Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

Candida 

všechny recenze uživatele

Na celém Harrypoterovském cyklu mne zajímá jen Sirius Black...takže nemohu posoudit, zda mají pravdu harrypotterovští fanoušci, kteří tenhle díl považují za jeden z nejlepších, ne-li nejlepší vůbec...na díly bez Siriuse Blacka jsem nekoukala... ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší díl série, hlavně zásluhou Garyho Oldmana a Timothyho Spalla. (zatím, třeba Deathly Hallows překvapí) ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Jak kniha, tak film jsou temnější (Mozkomorové) a já jsem konečně začal chápat, proč se Harry všem líbí (i dospělým). Psychologie se rozvinula a Harrymu jde konečně o život. Navíc skvělá volba při obsazování Siriuse Blacka. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Průměrný díl Harryho Pottera, lepší než dvojka, ale jinak se mi všechny ostatní části líbili víc. Kniha je lepší. ()

andaa 

všechny recenze uživatele

Když jsem Vězně hodnotila po první návštěvě kina, dala jsem tři hvězdičky a byla jsem dost otrávená po dvou předchozích dílech... Jenže tenkrát mi bylo 14... S odstupem času a po dalších projekcích jsem zjistila, že první dva díly sice jsou super, ale jen přesná kopie knihy, nic víc a ani míň. Tenhle díl si zasloužil od režiséra mnohem víc kreativity - zobrazení Mozkomorů, bubáka, hipogryfa, chtělo to víc představivosti a to, co Cuarón ztvárnil, je dokonalý kouzelnický svět. Naprosto všechno funguje, Sirius je jako ušitý Oldmanovi, ve chvíli, kdy se baví s Harrym po odchodu s chroptící chýše jsem si říkala "mě, vem si mě! za kmotřenku!!".. Na první shlédnutí mi vadilo, jak moc je film nacpaný puberálními vtipy ala Hermionino "takle vypadají moje vlasy zezadu?" a zadruhé jak moc je okleštěný oproti knížce. Faktem je, že kniha je mnohem tlustší, než předchozí, takže střihu se předloha nevyhne. Bohužel ale tohle je díl opravdu nabitý akcí - je těžké něco vystřihnout, aniž by to fanoušek opravdu nepoznal. Po letech hodnotím toto okleštění docela pozitivně, ale stejně mě mrzí o kolik byla zkrácená scéna v Chýši, která zabere dobrou třetinu knihy... a taky se diváci vůbec nedozvěděli, že Pobertův plánek je dílem právě Siriuse, Remuse, Jamese a Petera, jak a proč se stali zvěromágy atp. Tohle by zabralo max. 5 minut navíc, třeba v podobě flashbacku, aby to nebylo moc dlouho vysvětlovací, ale film by to těm, co nečtou mnohem víc objasnilo. Stejně jako dost off-topic většba a role Křivonožky. Takže na závěr. Pro mě je to tedy (i po shlédnutí dalších dílů), nejlepší díl celé série, stejně jako kniha, ale ta měla stejně větší potenciál. ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Hned po prvním dílu je tato část bez debat nejlepší. Děj plyne svižně, napínavě, do příběhu se vnořují nové, skvěle zpracované postavy a souboj mezi dobrem a zlem zde mile okoření spousta vedlejších prvků a vtípků. Vybarvení okolí bradavického hradu a jeho interiéru je navíc tentokrát ještě o něco kouzelnější. ()

frolish 

všechny recenze uživatele

Oproti prvym dvom dielom vyrazne lepsie natocene, no pribehovo slabsie a mojmu srdcu najmenej blizke (asi aj preto, ze tento diel pokladam za vobec najslabsiu kniznu predlohu). Ono je to vacsinu casu v podstate relativne nudna konverzacka, ktora sa az v zavere meni na temne a dobre vygradovane dobrodruzstvo (aj vdaka vybornej praci s kamerou a hudbou), ktore uz naozaj stoji za to. Napriklad jednotku som "vytlacil" na 4* z nostalgie a urcite sa k nej niekedy vratim radsej, ale ked sa snazim obejktivne zhodnotit vyuzitie potencialu a filmarske zrucnosti, tak tu nemozem dat menej. 70% ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejlepší díl celé série. Ústřední herci poprvé produkují něco, čemu se dá říct herecký výkon, příběh má tempo a mozkomoři jsou opravdu děsiví. Navíc poprvé končí díl s tušením něčeho temného na obzoru dalšího filmu, místo toho, aby se na konci rozdalo bžilion bodů do školního poháru a všichni odjeli spokojeně domů. 90 % ()

ElManiacus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film série, který je natočen s citem není přehnaně dramatizován a zdrsňován, jako pozdější díly a také není tak vratký jako díly předešlé . Jinými slovy je tak akorát - 85% ()

111tom111 

všechny recenze uživatele

ta změna mezi dvojkou a trojkou pro mě byla nečekaná ..nastoupila zde horrorová atmosféra a celé se to natočilo pro starší kolektiv,což je dobře a Gary Oldman?.....to už je taková ta třešnička na dortu ! ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Harry Potter zestárl a starého Chrise Columba museli nahradit mladší krví, a to krví mexickou. Alfonso Cuarón znatelně přidal temnější nádech ale zárověň pro odlehčení přitlačil na humoru, někdy dokonce černém. Navíc přiběh je komplexnější než v případě minulých dílů. Velmi dobře Cuaróne. Lepší 4* ()

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Konečně díl, který si pustím klidně i podruhé. Alfonso je borec, Rowlingovou odstřihl v nejvyšší možné míře od scénáře a filmu to jenom prospělo. Konečně aspoň nějaký humor a nějaké emoce. Radcliffe konečně hrál a nepůsobil jako poleno, Emma zklidnila projev a stala se z ní sympatická mladá dívka. Zlepšila se i kamera, kdy detailní záběry podbarvené filtry vystřídala tradiční kamera využívající tyto filtry pouze tam, kde bylo třeba. Casting byl taky mimořádně povedený - taková Emma Thompson byla přesně podle mých představ. Alfonso zkrátka umí natočit film o dětech, které nemají příliš šťastný osud, bez zbytečného patosu či budovatelských keců a přitom tak, že přesně víte, co daná postava cítí. Perfektně to předvedl už v Malé princezně. Jen je škoda, že tohle byl jediný potterovský díl, na kterém se podílel. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a ... Této řadě scifáren jsem se dost bránil, možná proto, že jsem nerad vláčen davem, ale musím přiznat, že mne vzala za srdce. Považte: srdceryvný příběh latentního čaroděje, po prozření zasazený do báječného prostředí Bradavic a osazen řadou báječných postav je prostě dokonalý. Co se postav týče, za všechny tyto: báječná Maggie Smith, roztomylý Ron Weasley a Albus Brumbál bez přívlastku :-). Příhoda: dcera kolegyně si zkoušela nějaký vohoz a zhodnotila to: „Mamí, dyk v tom vypadám jak Hagrid!“. Vohoz mi nepřísluší hodnotit, ale mě se Rubeus Hagrid moc líbí. Samosebou nemohu zapomenout na Hermionu Grangerovou. V MP3 díle, které čte p. Lábus (zaznamenal jsem i jeho podstatně lepší výkony) je vyvedená jako beznadějně protivná šprtka. Což o to, vědomosti má o tom žádná. Ve filmové sérii a to již od prvního dílu s klukama kooperuje. Zde je místo, abych se přiznal, že jsem do ní blázen! Tak, ať si to všichni přečtou! Ani mi nevadí, že jenom za poslední dvě části vyinkasovala 30 miliónů dolarů. odstavec K úspěchu HP určitě přispívá i velmi nápaditý a oceňovaný překlad páně Medka blahé paměti (nedávno jsem HP viděl na Markíze a jiná terminologie mne dost rušila). ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný fanda Harryho Pottera, první dva díly mne bavily, trojka sice nabízí množství kouzel, pěkný vizuál, ale jinak je zbytečně násilná, děj se v podstatě pořád opakuje a ničím novým již nepřekvapí. To, že nastane nevyhnutelné už všichni ví, tak proč se k vůli tomu mám prokousávat přes tolik balastu, jak v telenovele. Za mne 50%. ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Harry Potter a vězeň z Azkabanu-třetí pokračování kouzelnické ságy o učni s bleskem. Předchozí dva díly byly prostě pohádkové, i když 2 už přitlačila na pilu a atmosféra trošku zhoustla. Ale 3, to už pro mě byl čistokrevný film pro odrostlejší diváky. Temné pochmurné prostředí, efekty, postavy už se neomezovaly jen na ušaté skřítky, bezhlavé rytíře a nadpřirozená zvířátka. Mozkomorové fakt naháněli strach, nemusel by se stydět dospělácký hororek. Přibylo několik nových postav, některé hodně temné, některé s překvapivým vývojem. Prostě napětí a překvápko. Kouzelnický kriminál si budu pamatovat a hypogrif Klofan je něco jako letadlo v Top gunu – proletěl bych se! Spousta nádherných efektů, herci skvělí, kostýmy a prostředí úžasné. Shrnuto –podle mě nejlepší díl z celé série! 5 hvězd a škoda, že nemůžu přidat ještě tak tři. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama