Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 3
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Sharpooter k tomuto seriálu (5)

Koruna (2016) 

Koruna je strašně, ale opravdu strašně dobrý seriál. Je samozřejmě skvělé, že se drží skutečných událostí a v podstatě bych řekl, že kromě seriálu je to i taková učebnice dějepisu. Opravdu hodně věcí, které byly v seriálu uvedeny jsem nevěděl a jsem rád, že mě Netflix opět poučil, zkrátka Netflix umí dělat věci, které jsou podle skutečných událostí. Prostředí, které zde bylo, je prostě famózní. K točení použily přímo Buckinghamský palác a další hrady, zámky, lodě, atd. To jako klobouk dolů, že královská rodina povolila točení na těchto místech. Hlavně krajina/příroda ve které točily některé scény byla vždy vybrána skvěle. Mělo to prostě tu správnou atmosféru. Herci byly taky dobří. Po dvou sériích se vystřídaly a v podstatě za pár dílů už jste měly jasno kdo zas hraje koho. Opravdu jste měli pocit, že se díváte na královskou rodinu a ne jen na herce. Bylo zde pár nudných dílů (hlavně hodně jich bylo v poslední řadě), ale převažovaly díly, u kterých jsem se neskutečně bavil. 8/10 ()

Série 1 (2016) (S01) 

První série Koruny byla skvělá. Prvních pár dílů byly lehký průměr, ale jakmile se Alžběta II. dostala na trůn, tak šlo vše dobře a každý díl mě dokázal přisát na gauč. Jelikož jsem o Britské historii nevěděl téměř nic, tak se mi hrozně líbilo, že se držely skutečných událostí a musím říct, že některé události mě opravdu překvapily. Také se mi líbilo, že nám přiblížily život Britské královské rodiny, ukázali nám, co mají na práci (nebo co nemají na práci), jakou dostávají výplatu od státu, atd. Také se mi velmi líbily všechna prostředí, ve kterých se seriál odehrává, ať už jde o Buckinghamský palác, zámky, domy, nebo o přírodu, kterou zde opět skvěle natočily. První série je skvělá a já už se nemůžu dočkat až se podívám na pokračování. 8/10 ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá série koruny se po první sérii drží ve stejně skvělých šlépějích. Celá série mě bavila a nejvíce mě bavil díl, který se zabývá princem Charlesem a dětstvím prince Philipa. Dále zde byl velmi zajímaví díl, který se věnuje americkému prezidentu Kennedymu a jeho ženě. V této sérii jsme se znovu setkali ze stejnými skvělými herci, kteří své role opravdu umí prožívat. Claire Foy je opět skvělá a role královny jí prostě sedne. Oproti první sérii zde ubylo historických událostí, což je škoda, ale jsou zde jiné prvky, které to vynahrazují. Velmi se mi líbili aféry politiků a královské rodiny, které dodávaly ten správný děj. Ze začátku jsem se těchto aférek bál, bál jsem se, že se ze seriálu stane Ulice xD, ale jak se ukázalo opak je pravdou a seriál má pořád stejnou atmosféru první série. Druhá série se mi líbila stejně jako ta první a proto dávám 8/10. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Třetí série se od prvních dvou hodně změnila. Hlavní rozdíl je ve výměně herců, což samozřejmě dává smysl, jelikož postavy mají být už starší. Dle mého byla výměna provedena dobře, možná byl ze začátku jemný chaos rozpoznat kdo je kdo, ale od nějakého toho třetího dílu se ten bordel ztrácel a já si seriál už jen a jen užíval. Opět zde máme spoustu historicky založených dílů, které byly opět udělány skvěle a já jsem zase o něco chytřejší. Opravdu né moc často se mi stane, že bych si informace o historii něčeho dohledával. Třetí série mě bavila asi tak nějak stejně jako předešlé dvě, ale dívám se na to s odstupem, takže nemůžu úplně srovnávat. Prvních pár dílů než jsem si zvykl na herce jsem se, nemůžu říct úplně bavil, byly prostě průměrné. Tuto sérii hodnotím 8/10. ()

Série 4 (2020) (S04) 

I když je čtvrtá řada, spolu s druhou, nejlépe hodnocenou sérií, tak musím říct, že za mě byla tohle to nejslabší série a někdy jsem se musel nutit do toho, abych si další díl pustil. V podstatě mi hrozně vadilo, že se polovinu série řešilo manželství prince a princezny z Walesu. Jako nechápejte mě špatně, ale ze seriózního seriálu, kdy se řeší politické krize, nezaměstnanost, nepokoje, katastrofy, atd. se stala show sledující manželství královské rodiny. Omlouvám se, ale to si můžu rovnou pustit Ulici... Jako já chápu, že to do seriálu patří, a že je to taky historicky založené téma, ale mohli to narvat třeba do dvou dílů a ne pořád do každého, případně každého druhého. Některé díly byly fakt perlička, ale některé byly zase hrozně nudný a řešilo se v nich pořád to samé. Každopádně jako v každé sérii i zde jsem se naučil pár historických faktů, což beru jako klad, jelikož vždy je dobré se něco přiučit. 7/10 ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama