Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že tento typ príbehu sa dostáva na plátno až teraz, je to totiž celkom neschematická a doteraz veľmi nevídaná základná myšlienka. The Martian je z remeselnej stránky spracovaný na najvyššej filmárskej úrovni, so skvelou réžiou Scotta a výborným hereckým koncertom Dejmöna. Keď sa spoja tieto dva atribúty - a to jedinečnosť a remeselná presnosť, vznikne najrýdzejší materiál pre divácky úspešný film. Čistejšiu štvorhviezdičkovú záležitosť som už dávno nevidel. Chystáte sa do kina? Nechoďte na Bonda, tých už bolo plno. Vsaďte na niečo nové. Marťan novinkou určite je. A na rozdiel od preceňovaného Gravity má aj príbeh ;-) Ps: Prísnu fyziku nemá ani jeden :D 82% | CinemaCity: rozebraný, překonstruovaný, kdysy nejkrásnější (moderní) kino Slovanský dům :( Praha, 10.11.2015 | ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mě nestalo, abych film v půlce zapauzoval a přemýšlel nad tím, že nechci, aby Matt Damon někdy přestal s kolonizací Marsu. Já teda chápu, že žít tam nějakej čas bylo na hlavu, ale kromě toho, že se mu ze začátku všechno vysloveně dařilo, tak k tomu ještě měl hodně ironický a až cynický kecy, což filmu jen a jen prospívalo. Teď už se nedivím, že na Globech film vyhrál ocenění za nejlepší komedii. Sice je to stejně cynické ocenění jako Mark Watney samotnej, ale čert to vem. Marťan je naprosto výborný, realistický sci-fi, které ke každému dalšímu příběhovému posunu přichází naprosto logickou cestou. A přitom celý ten příběh napsal člověk, který si ho psal pro radost na svém blogu. Kam až takový nadšenecký projev dokáže dojít, co? ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš dobrodružné než sci-fi, spíš crowd-pleasure než survival, spíš feel-good než intelligent. Při překlopení těchto dichotomií bych šel na pětku, protože Ridley Scott sebral všechny své stařecké síly a natočil řemeslně bezchybný film, který poctivě šlape od začátku do konce, nenudí ani chvilku a v nejvypjatějších scénách dokáže spolehlivě strhnout. Jen je to prostě pro mě osobně příliš bezpečné a uživatelsky nekonfliktní. 85 % ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Perfektní režie, vtipné vsuvky, vynikající casting a Ridley Scott opět slaví trefu do černého (nebo červeného?) ve sci-fi žánru. Někdy si říkám, jaká je škoda, že podobné filmy netočil mnohem víc a věnoval čas dílům jako Konzultant nebo Švindlíři. Martaň je skoro až rodinně univerzální film, který svým nádechem pozitivna i na pozadí něčeho poměrně tragického (opuštěný kosmonaut daleko od domova) působí velice pozitivně a film je jak stvořený pro potěchu oka i duše. Bohužel právě ten vtip a určitý nadhled nad vším tím osudem způsobuje, že se vytrácí osudovost a já osobně jsem nebyl ani v závěru stržen vysloveně na kolena... Čisté 4*, otázkou je, na kolik bude chuť se na Mars vracet:-). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne pěstuje bio brambory na Marsu a poslouchá disko. To vše pod režijní taktovkou Ridleyho Scotta. Sešla se nám tu hackera Liz z Halt and Catch Fire, Anderson ze Sherlocka, Bucky Barnes a člověk je tak nějak potěšen, když je v přítomnosti Seana Beana zmíněn projekt "Elrond." V jednu chvíli, kdy je Matt Damon zarostlý, mi svým fyzickým i psychickým strádáním připomínal Lea z Revenanta. Marťan je vizuálně i filmařsky precizně zpracovaným snímkem. Očekávala jsem však, že se bude jednat o drsný, vesmírný survival. A dostala jsem v podstatě odlehčený, docela pohodový příběh o tom, jak dokázal jeden člověk díky své inteligenci a znalosti botaniky celkem v klidu přežívat dlouhé dny na Rudé planetě. Nejedná se o žádný strhující, nervy drásající survival. Film na mě působil spíš jako podívaná pro celou rodinu. A když jsem uslyšela legendární Waterloo, I was like 😂. "Nechci znít nafoukaně, ale jsem ten nejlepší botanik na téhle planetě.", "Posíláte ho do vesmíru pod celtou?" - "Jo." - "Můžu pokračovat?" - "Ne." ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Ve scéně, kdy Mark Watney (Matt Damon) provizorně přelepuje po explozi vchod do stanice na Marsu, je jeden záběr zevnitř, v němž Mark lepí přes plachtu poslední kus pásky. V dalším záběru zvenčí ale Mark lepí tentýž pruh pásky znovu. (montywalsh)
  • Slovo "sol", prevzaté z latinčiny, znamená "slnko". (MikaelSVK)
  • Tvorcovia sa snažili dosiahnuť maximálnu autentickosť prostredia. Lokality vo filme, ktorými Mark Watney (Matt Damon) prechádza, vyzerajú rovnako ako ich reálne predlohy na Marse a nesú tiež identické názvy. Filmoví grafici pri tom využívali fotografie kamerového systému HiRISE, ktorý sa nachádza na palube sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter. (Darth Maul)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama