obrazy předává šokující svědectví o zničených lidských životech a aroganci mocných. Snímek Minamata režiséra Andrewa Levitase se rovněž může pochlubit stoickým hereckým projevem Johnnyho Deppa či komorním scénářem, který působivě dotváří osudovou mozaiku této dodnes trvající tragédie. Pokud Vás tedy, stejně jako mě, vždy zajímalo pozadí vzniku jedné z nejslavnějších fotografií magazínu Life, či zrovna nevíte na co si zajít do kina, vězte, že tento hluboce lidský příběh si Vaši pozornost zcela určitě zaslouží. (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Focus on a photograph you want to take.” ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp se snaží vymatit ze sebe snaží smýt pirátský nános a nakonec se mu to i částečně daří, hrát určitě nezapomněl. O katastrofě v Minamatě jsem neměl tušení a jsem rád že díky filmu jsem na ni byl upozorněn. Oceňuji že nadbytbytečný patos zde není obsažen. Film je japonsky uctivý a nakonec si svou třetí hvězdu zaslouží. 60% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Zase jednou podle skutečných událostí, truchlivě, nezajímavě, ale ono to nakonec celkem sedí, protože ždímat takovou látku podle zavedených hollywoodských postupů nemá asi cenu. Otázkou je, jestli tohle měl být vůbec hraný film, jestli to celé neštěstí jenom nedevalvuje... Proč třeba zrovna tohle neštěstí dostalo přednost před ostatními? I když třeba tento dluh se částečně sanuje v úplném závěru, kdy je předložen velice depresivní výčet vybraných prohřešků na zdraví obyvatelstva a přírody různě po světě... Nevím, persona fotografa určitě výrazná, vzniklé fotografie nesporně skličující, nicméně film o dané události spíše standardní. 60% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • W. Eugene Smith (Johnny Depp) ve filmu pracuje se zvětšovacím přístrojem české výroby Ompemus 5 značky MEOPTA. Rovněž maskovací rám a časovač NOVEX je české výroby. (Jirka85)
  • Film měl celosvětovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně 21. února 2020. (Maulincio)
  • Minamatská choroba, někdy zmiňována jako nemoc Chisso-Minamata, je neurologické onemocnění zapříčiněné otravou rtutí. Mezi příznaky náleží ataxie, hypestezie rukou a nohou, generalizovaná myastenie, ztráta periferního vidění, poškození sluchu a vady řeči. V krajních případech propuká šílenství, dochází k ochrnutí, postižený upadá do kómatu a smrt nastává po týdnech od nástupu choroby. Vrozená forma nemoci může také zapříčinit poškození plodu. Na přelomu roku 1960/61 provedly úřady prefektur Kumamoto a Kagošima společný výzkum výskytu rtuti ve vlasech lidí žijících kolem Jacuširského moře. Výsledky potvrdily, že organická rtuť se rozšířila po celém vnitrozemském moři a že lidé byli stále otravování kontaminovanými rybami. Bylo zjištěno, že stovky lidí mají ve vlasech hladiny rtuti vyšší než 50 ppm, což je úroveň, při které pravděpodobně utrpí poškození nervů. Nejvyšší zaznamenaný výsledek byl u ženy z ostrova Gošoura, v jejím vzorku bylo naměřeno 920 ppm. (Maulincio)

Související novinky

Johnny Depp bude král Ludvík XV.

Johnny Depp bude král Ludvík XV.

21.01.2022

Herec Johnny Depp za sebou má nelehké období. Po nařčeních z domácího násilí z úst bývalé manželky Amber Heard a prohraném soudním sporu s britským bulvárním plátkem The Sun, který ho otevřeně… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama