Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů o letcích za 2.SV, kde se do děje nemíchá romantika a vztahy k ženám. Je to ryzí válečný film. Obsazení nebylo vůbec špatné, ale co mě odradilo od vyššího hodnocení, byla technická stránka filmu, jelikož efekty byly opravdu hodně slabý a to především ve srovnání se staršími leteckými filmy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to moje první setkání s panem režisérem, už sjem viděla jeho mladší snímky Dospívání po americku a Doktor Hollywood, ale Kráska se mi líbila zatím nejvíc. Na to, že nevyhledávám válečné filmy jsem vydržela až do konce. Příběh je dobře vystavěný, udržuje napětí až do konce a to nejlepší přichází právě na závěr. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film. Navíc válečné souboje jsou docela pěkně udělané. Jedině konec zamrzí, protože ho trochu přemýšlivější divák dokáže cca od poloviny filmu, vzhledem ke koncepci scénáře, odhadnout. Tudíž o gradaci děje zde v podstatě nemůže být řeč. Ale jako rekonstrukce válečných událostí - proč ne. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní válečný film, rozhodně v oboru leteckých filmů patří mezi nejlepší, zpracován je ještě klasickou metodou, vznikl těsně před cgi érou a myslím, že je to spíš k dobru věci. Update: Když jsem viděl trailer na Red Tails, jen se mi potvrdilo, jak klasický modely a reálný letadla dávaj digitálu na frak. Zvyšuju na pět *. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je vlastně taková americká obdoba našeho slavného snímku Nebeští jezdci. V porovnání s ním sice trochu pokulhává a díky tomu těsně ztrácí jednu hvězdičku, protože není dostatečně temná, bezvýchodná a realistická, je to zkrátka americký velkofilm, který musí na konci publiku potvrdit jedinečnost americké vojenské síly a glorifikovat hrdinství jejich hochů, ale přesto všechno je to výrazně nadprůměrný žánrový kousek, který s přehledem předčí celou řadu svých slavnějších amerických bratříčků, kteří ho na internetových serverech procentuálně předbíhají. Mohl bych mu vytknout řadu detailů, ale jako celek funguje velmi dobře. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Ve filmu bombardéry doprovázejí stíhačky P-51 Mustang. Příběh Memphiské krásky se odehrává v roce 1943, ale Mustangy začaly být jako doprovod nasazovány až počátkem roku 1944 a byly schopné bombardéry doprovázet až do Berlína a zpět. V roce 1943 doprovod zajišťovaly americké P-47 Thunderbolt nebo britské Spitfiry. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama