Reklama

Reklama

Kapitán Kloss

(seriál)
  • Česko S nasazením života (více)
Polsko, (1968–1969), 16 h 59 min (Minutáž: 53–71 min)

Hrají:

Stanisław Mikulski, Emil Karewicz, Barbara Drapińska, Lucyna Winnicka, Henryk Bąk, Edmund Fetting, Barbara Brylska, Janusz Bylczyński, Mieczyslaw Voit (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Jmenuje se Stanislav Kolicki, je mu něco přes dvacet let, je Polák a právě se mu podařilo utéct do SSSR. Jeho největším přáním je bojovat proti nacistickým okupantům a pomoci tak osvobodit svou zemi. Sovětská rozvědka právě vyslýchá zajatého německého důstojníka Hanse Klosse, jeho nápadná podoba se Stanislavem Kolickým je základem odvážného a především rafinovaného plánu: Kolický se pod jménem Kloss vrací k Abwehru a jako špión J-23 spolupracuje na jeho porážce ve druhé světové válce.

Podobně jako řada jiných filmů a seriálů své doby, i tento seriál se již dnes stal legendou a kultovní záležitostí, ovšem vnímanou už docela jinak než jak jeho tvůrci původně zamýšleli. (Historik)

(více)

Recenze (42)

OtokPag 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komiksy Kapitán Kloss a Rychlé šípy mě provázely celé dětství. Četl jsem si je nejčastěji, když jsem marodil a nemohl do školy. Z kompletní sbírky mi chyběla Akce dubový list a část Café Rossé. Dnes už mám všechny díly svázané v novém vydání. Staré jednotlivé sešity jsou součástí mého “pokladu”.  Seriál v TV si nepamatuji, jen ústředního hrdinu Stanisława Mikulskeho ( kterého si pamatuji ještě, jako horala - Duhový luk). Kanál na Youtube mi pomohl dohnat mezeru v paměti a tak postupně mrknu na všechny dostupné díly . To slibuji svému dětskému hrdinovi J-23 🙂🇵🇱 ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je ako húsenková dráha. Začiatok je až skoro debilný a trápne akčný. Do polovičky seriálu nemá väčšina dielov ani hlavy ani päty. Potom, keď to konečne začne byť zaujímavé sa to tvorcovia rozhodnú okoreniť akciou, ktorá je nevýslovne trápna a AK-47 v rukách "osloboditeľov" ma donútilo skoro búchať si hlavu o stenu. 1 hviezda naviac je za úvodnú hudbu. Tá je perfektná, ako napríklad v 30 prípadoch. Bohužiaľ to je na oboch seriáloch asi to najlepšie. ()

Reklama

Winster 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kapitán Kloss je trosku zavadejici termin, do hodnosti kapitána je povýšen až ve 14 epizodě...Celkove to špatné není, i když k realitě to má opravdu daleko. Je to takové s všudypřítomnou podezrivavosti vsech! Dalsi coz si myslim, ze je to proc to neni uplne v topu je, ze Kloss je 90% casu v uniforme nemeckeho dustojnika, coz vlastne divak muze brat jako to ze to neni kladna postava - ikdyz je. ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jednou kámoš řídil kamión a při řazení řval: "Půlky, kurva, chybí tomu půlky..." Nezastírám, že mi tu taky trochu pro hodnocení chybí půlky, jinak bych asi dal tak objektivní 1,5 hvězdy, takhle si zase zahraju na hodného strýčka a bude to za plné dvě. Objektivně a bez lechtání přiznávám, že mě na tom dlabe to samé, co na většině špiónských filmů točených ve východním bloku. Plytkost postav, jediný koho vždy bezpečně rozpoznáte je Kloss, jinak postavy i v rámci jednoho dílu značně a často splývají. Tady aspoň Němčouři pořád chodí v nažehlených uniformách, takže poznáte kdo kope za které hřiště. Některé věci a záležitosti mi přijdou nedořešené, z více zápletek na díl se srozumitelně vyřeší tak jedna. Kromě toho Poláci mršili i detaily, například ve třetím díle německý oficír diktuje své sekretářce (byť je to polská špehyně) dopis, pak je na něj záběr a ejhle: ten dopis je v polštině i s tou jejich zajímavou diakritikou, která vlastně není! Panebože co to je za blbost, když ho diktuje Němec? To měli Němci v kanclech psací stroje s přeškrtnutým L? Některé scény někdy působí, jakoby je tam střihač propašoval z úplně jiného dílu, někdy jsou zbytečnosti natažené na maximální délku, někdy naopak z půlminutové scény nemáte šanci pobrat co se vlastně stalo a proč... Mám pokračovat? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl třeba od seriálu "Čtyři z tanku a pes" (který k dětství mé generace neodmyslitelně patří) si na kapitána Klosse vůbec nevzpomínám a tak mi při jeho hodnocení v objektivitě nebrání nežádoucí sentimentalita. K DVD s touhle špionádou jsem se dostal víceméně náhodou a řeknu vám - žádná sláva. Řemeslně nic moc, zralý čtyřicátník v hlavní roli je v úvodu prezentován jako jednadvacetiletý mladíček, děj se chvílemi řítí kupředu aby se vzápětí nudně vlekl a německá armáda i SS jsou tu podáni jako banda pitomců, kteří jsou pouhou hříčkou v rukou sovětské rozvědky. Naivita veliká a k realitě daleko. Když už starší špionážní seriál východní provenience, tak to mnohem raději "Sedmnáct zastavení jara". Kam se hrabe Kloss na Stierlitze! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • Britského důstojníka zde hraje Leszek Herdegen, jenž v předchozí epizodě Heslo (1968) ztvárnil poručíka von Vormanna. (Winster)
  • V letech 1971–1973 byla vydána série 20 komiksových knih ze série „Kapitan Kloss“, kterou nakreslil Mieczysław Wiśniewski, s novými vydáními v pozdějších letech. Ačkoli se akce jednotlivých epizod volně shoduje se seriálem, autoři docela věrně reprodukují vzhled hlavních postav ve kresbách. (sator)
  • Seriál byl také sledován v Jižní Americe, Sovětském svazu, Československu, Německé demokratické republice, Jugoslávii, Albánii a Řecku. (sator)

Reklama

Reklama