Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

misterz 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi podarená hororová komédia. Rozjazd bol možno trocha pomalší ale potom prišla zábava, ktorá sa udržala až do samotného konca. Dvojka Simon Pegg a Nick Frost funguje ako namazaný stroj na srandu a vtipné hlášky. Súmrak mŕtvych sa mi páčil ešte viac ako Jednotka príliš rýchleho nasadenia. Zaslúžene 80/100 ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky stojí napřímené v řadě jako vojáci při důstojnické inspekci, ale ta čtvrtá mi příjde nějaká pofidérní. Asi je jí nevolno. Nebo se včera zkouřila na nějakém mejdanu. Stojí v mírné předklonu, potácí se, něco divně mumlá a mám o její zdraví obavy už proto, že kolem ní nervózně krouží chlápek s pálkou na kriket, co má v očích napsáno "Měl jsem vážně blbej den - bacha na mě".....Ač diskutabilně označovaný za parodii, je Shaun of the Dead regulérním (a bohužel převelice klišovitým!) zombie hororem komornějšího rázu, ovšem s minimem gore scének a množstvím suchého humoru. Jenže právě pokusy o humor mnohokrát vyzní v lepším případě do prázdna a v horším do trapnosti; navíc je zde vtip docela v nesouladu s dramatičtějšími pasážemi. Scénář se nedovede od parafrázovaných filmů odtrhnout a s nadhledem si vytvořit vlastní svět, pouze parazituje na scénách ze starších zombie klasik a vmíchává do nich vtipné momenty - právě tohle je vedle zbytečně roztáhnuté expozice největší problém jinak chytlavého a typově dobře obsazeného snímku, kterému vévodí velice zábavná akční režie Edgara Wrighta. 71 (značně nahnilých) % ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Nejzřetelnějším výrazovým rysem, jímž na mě působí většina britských nevázaných komedií, je dojem, že ten který film byl natočen bandou kamarádů, kteří ho vlastně tvořili jen tak sami sobě pro radost a vlastní pobavení. Ono to takhle doslova ve skutečnosti zcela určitě nebude :-)), ale výsledný pocit z pohodových a příjemně bezprostředních filmů to nemění :-). Stejný případ pochopitelně obstarává i "Soumrak mrtvých", jehož nejzajímavějším výstavním artiklem nejsou ani tak zmátožení a gagově vděční zombíci, jako spíš přirození a velmi sympatičtí představitelé mrtvolnou demencí "zatím" nenakažených lidí. Pěkný a zábavný snímeček, který není ani zdaleka určen jen vyznavačům zombie žánru. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zombie komédia s britskou angličtinou a príjemne skazenou morálkou - dvaja hlavní hrdinovia sú povaľačskí flákači a sú "cool". Oni vrátane Kate Ashfield sú dobre obsadení a svižný rozbeh filmu veľa sľubuje, no časom scenáru dôjdu nápady a iba bezmocne tápe a vykráda čo sa dá (opakujem vykráda - nie paroduje - to je rozdieľ). Tento film vlastne ani nemá dej a snaží sa byť iba zábavnou situačnou komédiou, v ktorej nejde o to ČO, ale AKO sa práve deje na priestore zopár metrov štvorcových. S výnimkou spomínaného rozbehu som sa ale väčšinu času nudil a čudoval scenáristovej obmedzenej fantázii. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Edgar Wright nám dal jasne najavo, že žáner 'zombie' stále nie je súci do dôchodku. Do tohto nekompromisného žánru nechápavo bravúrne vmiešal britský tvrdý humor, dokonca okorenené čiernou romantikou a humusná zábava sa môže začať. Dúfam, že tejto partičke to spolu ešte niekedy vyjde. 90%. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Shaun (Simon Pegg) řekne Liz (Kate Ashfield), že ji vezme do „restaurace, kde dělají všechny ty ryby" („the place that does all the fish"). Když otevře telefonní seznam, je vidět, že restaurace se jmenuje doslova "Fulciho restaurace: Místo, kde dělají všechny ryby" (Fulci's Restaurant: The Place That Does All the Fish). Lucio Fulci byl italský režisér známý svými zombie filmy. (HellFire)
  • Když Noel (Rafe Spall) volá Edovi (Nick Frost), Ed ho nazve Noodlem. Stejně se jmenuje jeden z teenagerů v epizodě Gone seriálu Spaced (od r. 1999) od stejných tvůrců. Když se Noel zmíní o E-Ballovi, je to narážka na přezdívku režiséra filmu Edgara Wrighta. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama