Reklama

Reklama

Eden

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Česko, 2005, 5 h 51 min (Minutáž: 54–78 min)

Scénář:

Miroslav Vaic

Hrají:

Jan Potměšil, Ondřej Vetchý, Anna Šišková, Alois Švehlík, Oldřich Vlach, Jiří Schmitzer, František Němec, Renata Visnerová-Prokopová, Petr Burian, Lukáš Vaculík, Karel Zima, Radek Holub (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jméno celého seriálu je odvozeno od názvu fiktivní hospůdky Eden, v níž se scházejí kolegové z kriminálky. Seriálové příběhy propojuje postava bývalého detektiva Honzy Boudného, který byl postřelen při policejním zásahu a jehož doživotním údělem se stane invalidní vozík. V životní krizi mu pomáhají přátelé z kriminálky, kteří ho neoficiálně zapojují i do některých svých případů.

Jednotlivé případy plánovaného seriálu postihují bohatou škálu současného zločinu. V pilotním dílu jde o válku dvou taxikářských firem, v dalších dílech se například rozehraje pátrání po matce odloženého dítěte, tunelování neziskové organizace, dílerství drog nebo obchod s kradenými auty. Dostaneme se do prostředí romské komunity, mezi vietnamské obchodníky, setkáme se i s ruskou mafií.

V pozadí detektivních příběhů se dotýkáme také osobních, milostných a partnerských vztahů našich hrdinů, zejména Honzy Boudného a jeho přítele Ládi. Autorem detektivního seriálu je Miroslav Vaic, o režii se budou dělit režiséři dva - Petr Nikolajev a Jiří Chlumský. První, pilotní díl je v režii Petra Nikolajeva. Kameramanem filmu je Tomáš Juríček - celý projekt bude natáčen na DV, což umožní zejména realizaci náročných akčních scén a přispěje dojmu autenticity.

Od samého počátku projektu počítali tvůrci s obsazením Jana Potměšila do role invalidního detektiva, v dalších rolích policistů uvidíme např. Ondřeje Vetchého, Aloise Švehlíka nebo Karla Zímu. V hlavních rolích pilotního dílu se dále setkáme s Lukášem Vaculíkem a Janou Švandovou. V celém seriálu pak budou vystupovat partnerky našich hrdinů: Jana Marková, Renata Visnerová a Anna Šišková. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

TV spot 4

Recenze (53)

#47 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval Detektiva Martina Tomsu, měl jsem pocit že je česká kriminálka v krizi...po tomhle začínám mít pocit že už dospěla do hluboké agónie. Většina zápletek je natolik trapných a nezáživných a jejich rozuzlení je často ještě ubožejší. Herecká sestava je sice vynikající, ale když scénář nestojí za nic, nemůže z toho vzniknout nic kvalitního, přiznávám, že sem tam měl Eden světlejší momenty, ale na můj vkus toho předvedl zoufale málo. Už samotnou podstatu žánru krimi jsem tady hledal často marně a to je v zemi kde má dle mého názoru tento žánr výbornou tradici (Hříšní lidé, Četnické humoresky, Major Zeman, Dobrodružství kriminalistiky, Hříchy pro pátera Knoxe apod.) až trestuhodné. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Miroslava Vaice, scénáristu největších perel této série, znám pouze jako spolupracovníka na opusech pana Soukupa, ale to, co nám předkládá zde, je dost školácké. Řekl bych, že dal pojmu "náhoda" v podstatě nový význam. Honza (decentně zahraný Janem Potměšilem) se po úrazu stane z policisty taxikářem, pak při své profesi potkává staré známé z nichž skoro každý spáchá zločin doslova na pár metrů od jeho invalidního vozíku. Navíc seriál plakátově a naprosto plytce řve z každého políčka: "Koukněte, jaký je tady bordel!" a to je všechno. Lépe řečeno málo. Takhle ne, přátelé! PS proč to někteří srovnáváte s Kobrou 11? Jen proto, že jsou tam dva policisté-parťáci a občas tam projede auto? :o) ()

Reklama

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Herci Ondřej Vetchý(bohužel se nevešel mezi mé nejobl.) a Jan Potměšil patří mezi mé oblíbené, což mě určitě dosti ovlivnilo. Jinak jde o seriál, který si na nic nehraje a je normální, dobrý. V díle Most do Orientu sedí "čínské" restauraci chystajíc se jíst Ty nebudeš jíst hůlkama ? Vetchý: Copak jsem nějakej bubeník. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak vyloženě špatné to zase nebylo. Řekl bych že na České poměry docela i vydařené kriminální příběhy se solidní kriminální zápletkou, o akční akce není nouze. Samozřejmě že ale co se týče jednotlivých částí, tak jsou značně kolísavé a nevyrovnané kvality. Poslední díl "Most do Orientu", odehráváný se na vietnamské tržnici byl asi nejlepší, ze všech se mi zamlouval nejlépe. Ale stále se mají naši scénáristé i herci, v takových to filmech co učit a dohánět. Na lepší průměr bych to ale rozhodně viděl. Hudba ale příšerná, uřčitě bych v takovém to případě zvolil, vhodnější výběr.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V hlavní roli kriminálky vozíčkář - to tematicky chybělo, takže předpokládám, že se na tu roli nedělal konkurz a rovnou to šlo Janu Potměšilovi a Odndřej Vetchý taky asi nemusel na casting. Nicméně zajímavý pokus, ale výsledek je průměrná česká krimi - koukatelná , která neublíží a s oblíbenými herci. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Název epizody odkazuje na román a film Kdyby všichni chlapi světa (1955) od autora Jacquese Rémyho. V příběhu jde o to, že onemocní posádka lodi a mnoho radioamatérů z celého světa se jim snaží pomoct. V přeneseném smyslu slova jde o to, že když se lidé spojí pro dobrou věc, nic je nezastaví. V České republice vyšla kniha „Kdyby všichni chlapi světa“ v roce 1957. (sator)
  • V hospodě Eden lze na zdi spatřit černobílé kresby Káji Saudka. Jeden z obrazů například zobrazuje majora Zemana s pistolí. (Šéfik)

Reklama

Reklama