Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Natočit film o životě Sida Viciouse je velmi lákavé ale zatraceně těžké. Nelíbilo se mi zpracování filmu a především se mě nebraly herecké výkony a režie. Gary Oldman byl snad jediný, kdo se z toho snažil vytřískat co nejdřív ale jako jediný ten film nemohl zachránit. Kromě toho, že se na Sida hodil i vzhledově, dokázal ho zahrát i velmi přesvědčivě. Člověk byl snad i řekl, že musí mít punk v duši, jinak by to takhle nezahrál. Ostatní členové Sex Pistols by si ale zasloužily lepší herce. Co se týče Chloe Webb, moc dobrá herečka to není ale ono asi není tak jednoduché zahrát tuhle příšernou osobu, aniž byste nelezli divákům na nervy. Každopádně když se jdu podívat na film o Sex Pistols, čekám něco, co má opravdu grády a něco do sebe, ale to tohle dílko fakt nemá. Promarněný potenciál. Zajímalo by mě, jak moc je to podle pravdy ale myslím, že sám Johnny Rotten film nehodnotil moc pozitivně. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Postavit filmový příběh na osobě Sida Viciouse který byl podle všeho sice na první pohled zapomatovatelný, ale většinu hudebního života prožil pod vlivem, který z něj i díky nevysoké inteligenci vytvořil spíše hadrovou panenku musí být docela solidní scénaristický ořech. I proto je film dějově vlastně takový nějaký nijaký. Na druhou stranu to zachraňuje Oldman, který v tom prázdném prostředí dokáže vykřesat zájem a společně s Cloe dává divákovi chuť dívat se dále. Jako klasický film ne, jako připomenutí zajímavé události punkové historie proč ne. You know, I was so bored once that I fucked a dog. ()

Reklama

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sid Vicious byl reálně pouze jeden, filmový Sid je navždy Gary Oldman - přirozené herectví, které může každý jeho kolega pouze závidět. Začátky a zlatá éra punku jsou neuvěřitelné, snímek se však v určitých úsecích maličko táhne. Pokud může někdo konkurovat sebedestrukci páru Sida s Nancy, pak to může být jedině Kurt a Courtney, která se ve snímku také několikrát objeví. A mimochodem, Sid Vicious byl opravdu "nevinnej". ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Oldman coby ikonická pistole Sid Vicious, jemuž jako známka punku na krku vedle visacího zámku plandá ještě blond dračice Nancy – holka, kterou asi nebylo těžký v afektu propíchnout, ale bez níž by se náhle rozhostil mučivej klid. Upřímný a vášnivý (sic destruktivní) lovestory se mi málokdy přejedí, a tak, když mám chuť na sladký, pomůžou mi přesně páry jako Althea a Larry, Bonnie a Clyde nebo právě Sid a Nancy, jež mě díky svýmu nižšímu glykemickýmu indexu zasytí na delší dobu. Vicious líbající svou extravagantní múzu u kontejnerů v zátiší z nebe padajících popelnic trefně vyjadřuje hlavního ducha tohohle filmu – čistou romantiku…za špinavých podmínek. „Yeah, sure, love kills.“ ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy je o Sidovi a Nancy, ne o Sex Pistols. Otázka je, jestli mě film o znuděnym chlápkovi, kterej ničí sebe, všechno kolem a k tomu je manipulován příšernou ženskou, může vůbec zajímat. Může, když budou rozbité telefonní budky, zdemolované hotelové pokoje a použité jehly proloženy něčím, co by Sida Viciouse prezentovalo jako člověka, jehož názory, postoje a vztah k hudbě měly nějaký vývoj, a ne jen jako zfetovanou mátohu. To, že tam bylo jisté charisma, snad pochopil jen Gary Oldman a udělal pro tu roli, co mohl. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Gary Oldman kvôli štúdiu svojej role zašiel za matkou Sida, Anne Beverly a popísal ju ako moc milú, pozitívnu a komunikatívnu dámu. (classic)
  • V čase 00:49:22 až 00:49:33 ve scéně, kdy parta Američanů mlátí Sida (Gary Oldman), přichází Malcolm MacLaren (David Hayman) s nataženou rukou a slyšíme, jak nabijí zbraň, ale je jasně vidět, že ve skutečnosti pouze zbraň markýruje prsty, přesto na konci scény z "nabité zbraně" vystřelí do země. (Kletus)
  • Snímok debutoval v sekcii Director's Fortnight v Cannes 1986, a podľa režiséra filmu (Alex Cox) boli v publiku i členovia skupiny Duran Duran. (classic)

Reklama

Reklama