Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Super film, ztroskotání na ostrově je sice klišé téma ale není zpracováno špatně. Režisér si dokonce odpustil takové to zrychlené vyborcování hlvní postavy - úplně jsem čekal že uvidím Hankse jak si tam staví nějakou super chatrč a jak se zlepšuje v lovu bůhvíčeho... To že to bylo přeskočeno počítám k dobru. Po návratu ale filmu jaksi dochází dech, už nemá co nabídnout... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je velký herec a není pro něj překážkou utáhnout celý film naprosto sám. V případě Trosečníka takřka beze slov. Celý ostrůvek je nádherný a Wilson je velmi sympatický míč. Robert Zemeckis umí. Alan Silvestri umí. Tom Hanks taky umí. Takže ono to být špatné snad ani nemohlo. Ostrovní část je úžasná. K tomu netřeba nic dodávat. Letadlová část je docela v pohodě. Vázne snad pouze začátek a konec. Nuda prakticky žádná. Nevidím důvod proč nedát slabší 4*. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Wilsone!! Novodobý Robinson? Proč ne? Trosečník je film s dobře vystavěným příběhem a perfektním Hanksem v hlavní roli. Můžeme sledovat úsměvné, dechberoucí, dramatické a dojemné scény. Nejvíce jsem si oblíbil "postavu" Wilsona. :) Drobný nedostatek: Když se Noland vrací domů, tak si můžeme všimnout, že zmizí jeho opálení, které měl při odplouvání z ostrova. Jak je možné, že vybledl? :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov ku ktorému sa rád vraciam.Ďalšia výborná spolupráca Hanksa a Zemeckisa.Rýchly a ukecaný úvod pôsobí v silnom kontraste s tým, čo bude nasledovať po efektne natočenej havárii lietadla. Samota, ticho, krásna príroda a uprostred toho prekvapený Hanks, ktorý sa zrazu nemá kam ponáhľať. Ostal sám ,iba so svojim divným kamarátom Wilsonom, s ktorým sem tam prehodí pár slov. Vždy pri stretnutí s loptou Wilsom sa už nepozerá na loptu, ale na kamaráta a rovnako pri návšteve zubnej ambulancie sa pýtam, či na trhanie zubov používajú korčule. (Môj zubár nepochopil, ale jeho sestrička ano a dobre sa pobavila). Film, ktorý možno docieli to, že sa na veci okolo seba budete pozerať aspoň trochu inak. Film 100%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho excelentní výkon v roli poustevníka, který se učí žít bez civilizace na opuštěném ostrově a při životě ho drží jen vzpomínky na jeho snoubenku Kelly a imaginární kamarád Wilson, což je ve skutečnosti pomalovaná mičuda. Geniální herectví Toma Hankse tomuto filmu rozhodně pomáhá a jeho mimika a práce s obličejovými výrazy, to je něco, co tento film drží hodně vysoko nad vodou. Režisér Zemeckis rozhodně zvolil správně a je vidět, že spojení Zemeckis a Hanks je spojení vynikající. Na rovinu se totiž přiznám, že filmy z pustého ostrova jsem nikdy neměl rád, Robinsona Crusoe jsem nikdy nedočetl, natož abych ho vyhledával ve filmu, a k tomuto filmu jsem původně přistupoval se skepsí, ale Hanks prostě umí a díky němu je tenhle film, čím je, totiž naprosto dokonalým příběhem jednoho muže, který se pere s přírodou i se svým osudem. A poslední půlhodinka filmu je taktéž velice zajímavá a optimistický konec a hlavně poslední záběr, o kterém si nejsem jist, zdali jsem ho správně pochopil, ale pevně věřím, že ano, je velice zdařilý a povedený. Tleskám režisérovi i hlavnímu herci a za výborný filmový zážitek uděluji jejich dílku čtyři hvězdy. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Filmaři použili coby Wilsona tři volejbalové míče, přičemž přinejmenším dva byly o mnoho let později prodány prostřednictvím aukcí - jeden za 75 tisíc liber (v přepočtu 85 tisíc amerických dolarů), druhý za 308 tisíc dolarů. (don corleone)
  • Doručovateľská spoločnosť FedEx po uvedení tohto filmu zaznamenala 30% nárast prijatých žiadostí o zamestnanie. (WalterIK7)
  • Když vezmete počáteční písmeno jména Chuck (Tom Hanks) a přidáte k příjmení postavy, dostanete "C. Noland" - v angličtině se pak přečte jako "see no land" - země v nedohlednu. (don corleone)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama