Reklama

Reklama

Dobré ráno, Brno!

(seriál)
  • angličtina Good Morning, Brno! (festivalový název)
Česko, (2023–2024), 7 h 52 min (Minutáž: 26–34 min)

Kamera:

Petr Koblovský

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Jan Kolařík, Zuzana Zlatohlávková, Ondřej Kokorský, Simona Lewandowska, Tereza Volánková, Ivana Hloužková, Slávek Bílský, Vojtěch Hrabák, Roman Slovák (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Dobré ráno, Brno! je osmidílný televizní seriál Jana Prušinovského, který si tentokrát vybral prostředí živě vysílaného ranního pořadu, o němž vypráví s obrovskou nadsázkou. Pořad Dobré ráno to nemá jednoduché. Je to ranní show, jejímž posláním je připravit diváky do nastávajícího dne pomocí dobré nálady. Každý ho zná, ale málokdo na něj soustředěně kouká. Pro několik šťastlivců bývá tento pořad odrazový můstek k další kariéře a pro většinu hrob... Když na Špilberku zhasne noční osvětlení, rozsvítí se v režijní místnosti studia České televize na druhé straně města červené světýlko a společně s ním se rozzáří i oči ostříleného televizního režiséra Mirka Kurše. Se svou televizní rodinou, vlastní už dávno nemá, každý sudý týden bojuje o přízeň vstávajících diváků, kteří spouštějí své televizní přijímače, aby zahnali ranní chmury. Že rána nejsou vždycky dobrá, to ví Mirek, milovník piva a žen, moc dobře. Přes nepřízeň techniky, lidského faktoru, přírodních i hromadných katastrof chce ale všem těm, kteří to potřebují, společně s moderátorkou Radkou a jejím kolegou Cyrilem pravidelně naživo popřát – Dobré ráno, Brno! (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele hrumsrt k tomuto seriálu (3)

Dobré ráno, Brno! (2023) 

Aneb jak Honza Prušinovský popáté za sebou vyzdvihuje českou komedii ke hvězdám a zachraňuje televizní vysílání, tentokrát možná vlastně i doslova.. S využitím potenciálu ekosystému České televize pořád projekt pokulhával, ale z hlediska zábavnosti a limitů epizodního formátu bylo snadné si Dobré ráno, Brno! týden, co týden užít a tentokrát nejen s nimi vstávat, ale i usínat.. Pro Brno srdcový projekt, který šikovně zakomponovanou nekorektností, humorem za hranou pořád ukazuje, že to i dneska jde.. A na to, že to ráno tady v Brně frčí jen ob týden, toho vymysleli docela dost a na ještě delší dobu zůstane v diváckým pamětech.. --- 1. série - 70%. 2. série - 75%. ()

Série 1 (2023) (S01) 

Téma seriálů z televizního prostředí bylo v našem televizním rybníčku doposud ponecháno bokem a mohli jsme tak jen pokukovat po zahraničním Morning Show nebo třeba Newsroom, ovšem v obou případech jde o podstatně vážnější pojetí.. První pokus zkusila TV Prima na podzim loňského roku, kdy spustila svoje Dobré zprávy, které ale hned od prvních chvil sklouzly do rutinního primáckého seriálu, který může jednou za čas upoutat leda vyhlíženou Evičkou Burešovou, ale to se v tomhle případě nekoná, a tak nestojí ani tentokrát za to na stanici přepnout.. No a netrvalo to dlouho a přišla od České televize odpověď v podobě tohoto seriálu. Nápad situovat příběh do brněnských ateliérů jako Brněnský rodák vítám, ale to především jsem rád za jakékoli odvážné opuštění pražských prostorů.. A tím, že ČT navíc nezaváhala a celý projekt dala za úkol Honzovi Prušinovskému, pro něhož jde už o čtvrtou seriálovou zakázku ve spolupráci právě s Českou televizí, která je ve větším míře v jeho rukách. Dostáváme tak přesně to, co bychom očekávali.. Rádoby všední situace přeneseny do lehce absurdní roviny, tohle je zkrátka autorská vize, jak se patří... Vždycky říkám, že ČT u těch svých seriálů má využívat ten svůj dlouhá léta vybudovaný ekosystém, tedy aby třeba vyšetřovatelé z Případů prvního oddělení chodili do Všechnopárty či do Máte slovo a divák měl pocit, že seriál se opravdu odehrává a tohle je tak skutečná sonda do něčího života. A přesně takhle funguje i Dobré ráno, Brno, které si přebírá ranní studio ČT a ve známých kulisách rozehrává svoje minipříběhy. Ryze moravské obsazení, které táhne především Honza Kolařík, kterému tahle role zatraceně sedla a svojí energií s klidem táhne většinu epizod.. Možná škoda, že tvůrci nemají ambici vést jednu větší dějovou linku napříč všemi osmi epizodami, nýbrž volí cestu jednohubek, které pokaždé skončí střízlivou půlhodinovou stopáží.. Úvodem seriál nepůsobí tak výjimečně a skutečně víceméně první čtyři epizody jsou dosti ležérní. Ovšem v druhé půli seriálu dostává každá epizoda něco navíc, za čímž možná stojí občasný zásah druhého scénáristy Holečka, jenž možná dodal Prušinovskému nějaké mantinely, ale nevím.. Výsledkem tak je, že poslední dvě epizody působí jako z jiného projektu.. Dobré ráno, Brno! si je dobře vědomé, kdy ho vysílají a i kdo se asi tak na něj bude dívat a podle toho jasně cílí i svým někdy vulgárnějším, či lehce nekorektním humorem. Ovšem ve finále jsem smutný, že to končí, jelikož jakoby si projekt konečně našel svoji tvář.. Baví mě režisér Mirek Kurš, kterému je naprosto jasné jak směšné postavení oproti Praze má. Fandím tomu, aby se z moderátora Cyrila stal komik a říkal svůj vtip o setkání cvrčka s prckem. Chci, aby se z bezdomovce Luboše stal komparzista. A co především, přeji si, ať ještě někdy uzříme něco podobného, jako je tenhle seriál.. 70% ()

Série 2 (2024) (S02) 

I přesto jak zdánlivě šokující mohl závěr předchozí série vyznít, že se Dobré ráno, Brno! došlo do bodu, kde by celý seriál mohl končit, tak se tvůrci i přesto rozhodli, že mají s postavami s seriálově netradičním brněnským prostředím ještě co dočinění.. A tak Honza Prušinovský poprvé za svoji tvůrčí kariéru vyslyšel prosby a ohlasy fanoušků a dodal všem přídavek v podobě druhé série. Což by mohl vést k otázce, v čem spočívá výjimečnost tohohle seriálu oproti skoro kultovnímu Okresnímu přeboru, Čtvrté hvězdě anebo MOSTu!. A i když bychom mohli pochybovat, tak Prušinovský v postavách viděl něco, co ještě stojí za to odvyprávět. A tedy ne, druhá série není vynucená a nejen, že navazuje na kouzlo série předchozí, ale především ona ji překonává... Cože, vždyť to není už taková sranda! To je možná pravda, že jsme loni dostali lepší kadenci vtipů a daleko víc sitcomových situací, které se do epizodního formátu hodily perfektně, ale jednotlivé epizody vlastně vůbec nepracovaly s postavami a ani tu nebyly od toho, aby je v životě posouvaly, prostě jen si je tvůrci využili jako figurky, které dají vtipu tvar.. Tohle právě přepisuje letošní pokračování. Když druhá série si dává mnohem více záležet na tom, kdo se to každé ráno ve studiu pohybuje. Čímž dostáváme naprosté minimum příběhů odehrávajících se v samotném televizním prostředí, a tedy ani se tolik nevyužívá ekosystém České televize. A výraznější epizodou, která by mohla připodobňovat na co jsme byli v první sérii zvyklí, je pouze snad epizoda první s Václavem Marhoulem, která nejen že má i trošku důmyslnější význam (ať už jen v tom, jak tržebně výnosné je natáčení jeho umělečtějších pokusů).. Ve zbytku se 2. série soustředí především na postavy a vztahy mezi nim. Ať už na ty milostné mezi Johanou a Vítkem, Cyrilem a Andreou, anebo už ten vykreslený od prvních epizod mezi Radkou a Mirkem. Čímž se ve velkém přepisuje jakási skečovitost projektu a jejich linky se propisují a vyvíjí napříč celou sérií. Ano, možná se tím už tak účelně netlačí na diváckou bránici (ty nejvtipnější epizody zůstávají od minula), ale Dobré ráno, Brno! působí mnohem komplexněji a divák má někdy větší potřebu k epizodě usednout, aby se dozvěděl, kam se v řešení nastíněných problémů děj posune.. I když mě tak mrzí potřeba tvůrců dostát osmi epizodám (předposlední tu zkrátka nemusela být) i přesto se podařilo nejen příběh, ale hlavně ty postavy v závěru dostat do bodů, kam patří a důstojně tak uzavřít cestu, na níž se spolu s Prušinovským a Holečkem vydaly.. Mirek prorazil a z degradovaného režiséra se vyhrabal na zaměstnance na stáži v Mongolsku. Cyril se nakonec komikem nestal a i z třeba z toho zklamání se dal na chov ovcí. A bezdomovec Luboš? Kde těm jeho kšeftům je konec, ten to dotáhne nejdál!.. Brněnské studio stojí dále, vysílá každý druhý týden a jmenuje se Studio 6. A zamrzí už jen to, že v něm nestojí tahle parta, která v epilogu jasně naznačuje budoucnost zdejších hrdinů bez vedení Jana Prušinovského.. 75% ()

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama