Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Na tuto pohádku nezapomenu a to jen kvůli tomu, že to byl možná můj první film zhlédnutý v kině. Ale jinak co se týče hodnocení, tak se jedná o čistý průměr. Nemohu říci, že po zhlédnutí ve mě převládalo zklamání, ale přeci jen, něco málo tomu chybělo. Něco, co by malá dítka docenily. Pan režisér si měl více pohrát s detaily. Např. nasadit více pohádkových postav. Okořenit příběh. Přidat špetku dramatičnosti. Nenechte se mýlit, ale přeci i malé děti chtějí cítit napětí. ()

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Jako všechny Troškovy pohádky. Plno hnusných afektovaných čertů, v postavách i ději jsem se po chvilce přestala orientovat. Hlavní hrdinka Kuklová vypadá jako Šimůnkova matka, lituji děti, které tohle považují za pohádku. Jo a prý je tam ještě trapný drak a Hůlka, ale tak dlouho jsem naštěstí nekoukala. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli tím chtěl režisér navázat na úspěch Princezny ze mlejna, ale každopádně se mu to moc nepodařilo. Průměrná pohádka ve všech ohledech, žádné výrazné herecké výkony (snad trochu výraznější byl Vydra nejmladší), téměř bez humoru a hlavně bez pohádkového kouzla (a bez toho není pohádka pohádkou). Myslím si, že si měl Troška uvědomit, že tenhle projekt prostě nevyšel a už se k němu neměl vracet druhým dílem. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka to je a své diváky si jistě najde. Ale je to i rozporuplný film, a to ať se týká technicky řemeslné práce, bídného scénáře a podivného režisérského výsledku. Film ani neví, jestli má být vtipný, či dramatický. Ale vtipem jsou především míněny ty lidové hlášky buranského střihu, které režisér bez omrzení stále a znovu opakuje a používá. Dramatická stránka se pak proměňuje v patetičnost a pózovitost, která se k hercům nehodí a mají pak podivné výrazy ve tváři. Ale všechno není úplně špatné, a pak jsou tu krásné záběry z půvabné Telče a z Českého Krumlova, Jindřichova Hradce, hradu Roštejn, či jeskyně u České Lípy. Dvojice prostých lidí Honza (Miroslav Šimůnek s hlasem Filipa Blažka) a velmi naivní Markýtka (půvabná tvářička Michaela Kuklová) překonává nepřízeň a závist svých nejbližších a za pomoci kouzelných darů, ke kterým se chovají velmi nezodpovědně, a přátel překonávají všechna nebezpečenství a překážky. Korunují svoji lásku, prostý lid svrhne zkažené panstvo a začne vládnout samo, když korunují Honzu novým králem. Z dalších rolí: král loupežníků a silných slov Brambas (Daniel Hůlka), toužící po ruce princezny a vládě nad zemí krále Lamprechtuse Úžasného (solidní Vladimír Brabec), zkaženého vládce a chamtivce, jeho rozmazlená dcera princezna Eufrozína (dobrá Sabina Laurinová), rozmarná, vrtošivá a panovačná osůbka, Honzovi kumpáni Kujbaba (Lukáš Vaculík), Valihrach (Karel Liebl s hlasem Vlastimila Zavřela) a Hnipírek (Ivo Theimer), vždy s pomocnou rukou, Markytina kmotřička (Miriam Kantorková), sloužící v zámecké kuchyni, městský šenkýř (Vítězslav Jandák), vypočítavý za každé situace, dvojice čertů (Václav Vydra a Rudolf Kubík), vyzbrojující Honzu kouzelnými věcmi, nevlastní Markytin otec (Radoslav Brzobohatý), prostý sedlák, závistivá Dora (solidní Dana Morávková), vyhánějící svou nevlastní sestru Markýtku z domova, a kapitán čertovských husarů (Ernesto Čekan). Pohádka, kterou nádherným způsobem pokazil její tvůrce. ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Mám rád Telč, jako malý kluk ( no 10 let) jsem jezdil poblíž na tábor a prohlídka zámku byla každoroční povinností. A jednoho dne tam točili Z pekla štěstí a já si připadal šťastný, že jsem toho tak trošku součástí. Jinak mi ZPŠ přijde lehce podprůměrná pohádka s příšerně (ale hnus) přehrávajícími herci. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Natáčelo se v létě roku 1998 na mnoha místech po České republice. Nejvíce se filmovalo na náměstí a zámku v Telči nebo ve skanzenu v Přerově nad Labem. Pár záběrů pochází i z hradu Roštejn či ze zámků Třeboň a Jindřichův Hradec. Scéna, kde král Brambas (Daniel Hůlka) nocuje se svým vojskem, se natáčela na nádvoří hradu Roštejn. Pod hradem Roštejn pak byla postavena a vzápětí zbourána chaloupka, do které Honza (Miroslav Šimůnek) utekl před vojáky. (Stocki)
  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu, ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači. (fiLLthe3DD)
  • Film navštívilo v kinech 358 963 diváků a vydělal 15 900 139 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama