Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Obávaný bombarder B 17 - hovorilo sa mu aj "lietajúca pevnosť, pre svoju vybavenost (5 gulometov, rychlopalne delo, ) film rozdeleny na dve časti v prvej poukazuje na naladu posádky pred poslednym letom v druhej polovici filmu je aj trocha boja a lietadlo v akciii samozrejme - ako inak zdramatizovany ale úspešný koniec. U mňa slabá štvorka. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Značně slabý film, v podstatě se jedná o závěrečný dramatický nálet a vatu kolem toho. Skutečně přes hodinu sledujeme jen jak se na nálet posádka připravuje, mezitím poznáváme jednotlivé členy posádky, kteří jsou jeden nesympatičtější než druhý. Čekal jsem že závěr bude mít epické vyvrcholení, bohužel to bylo jen komorní drama s dobrým koncem. ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů o letcích za 2.SV, kde se do děje nemíchá romantika a vztahy k ženám. Je to ryzí válečný film. Obsazení nebylo vůbec špatné, ale co mě odradilo od vyššího hodnocení, byla technická stránka filmu, jelikož efekty byly opravdu hodně slabý a to především ve srovnání se staršími leteckými filmy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Realistické válečné drama nejdéle sloužící posádky bombardéru při denním náletu na Brémy. Kdysi mi trochu vadila jistá jednoduchost scénáře a absence velkých citů, nyní napotřetí však zvyšuji hodnocení - právě za tu strohou dobře vystiženou válečnou pravdu o letcích. Churchill o nich pronesl: "Ještě nikdy na poli lidského konfliktu nedlužilo tolik lidí tak mnoho tolika málo lidem." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gS3AQepBW-g ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Posádka Memphiské krásky létala v 91. Bombardovací skupině. Ve stejné létal v té době hvězdný herec Clark Gable. (liebgott)
  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno