Reklama

Reklama

Korona królów. Jagiellonowie

(seriál)
Polsko, (2022–2024), 70 h 11 min (Minutáž: 23–25 min)

Hrají:

Sebastian Skoczeń, Milena Staszuk, Radosław Pazura, Dariusz Toczek, Jędrzej Jezierski, Bogdan Kalus, Krzysztof Olchawa, Szymon Nygard, Grzegorz Kowalczyk (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(174)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (3)

Kto tu rządzi? (2022) (S01E01) 

Spíš taková dějepisná příručka pro výuku na školách šmrncnutá telenovelou. Nevyhne se to klasickým chybám historických filmů (ženy s depilovanýma nohama, vyholené podpaží, chlapi jak by právě přišli z barbershopu, všichni oblečení čisté jak zrovna z prádelny). Příběh začíná v Krakově, kde král Vladislav II. Jagello truchlí už druhým rokem nad ztrátou manželky a má spor s univerzitami, a střídá se s příběhem německých rytířů v Marlborku, kteří podniknou nájezd do Litvy a vypálí tam vesnici a seberou zajatce. Král Jagello proto bude muset zasáhnout. Mimochodem, ani zobrazení krále nen historicky přesné - podle dobových obrazů neměl plnovous, zde jej má. ()

Na rozstaju dróg (2022) (S01E02) 

Docela nudná epizoda, kde král Jagello jezdí od ničeho k ničemu a na Wavelu v Krakově jeho bratr Witold agituje za Němce. Začalo to sice docela zajímavě, pohanským jezerem bohů, ale pak je z toho taková nudná konverzačka, kde někdo zrovna náhodou stojí v chodbě a Witold mu hned vyžvaní, oč mu jde, a do dotyční podle toho nějak zareagují, jedni vstřícně, jiní odmítavě. Jinak je poznat, že je to točené fakt pro děcka. Sice i tady se párkrát šermuje jako v předchozím dílu, ale jen cvičně, žádná krev, žádní mrtví, a dokonce ani jedna nahatá Polka, což je u historického polského filmu / seriálu nezvyklé. Zase na druhou stranu je zde zcela moderně žena členkou ozbrojené královské družiny. Obsah: Král Vladislav II. Jagello je na výpravě po Litvě, čehož zneužije jeho bratr Witold, který se rozhodne na hradě v Krakově agitovat za řád německých rytířů a za spojenectví s Lucemburky a Zikmundem. Poté, co ho dostihne krakovské poselstvo, se král rozhodne k návratu do Krakova. ()

Czas na zmiany (2022) (S01E03) 

Pořád je to takové naleštěné, třeba když se vracejí litevští zajatci domů, jsou jako ze žurnálu, a ne že strávili nějakou dobu ve vězení. Díl začíná příjezdem krále Vladislava II. Jagello do skoro rodného Wilna (Vilniusu). Německý řád si chce krále usmířit, propustí litevské zajatce, ale nikdo netuší, že je mezi nimi zrádce, překvapivě neteř zavražděného litevského urozeného pána. Máme zde skoro detektivní příběh o tom, jestli hlava potrestaného komtura je skutečně komtura (není, a chudák vojín Tomász). Jagello musí řešit i ambice svého nevlastního bratra, který by chtěl také někde vládnout, ale Jagello mu docela rozumně říká, že pak by se musel vzdát svého svobodného života s běháním s lukem po lesích, a dvorské mravy by mu neseděly. Díl končí v Cylii (Cejle), kde se seznámíme s novou postavou (budoucí královnu Annou Celjskou). ()

Reklama

Reklama