Reklama

Reklama

Okres na severu

(seriál)
Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země. (woody)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (10)

Důtka s výstrahou (1981) (E01) 

Městem Brodem otřásají dozvuky tragického výbuchu v místní chemičce a Okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník (Jaroslav Moučka) má s událostí a vyvozováním zodpovědnosti plně ruce práce.  Hlavní viníkem nehody se zdá být ředitel chemičky Hanych (Petr Haničinec). Přichází návrh na důtku s výstrahou pro Hanycha  a Pláteník se snaží zasáhnout e jedná se svým nadřízeným vedoucím tajemníkem KV KSČ Vladislavem Lexou (Josef Mixa) v jeho prospěch. Ten upjatý a nevstřícný slibuje cosi neurčitého. Předseda celozávodního výboru chemických závodů Ludvík Andrys (Jiří Vala), obhajuje vedení chemičky. Vejřík (Petr Oliva) sekerník který jakoby vypadl s 50.let žádá exemplární tresty pro všechny a to ještě dřív než prokuratura vynesla rozsudek.  Sekretářka Pláteníka Zdena Kališová (Renáta Doleželová) má s nabitým programem soudruha tajemníka plné ruce práce. Pláteníkova dcera Michala  (Jarmila Švehlová), přivádí na návštěvu rodičů svého přítele Jana Belšana (Petr Svojtka), který v rozhovoru s budoucím tchánem dává najevo svůj skepticismus nejen ke straně, ale i k lidem a s budoucím tchánem si do oka nepadají. Konflikt mezi nimi se snaží zahladit submisivní Manželka Ludmila Pláteníková (Jiřina Švorcová). Ze schůze na schůzi vozí Pláteníka řidič Rudla Matějka (Josef Bláha) věcně naštvaný a negativní s patentem na rozum. Předseda zemědělského družstva Ondříček (Karel Koloušek) je pozván na kobereček  k tajemníkovi, protože družstvo nedokáží vypěstovat dostatek zeleniny a ovoce pro město. ()

Přelíčení (1981) (E02) 

Hlavní osa epizody pojednává o soudu který má zvážit kdo je zodpovědný za výbuch chemičky v Brodu. Pláteník (Jaroslav Moučka) je od začátku na straně ředitele chemičky Hanycha (Petr Haničinec), který je nakonec osvobozen ale ve funkci nezůstává. Pláteníkovi přijeli navštívit hajného Kostřicu (Jiří Zahajský) dcera Míša (Jarmila Švehlová) se pohádá se svým přítelem Honzou (Petr Svojtka), protože neunesla, když ji řekl že pochybuje  o všem a tedy i o vztahu mezi nimi. Kauza paní (Karolina Slunéčková) která v prvním díle chce zastání tajemníka, protože podle její interpretace ji muž vyhodil z bytu se ukazuje v jiném světle. Sekretářka Pláteníka Zdena Kališová (Renáta Doleželová) jde na diskotéku, je však nemile zaskočena setkáním s otcem jejího dítěte, kterému nedokáže odpustit že si ji nevzal. Pláteník jde relaxovat na hokejový zápas má však hlavu plnou starostí a nevnímá. ()

Korunovace (1981) (E03) 

Žádný z orgánů neměl námitky...🙈 Pláteník (Jaroslav Moučka) si k sobě pozve náměstka Eliáše (Zdeněk Řehoř), ekonoma z chemičky a nabídne mu místo za odcházejícího Hanycha (Petr Haničinec). Vystrašený Eliáš nabídku odmítá. Sekretářka a místní drbna Jiřina Kimbalová (Lenka Termerová) nabízí další výlet za zábavou Sekretářce Pláteníka Zdeně (Renáta Doleželová) ta však radikálně odmítá a dává najevo svou zahořklost vůči mužům. Jan Belšan (Petr Svojtka), ventiluje neomaleně své problémy v chemičce při snaze restrukturalizovat místní dopravu před Pláteníkem. Generální ředitel Benedikt (Josef Bek) uvádí do funkce ředitele chemička Eliáška který funkci nakonec vzal. Zdena ve školce, kde vyzvedá syna Martina a potkává sazeče Ivana Prokopa (Jiří Štěpnička) který tu byl pro svou dceru Lucii. Pláteník dorazí na schůzi družstva a dozvídá se že zaměstnanci nic neví o zásadní chystané změně v pěstování a předseda zemědělského družstva Ondříček (Karel Koloušek)  je pokárán. Pláteník v obci družstva navštíví kamaráda Ladislava Kalabuse (Vlastimil Slezák), aby mu nabídl funkci v družstvu ten ale tvrdě odmítá. Chystá se svatba Pláteníkovi dcery a Jana, ale otec se snaží dceru přesvědčit ať se s svatbou nepospíchá, je z budoucího zetě rozpačitý. Svatba ale proběhne v dohodnutém termínu. Na svatbě promluví jako řečník šéf Jana, Vízner (Alois Švehlík) ()

Případ (1981) (E04) 

Taky už tu byly pokusy, aby moje orgány práci zastavily...😇 Pláteníkova dcera Michala (Jarmila Švehlová) dostudovala a nastupuje do své první školy. Ředitel šachty Pokrok Oldřich Soldán (Čestmír Řanda) si přijde vyprosit zastání za Pláteníkem (Jaroslav Moučka) stran kontroly která mu na šachtu přišla. Jakákoliv podezření důrazné popírá. Sekretářka Pláteníka Zdena Kališová (Renáta Doleželová) rozkvetla a začala být laskavější, prsty v tom má sazeč Ivan Prokop (Jiří Štěpnička) který ji vstoupil do života. Na šachtě skončila kontrola a zjistila hrubá pochybení a zneužívání moci ředitele. Pláteník Soldánovi říká že to půjde k soudu a ten se ho snaží zastrašit mocnými známými. Pláteník si zve na kobereček šéfku ideologického oddělení Kazdovou (Svatava Hubeňáková) i jejího syna, předsedu svazu mládeže Filípka, (Břetislav Slováček) který organizoval pijatyky na chatě šachty pro Soldána a dodával tam dokonce děvčata. Ve městě začíná stavba nového divadla. ()

Náhoda (1981) (E05) 

V místních chemičce v Brodu probíhá jednání mezi oddělením systémového řízení a oddělení dopravy stran restruktulizace jejich oddělení, ve skutečnosti jde ale razantní o snižování stavu. Vedoucí (Alois Švehlík) a Jan (Petr Svojtka) se ale ze zlou potáží. Pláteník (Jaroslav Moučka) si udělá neplánovanou návštěvu chemičky aby na vlastní oči a uši zjistil jak  si vede nový ředitel. Manžel Míši Jan (Petr Svojtka) dává více přednost šachovému klubu před svou manželkou, což vytváří mezi nimi napětí. Vztah Zdeny (Renáta Doleželová) s Ivanem  (Jiří Štěpnička) prohlubuje. Pláteník jedná na ÚV KSČ v Praze o budoucnosti petrochemie dostává se ale do afektu a bojuje za odvolaného ředitele Hanycha (Petr Haničinec) což s tématem jednání  nesouvisí a dostává za to za uši. ()

Šachy (1981) (E06) 

Náčelníci KSČ z krajů a okresů jsou pozváni na Pražský hrad. Učitelka Míša (Jarmila Švehlová) má první konflikt ve škole s rodiči žáka a ředitel se  jí nedokáže zastat jinak, než že rodičům prozradí, že její otec je první tajemník OV KSČ. Manžel (Petr Svojtka) nechává Míšu další večery doma samotnou a konflikt mezi nimi nabírá na otáčkách.  Na OV KSČ nastupuje nový zemědělský odborník - Karolina Suková (Jana Paulová) jejíž sebevědomí bere dech. Ivan (Jiří Štěpnička) zůstává poprvé i s dcerou přes noc u Zdeny (Renáta Doleželová). Eliáš (Zdeněk Řehoř) hořce vytýká Pláteníkovi (Jaroslav Moučka) že se za něj jako za nového ředitele chemičky nepostavil. ()

Důvěra (1981) (E07) 

Okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník (Jaroslav Moučka) dosazuje do vedení chemičky svého člověka inženýra Štěpána (Jiří Plachý) protože řediteli nevěří. Policie kontaktuje Pláteníka protože chtějí vydal zatykač na syna šéfky ideologického oddělení Romana Kazdu, z důvodů valutových machinací. Zemědělský tajemník Václav Meduna (Ota Sklenčka) se dostává čím dal častěji do rozporu se svou podřízenou Ing. Karolinou Sukovou (Jana Paulová). Vedení Socialistického svazu mládeže je pozváno na kobereček k Pláteníkovi a jsou podrobeni zdrcující kritice. ()

Nabídka (1981) (E08) 

Do chemičky byla poslána hospodářská kontrola. Ředitel chemičky Eliáš (Zdeněk Řehoř) nabízí funkci náměstka tajemníkovi Vejříkovi (Petr Oliva). Pláteník (Jaroslav Moučka) se vnutil své sekretářce (Renáta Doleželová) jako svědek na její svatbu. Jan Belšan (Petr Svojtka) si ke svým šachům přibral působení v ochotnickém divadelním souboru, takže jeho žena Michala (Jarmila Švehlová)  je čím dál více večerů doma sama. Ivan Prokop (Jiří Štěpnička), je důrazně proti tomu aby Pláteník byl na jeho svatbě se  Zdenou (Renáta Doleželová), z důvodů křivdy z minulosti. Zemědělský tajemník (Ota Sklenčka) žádá o uvolněni s funkce. Tajemník Pláteník  sonduje zda by se do chemičky byl ochoten se vrátit odstavený Hanych (Petr Haničinec). Ten čerstvě po rozvodu a rozjitřený, nabídku striktně odmítá. ()

Setkání (1981) (E13) 

a plácali a plácali...😎 ()

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama