Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +postavy, hudba, příběh a taky asi nejlepší role Sama Neilla -určitě stopáž je úctyhodná (na film jsem se díval 4 dny)/// Tohle je něco na pomezí Fantasy pohádky a Historického televizního eposu.A i když je to třebas úplný protiklad k filmu Král Artuš (kde se Merlin vyskytl rovněž) je to dle mého nejlepší zpracování tohoto širokého námětu. Totiž úchavtné je, že se filmařům podařilo vměstnat do jednoho filmu cca 3 generace postav. Když vezmu jiné filmy, tak se každý zaobírá určitou dobou a jen určitými postavami. Zde najdete snad všechny, na které si vzpomenete. Film doplňuje krásná hudba a celkem zdařilé zpracování. I když na epické bitvy zde můžete zapomenout, od toho sou jiné filmy. Mimochodem Nimue je tak krásné jméno :-)/// Celkem 86%/// ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Príbehy o Merlinovi ma vždy niečím priťahovali. Bol to tajomný, mocný čarodej z legien o kráľovi Artušovi. Je to zaujímavá téma na filmové spracovanie. No troj hodinový televízny snímok, ktorý natočil v roku 1998 režisér Steve Barron, ma teda veru moc neohúril. Vôbec som sa nedokázal vžiť do príbehu, nevystihovalo to dobu, nemalo to potrebnú atmosféru. Nebol som spokojný ani s hereckým obsadením. Najmä Sam Neill sa mi do titulnej úlohy absolutne nehodil. Pre mňa bol tento film dosť veľké sklamanie. ** ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nebyl to zase až tak strašný propadák, ale na "Excalibur" to vzhlíží z uctivé dálky. Dobré herecké obsazení, obstojný příběh, který je spíše laděný do pohádkova. Trochu mi tam chybí více bojových scén, a naopak přebývá trikových efektů, až po závěrečný - trapný - boj mezi Mab a Merlinem. Jinak slušné 3. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní film, i když efekty byly občas opravdu až směšné a stopáž také nebyla ideální. Navíc mě nějaké části nebavily, ale celkově se jedná o dobrý film. Miranda velmi přesvědčivá, jen škoda, že tam neměla také větší prostor Helena Bonham Carter, ale i za tu malou chvíli, co tam byla, si dokázala ukrást prostor pro sebe. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Sam Neil soutěžil o Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herecký výkon. (Terva)
  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)

Reklama

Reklama