Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

nebylo by to tak zlé, kdyby: majora Terazkyho nehrál Andrej Hryc a Kefalína Radek Holub; na celej seriál bylo víc peněz a všichni se nemuseli procházet mezi kulisama; a (souvisí s předchozí výtkou) je zarážející absence poddůstojníků. Je tam pár důstojníků a vojíni - ale poddůstojníci nikde...to bilo do očí od prvního dílu. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta "odrhovačka" je báseň Jana Vodňanského, zhudebněná Petrem Skoumalem... Po letech jsem si dal opáčko seriálových Baronů, hodnocení (samozřejmě) snižuju, ale přece jen, narozdíl od většiny, jisté klady vidím. Tak například, že byly zpracovány i jiné Švadrlíkovy knihy o Baronech, že postavy vojáků i důstojníků a jejich osudy jsou více a lépe rozvedeny, než ve filmu a hrají je ve většině případů dobří herci. Samozřejmě, pořád v rámci humoristických zkratek, ale rozhodně je to dobře. Snad už se nemusíme zastavovat u toho, že v reálu vojna ani padesátá léta u nás nebyla žádná legrace - přece jde o to, že díky nadsázce víc vystoupnou vážné věci. Samozřejmě, záporů se najde mnoho, viz levnější vizuál nebo míra pravděpodobnosti určitých zápletek, ale s odpady a podobnými nesmysly na mě vážně nechoďte. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Trapnost tohoto seriálu je vážně obrovská. Předně je nutné říci, že nemá vůbec co dělat s filmem z 90. let, který patří k tomu nejlepšímu co tady u nás bylo po listopadu 89 natočeno a to až doteď. Rádoby vtipy se společně s nejrůznějšími pokusy o gag snaží pořád natahovat po vtipu, kterým sršel film, leč marně. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama