Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (603)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Wow, ok, upřímně, po dlouhé době jsem byl něčím víc než příjemně překvapený! Netušil jsem vůbec do čeho jdu; Netflixu přitavená nálepka o tahání woke tématiky i do míst nepředstavitelných moje defaultní očekávání nastavilo k těm nejnižším hodnotám recenzenta, který si schovává ty ploché 2 hvězdičky po 2-3 přetrpěných dílech. A ono vůbec! Start kopne jak kůň, nečeká na žádné výřečnosti a všude zmíněný Burton vs Harry Potter styl mi atmosféricky, prostředím a interakcemi postav sedl lépe jak všechny ty hrnce na sedničku roznásobené o přesně padnoucí obleky. Celý detektivní případ, absence důvěry a neustálé potloukání se v temném a hodně nebezpečném prostředí mi exaktně připomínalo napětí z Ospalé díry. Snažím se i mé nadšení relativizovat ve smyslu, že jsem ani nebyl cílená young adult audience. Pro ty až moc vážné by to mohla být ta největší výtka: Některé plot twisty jsou naivní, prvky romance jsou prosté až hodně drhnoucí a až mnoho postav má továrnu na nekonečné množství odpouštění a rozdávání dalších šancí na potkání. Naopak Jenna Ortega jako cynická, temnotu vyhledávající a feminismu zdravě se dotýkající Wednesday si bravurně ukradla celý seriál pro sebe (budiž důkazem, že test českého dabingu dopadl otřesně) a odtáhla ho na zádech tak, aniž by dala komukoliv jinému šanci se ukázat (vyjma Věci!), Elfmanova hudba (či jeho inspirace) k Burtonovým horrorům je automatická garance kvality a na to, že příběh není zrovinka originální, tak vše odsýpalo jak z partesu. Já si nápaditou a zábavnou "Středu" užil a od druhé série mě neodradí ani mučením. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Vrána k vráně sedá, exota si hledá." V Addamsově rodině jsem vyrůstal a i díky nim ze mě je to, co je, čili hravá dablzrůda. Byl to láskyplný svět černočerného humoru a té správně morbidní rodinné pohody, tak trochu jinak žijících milých monster. Třicet let uteklo jak černá voda a najednou... mám příležitost ukázat, jak mladého ducha mám a že umím jít s dobou. Nebudu srovnávat, ohrnovat nos či lopatou kopat seriálu hrob, to nechám tuctům csfd ptakopysků, uskladněných ve skříni, v pytlích vedle strýčka Nick-Nacka. Já si budu pochvalovat. Že je Wednesday osamělá morbiďačka, která by možná chtěla... a ve své zasmušilosti je děsně šik a sexy. Že její, scenáristy opuštěný (a nemučený) bráška Pugsley je utajený levoboček Benicia Del Tora (ty oči, ta mimika) a že Morticia má nový pohled, tajnosnubný i ostrý jak Zorrův kord. Že i všichni ostatní (lykantropické koťátko... vaúúú), ruku v Ruce či dráp v chapadlu, důstojně kráčejí v morbidních stopách svých předchůdců. Až na jednoho.  Ano, mluvím o tom obscénním orangutanovi, čili Luisi Guzmánovi. Ach jo. Původní Gomez Addams byl temný aristokrat, gentleman každým coulem. Vážně bylo nutné jeho postavu takhle zprasit, takovým žoviálně se pitvořícím hňupem? Myslím, že i casting u nás v Plzni, mezi bezďáckýma květákama nebo v zoo, v pavilonu opic, by dopadl líp. Nemohu jinak, odebírám hrst hlíny a jen čtyři hážu na rakev. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mám rád oba devadesátkové filmy o Addamsově rodině stejně tak jako tvorbu Tima Burtona, tudíž pro mě byla Wednesday povinnost. Myslím, že Burton byl skvělou volbou do režisérského křesla, byť je pravda, že jeho poslední filmy nedosahují kvalit jeho starší tvorby. Během sledování seriálu jsem si nejednou vzpomněl na některý z jeho předchozích snímků - zejména na Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a Ospalou díru. Abych hned ze začátku odbyl nějaké ty výtky, tak jsem čekal, že bude Wednesday více černohumorná a méně orientovaná na mladší náctileté publikum. Nicméně - i tak jsem si těch osm epizod celkem užil, navíc se mi líbilo, že měl seriál i lehce kriminální nádech, i když odhalení pachatele nebylo tak šokující, jako tomu bylo v případě Ospalé díry. Jenna Ortega je sympaťačka, též jsem rád viděl po delší době Christinu Ricci, coby devadesátkovou Wednesday, a celkem jsem ocenil, že Addamsovic rodinka nedostala moc velký prostor, protože mě Zeta-Jones a Guzmán zaujali o poznání méně než Huston a Julia. Rovněž mě bavila předlouhá Gwendoline Christie, zatímco postavy a představitelé studentů byli už méně zapamatovatelní. V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit mrštnou Věc a strýčka Festera (byť mi též více seděl Lloyd). Vedle mysteriózně-fantaskní, humorné a kriminální roviny osloví Wednesday též rovinou společenskou - onen vztyčený ukazováček vůči lidem, kteří odsuzují (jakékoli) menšiny byl nepřehlédnutelný. Na závěr musím říct, že jsem si od seriálu asi sliboval něco víc, přesto bych ale lhal, když bych řekl, že jsem se netěšil na každý nový díl. Slabší čtyři hvězdičky! ()

jerry12

všechny recenze uživatele

Jakkoli Wednesday zdánlivě vychází z universa Addamsovy rodiny, svým narativem bohudík stojí tak trochu bokem, takže i pro ty, které zmiňovaná legendární fantasy šílenost v dětství minula, může mít Wednesday plnou hodnotu. A rozhodně ji můžu doporučit všem, kdo mají i nemají obecně rádi fantasy. Wednesday sice v lecčems nezapře burtonovskou specifičnost, na druhé straně ale úspěšně balancuje na hraně normálnosti a Addamsovy rodiny tak, jak ji známe. Stojí na pomezí mezi fantasy hororem a cynickou teenage komedií a z obojího si vypůjčuje a kombinuje mnohé prvky, čímž se stává dílem velmi pestrým a líbivým. Každopádně v obou žánrech exceluje a tuhle nonstop hru s náladou si neskrytě užívá. Kdo ještě exceluje, je Jenna Ortega, která je pro mě osobně největším hereckým objevem od Millie Bobby Brown a pro tuhle roli se doslova narodila, její mimika je naprosto fascinující. Ani další casting ale nezůstává pozadu, což je něco, v čem zkrátka Netflix na poli seriálovém nemá konkurenci a tady to jen potvrzuje. Možná překvapí, že příběh není vycucaný z prstu, vykradený z historie a vlastně ani neparazituje na značce, naopak je originální, poutavý a v kombinaci s geniálním soundtrackem (navíc v dech beroucí interpretaci Ortegy na cello, kterou dlouho nedostanu z hlavy) a dalšími zmiňovanými i nezmíněnými aspekty tvoří celek jednoznačně kandidující na seriálovou novinku roku. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tim Burton natočil pro Netflix spin- off Addamsové rodiny a je z toho budoucí klasika pro moderní diváky, ale potěší i fanoušky Burtonovy tvorby. Wednesday je nečekaný hit a další velký úspěch pro Netflix, já se obával v obyčejnou teen spotřební taškařici, ale je to paráda po všech stránkách. Wednesday je poctivá a temná detektivka, kterou by mohla závidět i Agatha Christie s esencí Harryho Pottera zasazená do světa Addamsové rodiny s kapkou hororu. Tohle je koktejl, který chutná výborně. Celou show si krade pro sebe Jenna Ortega, novodobá Scream Queen ( Babysitter, Vřískot, X, Wednesday) slušná hororová kariéra na 20 let, ( Chci vidět Samaru Weaving, Jennu Ortegu a Anyu -Taylor Joy v jednom filmu !!). Ortega se do role Wednesday narodila, její sarkasmus a cynismus z ní dělá ikonickou postavu a působivého detektiva, kterého by chtěl za parťáka i Sherlock Holmes. Málokdy se stane, že ženská postava zvládne utáhnout celý film natož seriál, ale Ortega to zvládá s přehledem, nenechá si srát od nikoho na hlavu a její hlášky i roztomilý look je vyloženě trefa do černého. Vizuálně je Wednesday velmi fajn, scénař je slušný, je to napsáno velmi inteligentně ( né jen samotné dialogy, ale i dějové zvraty- finální je nečekaný!), hudba je příjemná, vedlejší postavy jsou sympatické, prostředí školy Nevermore připomene to nejlepší z HP a líbilo se mi i netradiční ústřední monstrum. ( nestaví to na žádném explicitním násilí ani jumpscarech, ale tady mi to vůbec nevadí). Jde o svěží a zábavnou žánrovku, která potěší teenagery i dospělé a to se stává málokdy. Velkým plusem je i dravost příběhu, kde zábavnost hraje prim a celých 8 dílů se dá zhlédnout na jeden nádech a sledování je to vskutku příjemné. 8/10. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Nadpřirozené schopnosti Wednesday (Jenna Ortega) i její matky Morticie (Catherine Zeta-Jones) pocházejí od jednoho z jejích předků, konkrétně čarodějnice jménem Goody. Nicméně jsou po tolika generacích již značně zesláblé a těžko ovladatelné (obě mají vize z minulosti či budoucnosti jiných osob, které se spouštějí při fyzickém kontaktu, liší se pouze tím, že Morticia vidí ty příjemné věci, zatímco Wednesday ty násilné a nepříjemné, včetně smrti dané osoby, tyto vize může spustit i kontakt s mrtvolou). (vojtaruzek)
  • Počas rodičovského víkendu podáva Enid jej matka letáčiky na "lycantrophy conversion camp", aby jej takýmto spôsobom pomohla zvlčiť. Conversion camp je označenie pre jednu z akcií konverznej terapie - pseudovedeckej a neetickej metódy používanej primárne fundamentalistickými cirkvami v USA. Podľa autorov má táto metóda pomôcť LGBT ľuďom zbaviť sa "nežiadúcej" sexuálnej orientácie a stať sa sociálne akceptovaným heterosexuálom. Rovnako ako LGBT v očiach autorov terapie je aj Enid v očiach vlastnej rodiny vnímaná ako spoločensky nezapadajúca a nežiadúca. (RigorMortis)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama