Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak pozor, ÚTĚK Z PLANETY OPIC už nemá s prvním filmem prakticky nic společného (vyjma dvou hlavních představitelů, samozřejmě). Je to však obrovská zábava! Líbí se mi už úvodní zděšení vojáků, když si na pláži trojice kosmonautů sundá přilbu skafandru. Film, který natočil chlapík jménem Taylor (Ostrov doktora Moreaua, Tajemná záře nad Pacifikem), je poměrně drsný, po počáteční selance a oblibě hlavních hrdinů se karta otočí, to když si zástupci lidského pokolení uvědomí nebezpečí, které sebou Zira a Cornelius přináší. Podle toho je pak také s opičí dvojicí naloženo... Několik opravdu zajímavých momentů a pro mě nejen nostalgická vzpomínka, kterou si s chutí pustím i dnes. Jednu hvězdu si však klidně z mého hodnocení odečtěte. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Děsně nudné, byť jde vlastně o "něco-jako-prequel" k Planetě opic aneb jak to všechno začalo. Možná zajímavý nápad, kdyby tomu nepředcházelo naprosto ignorantsky WTF Do nitra Planety opic (1970). Ve výsledku ale bohužel JEN ždímačka prapůvodního nápadu. ~~~ 2,5* ()

Reklama

Bat55 

všechny recenze uživatele

Tentoraz to nebudú opice, ktoré budú robiť pokusy na ľuďoch, väzniť ich, poprípade zabíjať. Tentoraz sa traja opičí vedci dostanú späť do minulosti, do sveta plného ľudí, do sveta, kedy ešte opice nevládli svetu. Je zaujímavé pozorovať vzťah medzi ľuďmi a inteligentnými opicami (šimpanzmi). V porovnaní s predchádzajúcimi dielmi (Planéta opíc a Do vnútra planéty opíc) sa opice dostali na pozíciu ľudí z predošlých častí, s tým rozdielom, že ľudia sa k nim nesprávajú takým hrozným spôsobom ako opice k ľuďom v prvých dvoch častiach. Je škoda, že táto snímka nemá žiadnu akciu, u tejto série celkom nezvyk. Na druhú stranu, funguje to aj bez nej a to celkom dobre. Len pribudli nudné scény a vôbec, toto pokračovanie mi príde zbytočné. /55%/ ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nevím co tak špatného vidí většina na třetím pokračovaní Planety opic, které se mi zdá při nejhorším stejně dobré jako 2. část. Jistě - opět už to neni slavný první díl, ale to by nemohl být, ani kdyby se ho chopil Steven Spielberg... Jak čtu zdejší komentáře, tak jen menšina to nevidí zas tak zle jak se to ostatním zdá. Mně teda Útěk z Planety opic připadá daleko lepší než mnohá dnešní rádoby sci-fi, která v mnohých případech nemají hlavu ani patu. Myslím si, že tento díl je na tom se scénářem lépe než díl druhý, je zde všechno pečlivě vysvětleno a dialogy se mi zdáli být přirozené a věcné. Zvlášť zajímavé pro mě bylo, jak byli lidé fascinovaní při objevení inteligence tvorů, které za nimi přiletěli z budoucnosti. A samozřejmě od začátku je jasné jak to s mírumilovnými inteligentními šimpanzi dopadne. Tak by se to myslím stalo i ve skutečnosti... Výborně zahrané ústřední postavy Cornélia a Ziry a také role záporáka Dr. Hassleina v podání Erica Braedena. V tomto dílu jsou napínavé chvíle až ke konci snímku, ale jsou o to dojemnější. Vynikající hudba Jerryho Glodsmithe je už nepostradatelná. S maskami to tentokrát tvůrci obtížné moc neměli, protože měli na starost upravit pouhé tři protagonisty. Nějaké ty chybky by se určitě našli, ale nějak jsem nepociťoval potřebu je hledat a přímo do očí mě žádná nebouchla. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kolik ještě zbývá času? Někdo se už musí začít starat!!"                                                                                                   Opět dějový zvrat, který postrádá logiku - samice se nikdy nevzdá svého mláděte. Mnohem logičtější by bylo mládě matce přidat a tak ho zachránit. Ale kdepak, potřebujeme doják a pointu za každou cenu. Stále se mi ještě nedostalo vysvětlení, proč se lidé zázračně odnaučili mluvit? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama