Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

A nasrat kurva, tenhle seriál je totiž v podstatě povedenější, než známější filmový přepis a jediné, co je tu poněkud hapruje, je fakt, někdo, kdo má výraz přiblblosti Radka Holuba sbalí lepou staršinu, ale jinak? Kefalín zcela adekvátně švejkuje, Hryc se do úlohy Majora Terazkyho pravděpodobně narodil, nebo k ní byl dokonce naklonován a všechny humorné epizodky dosahují kadence i kvality předlohy. Howgh. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi mě tento seriál překvapil. Bylo to skoro tak dobré, jako filmové zpracování a neváhám tudíž s udělením plného počtu hvězd. U každého dílu jsem se nasmál, skvělé hlášky, plejáda známých komediálních herců. Andrej Hryc jako major "Terazky" neměl chybu, dále třeba Bolek Polívka jako věčně ožralý poručík Hamáček také, tomu ty opilecké role už od dob Dědictví prostě sedí, jako prdel na hrnec. Skvělá buranská zábava z vojenského prostředí. Jsem nadšen! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se seriál očividně chce lépe vyrovnat s knižní předlohou, než jeho filmový bratříček, ale činí tak natolik křečovitým způsobem, až se seriál stává nestravitelným. Projekt si vzal režijně na starost ostřílený matador Juraj Herz, ale předvedl se v tom nejhorším světle. Ve své slabé chvilce si k ruce přizval velmi slibné herecké obsazení, ale to se zcela míjí s Herzovým pojetím, a gagy, které tu jsou, působí až ochotnickým dojmem. Omylem bylo i obsazení Radka Holuba do role Kefalína. Ten je natolik nevýrazný a upozaděný, až místo toho, aby film táhl, tak ho táhne ke dnu. Andrej Hryc v roli Terazkyho se mně také vůbec nelíbil. Pravda, hraje svého majora více autenticky, než jeho filmový předchůdce Landovský, ale mně se mnohem více líbilo právě Landovského pojetí. Seriál ve srovnání s filmovým zpracováním Baronů naprosto neobstojí, a ve srovnání s knižní předlohou je to volný propad do temnot. 20% ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Knihu jsem četl nejméně pětkrát (za posledních sedmnáct osmnáct let), proto tento seriál hodnotím lépe než populárnější film. Nasmál jsem se (stejně jako u knihy) hodně, uvítal jsem mnohé situace i postavičky, které se do filmu nevešly, ačkoliv v knize patřily k tomuto nejzásadnějšímu. Černí baroni jsou holt látka na seriál, a ne na film. A tento seriál se Herzovi povedl, hlavně zvolení herci mi tady "sedli" víc... (např. Schmitzer předvedl ve filmu sympatický výkon, ale Polívka - to je jiné kafe! Takhle si asi představuji notorického ožralu poručíka Hamáčka! A stejně tak většina ostatních představitelů - Hryc JE Terazky, Kefalín-Švandrlík byl oteklý, ne jako Vetchý atd. atd.) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)
  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama