Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

lamps 

všechny recenze uživatele

Hlavní podezřelý z atentátu na Kennedyho? Oliver Stone!:-) O daném incidentu jsem toho nic moc nevěděl, o prohnilosti americké vlády jsem nikdy nepochyboval, a přesto mě dokázal film strhnout a oslovit do takové míry, že na rok 2029 a odhalení všech informací ze strany CIA bych se i upřímně těšil, kdybych v té době současně nebyl zase o patnáct let starší a plešatější. Každopádně Stone mi touto podívanou nejen opět potvrdil, že je to režisérská extratřída, která nemá problém ani se třemi hodinami plnými dialogů, ale svým útočným projevem mi vložil do hlavy poměrně jasný názor na americkou demokracii, definovanou výhradně zlomyslností mocných (a teplých:-)) a vidinou vlastního prospěchu. A mezi tenhle "sajrajt" dokonale zapadl zodpovědný manžel a urputný detektiv Kevin Costner, úlisný padouch Gary Oldman, na muže orientovaný Tommy Lee Jones i obvyklý podezřelý Joe Pesci, jejichž skvělé výkony jen dotvářejí obdivuhodnost a historickou hodnotu JFK. 95% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ať už to je mystifikace, která opomíjí všechny důkazy proti, byla krásně natočena. Pravdu se stejně těžko dozvíme. Ale tenhle snímek působí. Jestliže film samotný mi připomněl Zodiaca (2007), pak závěrečná Costnerova řeč film Pan Smith přichází (1939). Všechno to jsou skvosty, které mám moc rád a JFK patří (ode dneška) k nim. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Kvalitní konspirační kousek od mého oblíbence Olivera. Dokonce bych věřil i tomu, že nějak takhle se to asi opravdu celé seběhlo. Costner podává jeden ze svých top výkonů a při závěrečném soudním procesu film skvěle vygraduje i když pochopitelně tušíte, jak to celé asi dopadne. Jenom snad obligátně si musím postesknout, že ta délka je trochu přehnaná a občas to ztrácí spád, ale to je jediná kompetentní výtka.85% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone si rád pohrává s ožehavými tématy. Dokazuje to i tímto snímkem a dlužno podotknout, že si vede skvěle. Vpodstatě nabízí velmi věrohodnou verzi, jak to tehdy s vraždou Kennedyho mohlo být. Herci ve svých rolích vesměs působí přesvědčivě, hlavně Kevin Costner a Tommy Lee Jones podávají nadstandartní výkony. Mimochodem - T.L. Jones je v té paruce opravdu "kouzelný". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začne to sledem brilantně sestříhaných dokumentárních záběrů, které Stone používá celý film. Vůbec ta skvělá kombinace používání opravdového materiálu a toho filmového mě na snímku zaujala nejvíc. Do toho hraje přesná gradující hudba, no prostě filmová nádhera. I přes svojí úctyhodnou délku film nenudí a ty konspirační teorie jsou opravdu zajímavé. Herci hrají všichni výborně, ale nejvíc mi asi utkvěl Gary Oldman, kvůli zajímavé postavě Lee Harvey Oswalda. Fakt do tohohle filmu děte, čeká vás skvělý zážitek, a myslím že ani děsná paruka Tommy Lee Jonese vás neodradí. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Natáčelo se od 15. dubna do 31. července 1991 v Texasu, Louisianě, D.C. a Virginii. (Varan)
  • Earling Carothers Garrison, který si na počátku šedesátých let změnil křestní jméno na Jim (zdrobnělina jména James), nebyl ani zdaleka takovým nablýskaným rytířem, jak se z filmu Olivera Stonea zdá. Kolem jeho osoby bylo mnoho záhad, včetně několika podezření z napojení na organizovaný zločin, který sám vyšetřoval. Ani jeho zapálené bádání nebylo tak černobílé, jak snímek prezentuje, přestože je pravdou, že na tomto poli patřil k těm nejproslulejším. (Gyshin)
  • Na střeše budovy, ze které Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) střílel, je obrovský billboard s reklamou na síť autopůjčoven Hertz. Při soudním procesu je pak tato reklama i na maketě budovy. (JohnSmith)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama