Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 1

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Diskuze

Suggy

Suggy (hodnocení, recenze)

Jako příznivec sci-fi jsem se na to těšil, ale je to těžká nuda, vydržel jsem to asi 50 minut. 10 minut opice ve scéně, která by se dala zkrátit nejméně o dvě třetiny. Dále dialogy stále o tom samém dokola, jako pro opožděné.  Na dnešní dobu působí už ta výprava fakt retro, ale tak nějak nesympaticky. A hlavně  příběh mě za těch 50 minut fakt nezaujal, ono se tam vlastně ani nestihlo za tu dobu nic moc stát. Naproti tomu Ikarie XB1 z roku 1963 se mi líbila moc.

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

PKD

Podle tvého příspěvku je vidět, co jsi zač. Zřejmě máš hlavu plnou exkrementů. Možná někdo kdo sedí vedle tebe, to může i cítit :)

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Hele, já na ten film špínu nehážu, to je můj názor na něj. To řekni uživateli PKD, co jen fluše, že má někdo jiný názor. Mám ráda staré filmy ,ale tohle mě nechytlo .  Možná kdybych byla opilá tak potom jo :) Ten film je starý, tak je jasné , že se na něj budou odkazovat jiné filmy, přece jen v té době byl nadčasový . Dnes už je bohužel vidět, jak ten film má hodně prázdných míst a potřeboval by řádně předělat. Jsou staré filmy co mají i dnešní době, co nabídnout, bohužel si to o tomto snímku nemyslím. 

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

ColorkaX

???

Nemá co v dnešní době nabídnout? No to snad ne... Proto ho tolik lidí řadí mezi své nejoblíbenější, že... :-D A odkazy na něj (včetně hlavního hudebního motivu) jsou v každém druhém filmu. ;-)

Co se hodnocení kvůli jménu (myslela jsi filmu, režiséra, autora předlohy....??) týče, pokud to někdo dělá, samozřejmě to není správné, ale na druhou stranu - je to každého jeho svědomí, a nedá se s tím asi nic moc dělat. Odyssea jistě není jediný film, který někteří nehodnotí zrovna férově, ale např. aby "nějak vypadali", udělali dojem, či naopak film shodili, apod.

Nemá co nabídnout běžnému, konzumnímu divákovi, co má v oblibě výhradně přehršle akce, honičky, bouračky, střílečky, apod. (nic proti tomu, ostatně - sama na to taky čumím :-)). Pro mnohé je to naopak nadčasový kousek, který nestárne ani po tolika letech. A v těch - jak říkáš - zdlouhavých scénách si naopak přímo rochní (zejména když jsou doprovázeny krásnou hudbou, se kterou se krásně doplňují). Navíc Odyssea je z těch filmů, který vidíš třeba stokrát, a pokaždé ho vnímáš jinak, pokaždé přinese nějaký nový zážitek, vnímání, či úhel pohledu. Dokonce znám pár takových, které z něj oslovilo třeba jen něco (např. úchvatná kamera, triky, hudba, neotřelé nápady, atd., atp.), a i když z něj celkově nebyli nijak na větvi, i tak si z něj odnesli příjemné zážitky.

Chápu, že ten film opravdu není pro každého, a může nudit. O. K., sto lidí, sto chutí. Ale netřeba na něj hned házet špínu - špetku respektu k odlišným názorům, prosím... ;-)

na příspěvěk reagoval ColorkaX

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

No v dnešní době tenhle film, nemá moc, co člověku nabídnout. Spousta lidí bude hodnotit, víc jen kvůli jménu ,což je špatně a hlavně nesmyslné. Film je strašně a hlavně naprosto zbytečně utahaný a než dojde jeden záběr to trvá věčnost. Ve svý době chápu, proč to bylo populární ,ale ta doba je dávno pryč. Kdyby to nebylo tak dlouhé a příběh by byl více propracován do koukatelnější  trochu víc dymamičtější  formy, tak z toho mohl být vcelku slušný film. Takhle to každého dřív unudí k smrti a už vůbec nad tím nebude chtít přemýšlet. Ty příliš dlouhé a zbytečně prázdné záběry, to zabíjí.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe, PKD

Chocolatin

Chocolatin (hodnocení, recenze)

Tento film imo rozhodně není pro každého. Já ho beru spíš jako umělecké dílo než jako film na zabití času a pobavení.

kritiklon

kritiklon (hodnocení, recenze)

"Jejich nevelký vesmír je ještě velice mladý a jejich bůh je dosud pouhé dítě. Je však příliš záhy je soudit - až se My o Posledních dnech navrátíme, zvážíme, co z toho má být spaseno." - Arthur C. Clarke ( 3001: The Final Odyssey )

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

konvicce

Děvče nebo chlapče! Nebudu pátrat po Tvém pohlaví protože je to ztráta času.Podstatné je to,co píšeš.Snad by bylo vhodnější věnovat se čtení pohádek,Mein Kampfu,Kapitálu nebo Rudého práva.To by byl svět pro Tebe měřeno silou Tvých argumentů a myšlenek.Tohle vše je mnohem vhodnější četba pro lidi Tvého intelektuálního formátu.Vhodnější než četba kteréhokoliv díla A.C.Clarka.Netrap svou duši četbou děl jmenovaného autora.A.T.

na příspěvěk reagoval konvicce, Martin741

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

konvicce

pokud poslední slovo znamená, že nebude následovat žádné další tvé egomaniakální opruzování zdejších diskutujících, je přímo mojí povinností, abych si vzal poslední slovo. čili tady je: dobrou noc.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Uživatel konvicce smazal svůj příspěvek.

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama