Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Pro tři hvězdy vysypu z rukávu hned několik důvodů: za prvé - jsem předlohou nedotčená, což bude, soudě podle komentářů zde, filmovému zpracování výhodou, za druhé - má se jednat o film televizní, takže vyžaduje trochu odlišné nahlížení, tím si rovněž polepšil, za třetí - uběhlo asi patnáct let od dob, kdy u nás frčel na videu, a krom nepříjemných pocitů přinesl také pobavení, neboť výkřiky "nechcete balónek?" a "všichni se vznášíme" se mezi členy rodiny pro jejich častou reprodukci staly až, nebojím se toho slova, kultovními:-). Za čtvrté - nyní, po dlouhém časovém odstupu, jsem opět cítila mrazení v zádech, ani ne tak z klauna, i když příjemný, TO tedy vážně nebyl, ale z celého podtextu dětských vzpomínek a návaznou snahou dospělých řešení, k tomu jsem však musela dozrát, tehdy jsem TO tak neviděla... ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zas takový děs to není. Jako připomínka poměrně vydařené kingovky to funguje dobře. Škoda, že v navozování atmosféry funguje pouze první (dětská) polovina filmu (4*), dospělci už působí poněkud neumětelsky a i díky tomu příběh tak trochu ztrácí dech (2*). Curry jako Pennywise dokonalý! Jinak, přepsat vice jak tisícistránkové To na plátno je v zásadě nemožné a po tvůrcích by to snad v tak krátkém čase nikdo nemohl ani chtít (zvlášť závěr, který je zcela nezfilmovatelný). Proto dobře, že místy byla kniha spíš jen volnou inspirací. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak vzhledem k novému zpracování které zrovna přišlo do kin jsem se rozhodl zopakovat si tento originál a pořád je to master piece vymykající se z tvorby režiséra který má na kontě sračkovní Halloween 3. Každopádně nemilosrdný psycho s dokonalým Timem Currym perfektní první dětskou polovinou a velice slušnou druhou, pravda až na finále s mizerným pavoukem za to hvězda dolů, ale pořád je to tv film, tak co už. Jinak famózně gradovaná atmosféra, nečekaný lekačky(mrkající fotka) úžasně vedení dětští herci, skvělá hudba a odporný klaun coby ztělesnění všech vašich hrůz a absolutního zla. Nechcete balónek? nechcete, nechcete? 90% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od doby, kdy jsem ještě jako malá dívka TO prvně viděla, uplynula již pěkná řádka let. Mezitím jsem také přečetla literární předlohu Stephena Kinga. Tlustou knihu o tisíci stránkách, kterou považuji za jakousi "Bibli zla." Pro mě se jedná o téměř nadpozemské mistrovské dílo a jeden z nejlepších hororů, jaké kdy kdo vůbec vytvořil. Kingova představivost je fascinující, děsivá, nekonečná a nepopsatelná. Po letech dávali To v TV, takže jsem jej zhruba po více jak deseti letech kompletně celé zhlédla. Jakkoli je film pro spoustu fanoušků možná slabým přepisem jedinečného díla, i přes znatelné nedostatky je zde celá řada věcí, kvůli kterým na něj nedám dopustit. Především je zde Tim Curry. Jeho kreace "Pennywise, the Dancing Clown" je naprosto dokonalá, originální a děsivá, stejně jako zábavná. Pennywise nepostrádá smysl pro humor a tak dokáže vzbuzovat hrůzu, stejně jako úsměv na tváři. Dále tu máme výborné obsazení, jak dospělých, tak především dětských rolí. Už teď si nedokážu představit, že by Billa "Koktu" Denbrougha, Richieho "Beep, Beep!" Toziera, Bena Hanscoma, Eddieho Kaspbraka, Stanley Urise, Mike Hanlona a Beverly Marsh ztvárnil, zejména v dětských "verzích", někdo jiný. Jonathan Brandis patřil mezi ty mladé talenty, které zahubil mocný Hollywood. Dalším silným prvkem je "pouťová" hudba. Scéna, v níž Beverly navštíví svůj rodný dům a setkává se s paní "Kershovou" mě spolehlivě děsí ještě dnes a moment, kdy se "To" promění ani po letech nedokážu sledovat. Kdo ještě nezná a neviděl, mohl by být slušně vyděšen:) Masky vyzní ve filmu spíše lacině, než děsivě. Rozhodně v něm není obsáhnut celý děj knihy (což snad ani nejde). V knize monstrózně vytvořené závěrečné epické finále je ve filmu převedeno do nějakých bídných deseti minut. A ten směšný animatronický pavouk, který jako by vypadl z Cesty do pravěku, coby jedna z podob "To", které má i v této své podobě stále představovat to nejmocnější zlo ve vesmíru, je v podstatě nakonec poraženo tak, že se do něj Bill, Richie a Beverly "pořádně opřeli", povalili jej na bok a vyňali z něj orgány. Myslím, že celkové finále je asi nejvíc zpackané. I přes všechny tyto neduhy má To specifickou "devadesátkovou" atmosféru a já osobně tento filmový přepis budu považovat vždy za ten nejlepší a jediný. Ten jedinečný (ne)dokonalý "feeling" nedokáže nahradit žádná digitálně vystajlovaná, vysokorozpočtová a "moderní" verze. Natočit film, který by byl věrohodně přesně srovnatelný s literárním mistrovským dílem o tisíci stranách snad ani nejde. Spousta filmů podle Kinga této kvality dostála, jenže pro mě je To možná jediná kniha, která se od jeho ostatních něčím liší. Neokážu přesně popsat čím, jen vím, že je to něco, co ji dělá prakticky nezfilmovatelnou. Protože to, co King v tomto díle vytvořil a popsal svými myšlenkami, slovy a fenomenálně propracovanými charaktery, to, jak jsem se při jejím čtení cítila a co ve mně vyvolávala, nedokáže nikdo ukázat ve filmu. "Beep, beep, Richie!" ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další horor mého dětství viděný z videopůjčovny na VHS :) Další film co jsme si přehráli na videokazetu, tenkrát jsme měli dvě videa a přehrávali jsme si na kazety spousta filmů v té době. Tohle jsem si jako malej přehrával hodněkrát, strašně mě to bavilo, hlavně ten první dabing z roku 1993, to byla prdel. Nejvíc mě bavila ta první část kdy hlavní hrdinové příběhu jsou ještě děti. Knihu jsem nikdy předtim od Kinga nečetl, mám jí rozečtenou teprve až dneska a strašně mě baví :) Triky ve filmu nejsou úplně tak špatný až na konec filmu, kdy je tam ten obří pavouk, to nebylo úplně nejlíp udělaný, ale zas v tomhle filmu mi to tak nevadí. Ve filmu mi hlavně celkem vadilo v druhý části kdy naši hrdinové jsou už dospělý a většina těch dospělých herců nejsou vůbec podobný těm dětským hercům, což v novém TO v kapitole dvě bylo naopak, tam výběr dospělých herců zvolili velmi dobře. No každopádně je tenhle film moje srdcovka a Tim Curry v roli Pennywise je výbornej. Na to že je to jenom TV film, tak se to tvůrcům podařilo dobře natočit. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Timu Reidovi (Mike Hanlon) museli pomocí kartáčku a dětského pudru nabílit vlasy, aby vypadal starší. (Listeroman)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama