Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 1
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Ambiciózní drama utržilo v severoamerických kinech 77,8 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 193,8 mil. (NIRO)
  • Tehdy ještě velmi uznávaný a obávaný producent Harvey Weinstein se vychloubal, že to byl právě on, komu se podařilo přesvědčit Daniela Day-Lewise (Bill Cutting), aby se po pěti letech vrátil před kamery. Když se to Day-Lewisovi doneslo, okomentoval to velmi přímočaře: "To je, kurva, nesmysl. Harvey nepochopil, že tu roli hraju navzdory jemu – ne díky němu." (NIRO)
  • Na přátelskou návštěvu natáčení v Římě zavítal i Tom Cruise (jeho tehdejší manželka Nicole Kidman tam právě natáčela Ty druhé, 2001), který při té příležitosti přemluvil producenta Harveyho Weinsteina aby Scorseseho štábu poskytl dodatečné finance na dostavbu náročné kulisy katedrály. Štáb později onu budovu pokřtil Sv. Thomas. (NIRO)
  • Když štáb, tou dobou už v mnohatýdenním skluzu, uspořádal 20. prosince 2000 vánoční oslavu, dostal Martin Scorsese od spořivého producenta Harveyho Weinsteina zlatou Davidovu hvězdu, doprovázenou sebeironickým komentářem: „Mysli jako Žid. (NIRO)
  • Nabídku na roli Billa Cuttinga (Daniel Day-Lewis) původně dostal režisérův tradiční spolupracovník Robert De Niro, ale problémem se ukázalo být natáčení v Itálii, protože herec se nemohl na tolik měsíců uvolnit z New Yorku. (NIRO)
  • Natáčelo se v New Yorku a v Římě. (PaTeXx)
  • Nápad na zfilmování tohoto příběhu nosil Scorsese v hlavě již od roku 1978. Inspirací mu byla stejnojmenná kniha Herberta Asburyho z roku 1928. (oje)
  • Martin Scorsese nechal v římských atelierech Cinecittà vybudovat ulice New Yorku 19. století. Na kulisy se byl podívat George Lucas a prohlásil, že by mu nedělalo problém vytvořit stejné město s pomocí počítačových efektů. (Petr23)
  • Při natáčení dostal Daniel Day-Lewis (Bill Cutting) těžký zápal plic, neboť v mrazu se na place vytrvale odmítal teple oblékat. Důvod? V 19. století přece žádné péřové bundy neexistovaly. (c.tucker)
  • Daniel Day-Lewis se kvůli postavě drsného řezníka Billa Cuttinga skutečně vyučil v oboru a mistrovsky zvládl i vrhání nožů. (Pumiiix)
  • Postava Bill "Mäsiar" Cutting (Daniel Day-Lewis) sa prezentuje výraznou averziou proti vtedajšiemu americkému prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi. V jednej scéne napríklad prehlási: "We should have run a better man against Lincoln when we had the chance." a krátko potom na podobizeň prezidenta na ulici hodí nôž. Daniel Day-Lewis o 10 rokov neskôr vo filme Lincoln (2012) paradoxne tohto amerického prezidenta sám stvárnil. (0verseer)
  • Keď v roku 1978 Martin Scorsese zvažoval natočenie tohto filmu, mal úplne inú predstavu o tom, ako má film vyzerať. Hlavnými hercami mali byť John Belushi a Dan Aykroyd, dvaja komici dobre známi pre svoj humor. (srbak)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama