Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 6

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (86)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta trochu jinak? Millerovi se i po devíti letech podařilo trumfnout své mistrovské dílo. Akce tam sice není tolik, ale o to silnější je příběh. Celkově nám to dost vysvětlí fungování tohoto šíleného světa. Dostáváme příběh Furiosy a zjišťujeme, jak se vlastně dostala do Citadela a vysloužila si svou reputaci neochvějné imperátorky. Celé je to vlastně příběh o pomstě, protože Dementus (Chris Hemsworth) ji jako malé zabije matku. Ta od té doby střádá plány, jak se mu za to pomstít. Díky své povaze, šikovnosti a vytrvalosti se vypracuje nahoru a má ty nejlepší předpoklady pro to, aby pomstu provedla. Objeví se tu mnoho postav, které známe z minulého dílu. Sám Hemsworth roli šíleného záporáka hraje opravdu skvěle a je vidět, že si to užívá. Charlize Theron nastavila laťku dost vysoko, ale i tak Anya Taylor-Joy role Furiosy zhostila skvěle. Nejvíc mě asi zaujala bitva o náklaďák na benzín. Vůbec bych se nebál dalšího dílu. "Vrať mi zpátky mé dětství!" ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Prequel Zběsilé cesty, rozdělený do pěti kapitol, je v porovnání se svým předchůdcem umírněnějším postapokalyptickým revenge akčňákem s vynikající ženskou protagonistkou v hlavní roli. Anya Taylor-Joy je v roli Furiosy fantastická a každá scéna s ní je ohromně zábavná. Mezi top momenty snímku patří takřka všechny scény, v nichž probíhá její interakce s Tomem Burkem v roli Pretoriána Jacka. George Miller si dal neskutečně záležet jak na scénáři, tak na vizuálu (vyjma značně nepřirozeného úvodního naskočení Mary Jabassy na koně) a po této rovině nelze filmu vytknout absolutně nic. Rozvinutí světa, komplexnější rozbor postav a mocenské boje ve stylu Hry o trůny dodávají snímku ten správnej říz. Je jen několik málo hodin po projekci a už mě láká se do tohoto světa opět vrátit. Tak silnou emoci ve vás dokáže George Miller i ve svých 79 letech vyvolat, klobouček. Plná palba.👌(23.05.2024) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Devět let stará písková divočina to u mě měla na čtyři hvězdy a kousek. Teď to jsou čtyři hvězdy bez kousku, ale radost mám obdobnou. Pokračování je ambicióznější, žánrově rozevřenější a asi i lépe pracuje s postavami, jinak jde ale znovu o nekompromisní audiovizuální nářez plný hřmotného hudebního doprovodu, ze řetězu utržené kreativity, propracovanosti zpustošeného světa, zdegenerovaných postav, vynikajících kaskadérských kousků a nespočtu nápadů. Kamera, wow! Před lety šlo zároveň o jednu velkou akční jízdu, teď se karty odkrývají postupně, přičemž po úvodní (skvělé) naháněné unesené dcerky tu máme skoro hodinku bez většího akčního svinčíku, i když pořád něco visí ve vzduchu. Mnohé nahradí (přeci jenom tempo v první polovině krapet drhne) vzápětí přehledně zkomponovaná akční scéna s naloženou cisternou o slušném počtu minut. A frčíme dál. Furiosa se odehrává na prostoru několika let, sledujeme střet dvou armád s bizarními a zvrácenými vůdci a celé se to skládá z pěti kapitol ze života okaté dračice, která vyrůstala obklopená násilím a šílenstvím. Přesto bych místy uvítal větší dravost a syrovost (minule to víc létalo, padalo, skákalo i bylo víc barevné, polonahé krasotinky se toho nebály nebo fanatické postavy se prostě jen šíleně řehtali), stejně tak bych lépe pracoval s naznačenou romancí. Prostě to celé tolik nedrtí smysly jako posledně... Z Chrise Hemswortha jsem úplně neucvrkával, Anya Taylor-Joy a její intenzivní upřené pohledy, to je jiná radost. ()

ondraondra 

všechny recenze uživatele

Akční scény odehrávající se na dvou až šesti kolech jsou perfektní, stejně jako ve Zběsilé cestě. Všechno ostatní je obstojné, hlavně díky druhé polovině, která se po zdlouhavém úvodu konečně odváže. Když pominu nelogické chování postav a podivné výpustky v ději, jedná se o povedený přírůstek do Mad Max univerza. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jen George Miller točí filmy jako George Miller a Furiosa je příjemným návratem do pustiny, který předchází Zběsilé cestě. Na své výtvarnosti, adrenalinovosti a skvěle zpracované akci to skoro nic neztrací. Dementus a další nové aspekty světa jsou příjemným přídavkem pustiny. Ikdyž větší umělost a sázení na efekty jde znát i nesedí do zasazení post-apo pustiny, tak je to režijně i nápaditě využito na maximum. Líbí se mi, že si jde Furiosa svou cestou s rozmáchlejším dějem a hlubším budováním. Ovšem i přes větší dějovost a ukecanost nabízí Furiosa slabší příběh, s menší úderností a se světem, který dává menší smysl než jak tomu bylo u Zběsilé cesty. Jako přímočarý akční post-apo nářez to funguje dobře, ale postrádá to poetiku i hloubku předchozího díla. Bohužel než aby to přidávalo symbioticky silnější kontext Zběsilé cestě, tak jí to naopak paraziticky zhoršuje a okrádá. PS.: Dost souzním s komentářem JFL. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (27)

  • Chris Hemsworth (Dr. Dementus) si pochvaloval hladký průběh výroby filmu: „Ještě nikdy jsem nebyl na place, kde bych se cítil strašidelně, hlučně, hlučně, vyčerpávajícím způsobem, a přitom naprosto bezpečně a pod kontrolou.“ (Johnny.ARN)
  • Anya Taylor-Joy (Furiosa) nemá řidičský průkaz, přestože se první den v kaskadérské škole naučila zatáčet. (Johnny.ARN)

Související novinky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

Filmoví velikáni v Cannes budí rozpaky

21.05.2024

Vyjma hokejových komentátorů jsou v těchto dnech nejzaměstnanějšími pracovníky v celé Evropě nejspíš ti šťastlivci, kteří v Cannes drží stopky a měří, jak dlouho po skončení filmu trvají které ovace… (více)

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

02.05.2024

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama