Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

pepo 

všechny recenze uživatele

Televízna až divadelnú incenáciu pripomínajúca konverzačka o udalosti, ktorá rozhodla o "konečnom riešení" počas 2 svetovej vojny. Fantastické herecké výkony na čele s Braaghom, Tuccim a Firthom , našlapaný scenár a pod povrchom skrytá hrôza z toho čoho sú zfanatizovaný ľudia schopný. Strašne nepríjemny a depresívny film. 9/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože jde o televizní film, dovedu si představit živější a vynalézavější zpracování, než jakého se mi dostalo. V žádném případě nebylo špatné, ale bylo hrozně formální. Frank Pierson se možná snažil o co nejvěrnější rekonstrukci, ale trochu filmařského umu by do toho také mohl vložit. Nemá smysl rozebírat obsah, protože bychom se (snad kromě pár zaslepených neonácků) jistě shodli, že tahle porada byla zrůdnost sama o sobě. Nicméně obsah je jedna věc, ale ten obal trošičku pokulhával. P.S.: byl jsem nevýslovně šťastný, když Heydrich požádal své kolegy, aby na čas přestali s tím hajlováním. Když byl totiž po prvních pěti minutách záběr asi na třicátou osobu se zdviženou pravicí a se jménem milovaného führera na rtech, modlil jsem se, ať film není moc dlouhý..:-) 3 a 1/2 * ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

S príchodom snehu do dolnokubínskeho chotára som si umožnil opätovné zhliadnutie rekonštrukcie konferencie vo Wannsee. Dokonalo mrazivé, elegantne komorné, definične minimalistické. Jedna vila s jazerom a krásnou záhradou pokrytou snehovou prikrývkou, jedna miestnosť, absentujúci hudobný podkres, ansámbel prešpikovaný charizmou až do morku kostí (Tucci na trón, jak vždy!) a hodinová konverzácia ovplyvňujúca dejiny. Vizuálom odpovedajúce statusu televízneho filmu, no kvalitou (nielen scenára) ďaleko predchádzajúce väčšinu filmov od HBO a BBC. --- Tiež sa prikláňam k myšlienke, ktorú predniesol Slasherito – vidieť tento film len s nemeckými hercami a v nemčine (na štýl Der Untergang), to by boli iné grády! Čo môžem potvrdiť, pretože takýto už, našťastie, existuje! --- Prvých 15 minút (plus pár scén v strede a záver) vo mne evokuje isté neznáme pocity, ktoré slovami artikulovať neviem, no pri filmoch o druhej svetovej vojne ich žalostne vyhľadávam, žiaľ, bez úspechov... Nech žijú replaye! (28.12.2018) (03.12.2020) (5.12.2021) (6.12.2021) (9.12.2022) (19.1.2024) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pusobivy, takrka dokumentaristicky snimek o konferenci, kde "to svechno zacalo". Pro milovniky historie lahudka. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Konverzační válečné drama, u kterého nutně musí diváka mrazit v zádech a to nejen při pohledu na zasněženou krajinu u jezera Wannsee, ale zejména při pomyšlení, že se skutečně takto nějak odehrálo řešení židovské otázky. U velkého stolu se sešla parta nacistických pohlavárů a když právě nekouřili doutníky, necpali se prvotřídním jídlem a nechlastali jistě drahý alkohol, debatovali o tom, jak je potřeba vyhladit židovskou rasu. Tvůrci tohoto snímku vybrali skvělé herce, kterým divák nemusí mít problém jejich úlohy věřit. Drobný problém jsem měl pouze s představitelem Heydricha, protože mi Kenneth Branagh nepřišel "řezníkovi z Prahy" ani trochu podobný (když pominu účes). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Šílenost u které vám všechno dojde a to i v případě, že o holokaustu lecos víte. V jednom zámečku pár lidí u stolu mezi jedením dobrého jídla a pití drahých koňaků rozhoduje o vyhlazení jednoho národa. Hovor probíhá bez jakýchkoliv emocí, jako-by ti u stolu nebyli lidmi. V diskusích se věcně probírají veškeré aspekty vyhlazení, včetně toho, že by hned likvidovat bylo neefektivní, protože Židé ještě před zabitím mohou vykonat pro Německo nějaké ty otrocké práce.... Jako by jste sledovali poradu kdesi na stavbě, kde se určuje na co se jaká technika nasadí, jak dlouho v daných pracovních podmínkách vydrží, jak to bude s její spotřebou, případně jak bude probíhat sešrotování.... Strašné. Toto bych povinně promítal ve školách. Tvůrcům TV dokumentu tleskám! Snad jen škoda, že jinak skvělí herci si nebyli až tak vizuálně podobní s masovými vrahy, jejichž postavy hráli. * * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V zasneženom sídle uprostred zimy 1942 sa stretáva skupina vysoko postavených nemeckých dôstojníkov a úradníkov, aby rozhodli o konečnom riešení židovskej otázky a nezmazateľne zapísali tento deň do histórie. 15 neľútostných mužov, ktorý rozhodli o osude miliónov Židov v podaní zostavy britských hereckých es. Komorná, ťaživá a naliehavá atmosféra, skvelý scenár a dialógy, v ktorých vypláva na povrch to najhoršie z týchto ľudí. Ani neviem, či sú je pre nich slovo ľudia to správne označenie. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Drsné drama, při kterém naskakuje husí kůže jak těchto pár vyvolených hnusáků - to se musím sakra držet - začalo masovou genocidu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument-drama, který by měl být výukovým materiálem. Také díky hereckému obsazení upoutává pozornost, jak bylo o životě miliónového národa rozhodováno s chladnými hlavami, jako by si ti lidé domlouvali, jak povedou účetnictví. Autoři udrželi film v rovině civilního komorního vyprávění, kterému lze uvěřit, že právě tak nějak to muselo probíhat - tím je to děsivé. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu není možné projevovat nadšení. To, co tam zazní, je hnus největší. Herci jsou výborní, a proto z jejich chladných výkonů čiší obrovský chlad. Ze samého Kennetha Branagha jde strach, když bez emocí pronáší ty strašné věty. Sledovat tenhle film právě v den 80. výročí téhle děsivé události je ještě více znepokojující, než si je člověk ochoten připustit. Pokud jste z Konference ve Wannsee nadšeni, máte nějaký problém, který byste měli urychleně řešit. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Konferencia odohrávajúca sa v jednom dome, za jedným stolom, trvajúca približne hodinu a pol... a pritom ani v najmenšom nenudí. Môže za to skvelé, herecké predstavenstvo? A či úprimne podané, mrazivé téma, ktoré nenechá nikoho chladným? Prípadne kvalitný scenár z dielne HBO? Pravdepodobne všetko dokopy.. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad byl potopen velmi špatným výběrem herců - ne že by např. pánové Branagh a Tucci neuměli hrát, naopak, ale Heydricha a Eichmanna jim jednoduše věřit nemohu - jsou silně typově nevhodní. Čímž pochopitelně dostává na frak i realističnost a jistý "dokumentární duch." ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený film, zobrazení "nacistického meetingu" o přípravě holocaustu je zde sugestivně mrazivé. Jen vskutku škoda těch herců - všichni slavní herci zde hrají skvěle, ale... když vidíte jak se o vyvraždění milionů židů hádají Baron Harkonen s Králem Anglie, tak to trochu narušuje celkový dojem. Vsadit na méně známé tváře je holt občas docela ku prospěchu věci. 9/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pár ľudí zavretých v jednej miestnosti hrajúci veľké divadlo. Páčil sa mi hlavne vykreslený charakter R. Heydricha, Kenneth Branagh ho zahral veľmi dobre. 80/100 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, maximálně autentické a zároveň tak neuvěřitelné. Scenáristicky naprosto přesné vyjádření tehdejších myšlenkových pochodů protkaných antisemitismem, arogancí moci, pokrytectvím a totální německou chladnokrevností a vypočítavostí. Na TV film velice zdařilé, jen škoda, že se nedořešilo pár zajímavě naťuknutých věcí (Heydrichova údajná částečná židovská krev, nahlodaný Colin Firth...) a v konečném důsledku tak filmu chybí drtivější dramatický závěr. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pierson se nesnaží o žádnou velkolepou šou, s chladným odstupem ukazuje partu nacistů, která řeší zavraždění milionů lidí podobně, jako kdyby si domlouvala přátelské fotbalové utkání. Jen mi ten odstup přijde možná až příliš chladný a hlavně příliš velký. Emoce vyvolává sám fakt toho, co se Wansee projednávalo, ale já si chvílemi připadala jako člen ostrahy sedící u průmyslové kamery, uvítala bych špetičku větší angažovanost Piersona. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Na televizní film překvapivě dobrý počin, pojednávajicí o setkání nacistických pohlavárů k projednání tzv. konečného řešení židovské otázky. Pomalé záběry, atmosféra houstne, a milióny lidí ještě netuší jaký osud je vlastně postihne. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahrané i napsané. Škoda jen krátké stopáže. Osobně mě nejvíc pobavilo to závěrečné klasické shrnutí, co se s kým stalo. Dobrá polovina těch pánů, co spoludohodli konečné řešení, byla osvobozená z valečných soudů pro nedostatek důkazů, dva z nich žili až do osmdesátých let. ()

Reklama

Reklama