Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

choze 

všechny recenze uživatele

Thesis připomene Videodrome, ale není tak haluzový a imaginativní a nabídne "jen" atmosférické a napínavé pátrání po sériovém vrahovi točícím snuffy (jako o dva roky mladší 8mm). Solidní scenáristicko-režisérský celovečerní debut, který ale v druhé polovině poněkud ztrácí na tempu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z hlavných postáv filmu, vysokoškolský profesor tvrdí študentom filmu, že severoamerickej tvorbe sa dá konkurovať iba tak, že dajú divákom to, čo chcú. Amenabar to bere doslovne a zahrňuje nás viacerými prevarenými klišé a do očí bijúcimi nelogičnosťami (kde napr. vzala ten nožík, aby sa oslobodila? To si ho postava, ktorá ju zväzovala, nevšimla?). Čiže ako severoamerická tvorba. Zámer to asi nebol, iba začiatočnícka chyba. Amenabar je ale veľmi zručný režisér, ktorý nás ihneď vtiahne do svojho sveta a nepustí až do konca, a to aj napriek všade číhajúcim klišé. Tesis je "suspense thriller", ktorý nikdy ani na chvíľu nenudí a ponúka vyústenie, ktoré mohlo byť aj prepracovanejšie, pretože ziaden šok nás na konci filmu nečaká. SPOILER: Viac som vsádzal na ženskú postavu v pozadí, alebo by ma uspokojilo, ak by bolo všetko na Angelu iba narafičené. ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Môj druhý film o snuffe po filme 8 MM, ktorý bol fakt dobrý. Tsesis sa mu síce nevyrovnal, ale je to super snímok. Excelentné herecké výkony spomínať ani nebudem. Jediný nedostatok filmu bola pre mňa stopáž, ktorá bola príliš dlhá, niektoré scény by išli skrátiť. Zase naopak scény ako cesta kotolňou, alebo scéna odhalenia, by sa dali predĺžiť a ešte viac vygradovať. Film ma samozrejme nešokoval svojou brutalitou a surovosťou, ale perfektným, prepracovaným dejom, ktorý sa len tak nevidí. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Výbornej thriller o pátrání po původu jedné snuffové videokazety. Je to fakt parádně natočený, jojo, skvěle, pěkně se to vyvíjí, takovým hodně košatým a pozvolným způsobem. Dobrý momenty překvapení, vůbec nevadí že jsou občas třeba i trochu očekávané, o to lépe jsou vygradované dialogově (fakt paráda) a situačně. Hodně napínavé, dramaturgicky opravdu výtečné, bezprostředně působící, výborné reálie, no a součástí je i pár snuff záběrů, velice nepříjemně laděných. Hodně slušně odvedený kus práce. 9/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť ultimatívny eurothriller ( viď pre mňa do teraz neprekonaný MUTE WITNESS ). Mal na to všetky náboje. Príťažlivý námet ( nech nikto nehovorí, že ´´snuff´´ alebo jeho youtubácke odnože nelákajú ), prostú ale o to viac sexy vyzerajúcu hlavnú hrdinku, tajomného latino žrebca ( pre dámy ), vzdelaného, ale trapkovsky vyzerajúceho geeka a režijný um od Alejandra Amenábara ( ktorý natočil z môjho pohľadu jednu z najlepších ducharín v histórii, TÍ DRUHÍ ). Lenže, to by sa snímok musel držať rovnakej rýchlosti, akú nastavila prvá hodinka, pričom by neskĺzol do nejakých telenovelových vôd ( hoc napínavo natočených ). Škoda a ešte raz škoda. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (12)

  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)
  • Film byl natočen za relativně krátkou dobu pěti a půl týdne, kterým předcházel jeden měsíc zkoušek. (gattaca)
  • Amenábar jednu svoji filmovou postavu pojmenoval po skutečně žijící osobě, byl jí jeden z profesorů, který ho nechal na univerzitě propadnout - profesor Castro (v tomto filmu jeden z hlavních viníků v aféře okolo snuff filmů). (gattaca)

Reklama

Reklama