Vraždy podle předlohy
Thriller / Krimi / Mysteriózní / Drama
USA, 1995, 118 min
Jon AmielHudba:
Christopher YoungPlakáty
Policejní psycholožka Helen Hudson (Sigourney Weaver - Vetřelec) je specialistka na masové vrahy. Dostala se příliš blízko ke svému poslednímu svěřenci, psychopatickému, těžce nemocnému člověku, který ji málem zabil. Nyní žije v příšerných představách mezi čtyřmi stěnami svého bytu a jediným spojením s okolním světem je její počítač. Je požádána o pomoc mladou a ambiciózní policistkou M.J.Monahan (H.Hunter) na objasnění případu série vražd, které jsou věrnou kopií v minulosti spáchaných brutálních činů. Začíná boj s časem, ve kterém se dvě ženy snaží zastavit vraždícího maniaka... (oficiální text distributora)
Gemini
Sériové vraždy a hon na úskočné a vychytralé psychopaty, to bylo vždycky atraktivní téma. A když se to okoření několika originálními nápady a působivým vizuálním zpracováním, je z toho solidní thriller. Navíc v tomhle obsazení...(25.4.2003)
Radyo
Thriller zpracovává ožehavé téma masových vražd. Sigourney Weaver v hlavní roli psycholožky, jíž je vyhrožováno smrtí, zrovna dvakrát přesvědčivě nepůsobí. To Holly Hunter a Dermot Mulroney se mi líbili více.(26.7.2002)
gouryella
Sigourney Weaver jako byvala obet psychopata, ktery se opet vraci na scenu, mi pripada jako by se v tomto filmu ocitla omylem - jeji herecky projev je hodne nevyrazny.(7.8.2002)
║Rozpočet $20miliónov║Tržby USA $32,051,917║Tržby Celosvetovo $44,100,000║ Slušne zvládnutý thriller, kde nechýba napätie, dobre zauzlený dej a pútavé herecké výkony. /70%/(16.11.2007)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $32,051,917(24.4.2007)
tron
„Priemerný sériový vrah chodí slušne oblečený, je biely, má okolo tridsať rokov a susedia ho majú radi.“ VRAŽDY PODĽA PREDLOHY sú serial killer. Serial killer sú psychologické trilery, v ktorých niekto (najlepšie pár, najlepšie diametrálne odlišný) pátra po sériovom vrahovi. Nakrútil ho britský Jon Amiel (NÁVRAT SOMMERSBYHO) v roku 1995, kedy boli v móde serial killer po komerčnom a umeleckom triumfe MLČANIA JAHNIAT (100%). Následne zažil Hollywood malú dôstojnú vlnu týchto žánrových filmov, v čele so SEDEM (80%) a ZBERATEĽOM BOZKOV (80%), hoci čoskoro začali prichádzať béčka (ZBERATEĽ KOSTÍ/40%, SLEDUJE ŤA VRAH/40%) a serial killer zmizli na video. VRAŽDY PODĽA PREDLOHY, napriek tomu, aké sú nudné, majú svoje plusy. Scenár je kvalitný: jednak poľudšťuje titulného zlosyna (inteligentný a pekný mladý beloch, ktorý nemá problém udržať stolicu) a tiež ústredný pár je krásne zmiešaný z ráznej policajtky Holly Hunterovej (Oscar za PIANO) a Sigourney Weaverovej (séria VOTRELEC) v prekvapivo neakčnej úlohe psychicky zničenej ženy, ktorá má panický strach vychádzať zo svojho špičkovo zabezpečeného/zariadeného bytu. Známky napínavých scén a mrazivo sa zakrádajúcej hororovej atmosféry podtrhuje solídne herecké obsadenie podporných rolí (Connick Jr., Patton, Freeman).(9.11.2004)
choze
V roce 1995 přišly hned dvě odpovědi na MLČENÍ JEHŇÁTEK a sice neméně kultovní SEDM a pak VRAŽDY PODLE PŘEDLOHY, slušný serial killer thriller, ale bez Fincherovy stylovosti. Tak si říkám, jestli Sigourney Weaver v roli traumatizované agorafobické specialistky na sériové vrahy taky nepokukovala po Oscarovi, každopádně film si svým suverénním výkonem krade pro sebe mrňavá Holly Hunter, do které jsem se tu nevyhnutelně zamiloval stejně jako chudák Will Patton.(28.9.2011)
Kaka
Alien je Alien, aneb jak se po fenomenálním úspěchu vezlá nezapomenutelná Elen Ripley pouze a jenom na vlně svého slavného jména. Jestli měl být Copycat originální a intelektuální kriminální thriller o masových vrazích, tak se rozhodně nepovedl tak jak měl. Klady ? Neskutečná Holly Hunter, výtečný Mulroney a i Sigourney v roli duševně ne příliš vyrovnané psycholožky se za svůj projev nemusí stydět. Zápory ? Neslaný nemastný scénář, spousta nedotažeností a úletů, nevyrovnané napětí, proměnlivé tempo a jednoduše příliš okaté televizní zpracování. Snímek který zapadl do šedi a průměru současného Hollywoodu.(20.7.2007)
Rex Mundi
Už som tento film dlhšie nevidela, ale nedá sa zabudnúť, že takých napínavých kúskov ako tento veľa nie je.(2.3.2005)
Hunt
HUDBA: Christopher Young(18.9.2006)
k212
Hunterová tenhle film myslím dost zachraňuje, ale přece jen se mi zdá, že pistoli moc držet neumí - tím pádem dáva postavě tak trochu lidštější rozměr. Zajímavé jsou i menší roličky tak třeba Will Patton je docela fajn.(15.2.2003)
bassator
Jen jeden z dalších filmů o masových vrazích, který do tohoto tématu nepřinesl vůbec nic nového a bohužel ani trochu nezaujal... - 15. 10. 2009 - 40%(15.10.2009)
LiVentura
Vrah, který kopíruje předešlé své kolegy, no velice ošklivé a mortální. Jedná se o americký snímek, proto očekávatelný konec plný napětí a čekání na to, kdo ho konečně v jeho vražedné euforii zastaví. Svou atmosférou a vystavěním příběhu musím uznat, že chytil a dávám tři a třičtvrtě hvězdy.(21.7.2009)
klerik
Klasická americká kriminálka ozvláštnená "chorobou" hlavnej hrdinky. Pár infarktových scén a zaujímavá atmosféra stoja zato...(19.6.2006)
Phobia
Tak dlouho se chodí se znaleckými posudky k soudu, až se smyčka utáhne. Ripleyovou potom nebudí ze spánku noční můry na téma obludek nořících se z její ploché hrudi, nýbrž vzpomínky na špičky jejích lodiček freneticky stepující po okrajích hajzlmísy. Temné útroby vesmírného plavidla vyměnila Sigourney za pochybné bezpečí interiéru svého bytu, místo kocoura má buzika, Gigerovy nápadité stvůry byly nahrazeny obyčejnými vraždícími psychopaty a velkohubé mariňáky suplují tápající detektivové z oddělení vražd. Napoprvé před dávnými lety mě tenhle napínavý thriller dokonale dostal, setkání po letech bylo bohužel vlažnější, hodnocení sem tedy prásknu kompromisní: 75%(30.1.2012)
Rosana
Nojo, drasťák to byl. Bohužel průměrná detektivka :((21.7.2009)
Desperado
Štandard, no za McNamaru dávam jednu hviezdičku navyše.(25.12.2005)
blackrain
Sérioví vrazi jsou zkrátka oblíbeným tématem. Sigourney Weaver předvedla perfektní herecký výkon. Psychopat kopíroval vraždy podle jejích přednášek. Policajti jí ze začátku nevěřili. Považovali ji za bláznivou hysterku. Já bych to udělala taky. Mezi tím se rozjede nebezpečná hra o čas.(3.10.2008)
Wormboy
EEEeee, dalsi psychopaticky masovy vrah, ktory ma tento krat na muske psychologicku. Dost slabe.(2.2.2009)
Columbus
Moc dobra napinacka se skvelou titulni roli Sigourney starnouci spisovatelky bez sexu, ktera se stava obeti choutek silence. Vyborne vystupnovane napeti me nedovolilo ani vydechnout. Takto se to ma delat!(27.7.2002)
| V kinech ČR od: | 16.05.1996 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 09.05.1996 |
| Na DVD od: | 01.06.1998 Warner |
Podobné
- Alex Cross (2012)
- Prokletý ostrov (2010)
- Motel smrti 2 (video film) (2009)
- Jezdci Apokalypsy (2009)
- Projekt LAZAR (2008)
- Smrt on-line (2008)
- Symbol smrti (2007)
- Motel smrti (2007)
- Zodiac (2007)
- Hannibal - Zrození (2007)
- 8MM 2 (video film) (2005)
- Zodiak (2005)
- Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy (2004)
- Podezření nula (2004)
- Červený drak (2002)
- Insomnie (2002)
- Jako pavouk (2001)
- Hannibal (2001)
- Purpurové řeky (2000)
- Vraždy podle Jidáše (1999)
- 8 MM (1999)
- Sběratel kostí (1999)
- Insomnie (1997)
- Sběratel polibků (1997)
- Diplomová práce (1996)
- Sedm (1995)