Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (6)

Velitel (1981) 

Zapomenutý televizní seriál z vojenského prostředí počátku osmdesátých let se samozřejmě řadí mezi politicky propagandistické počiny, ukazující život jak důstojníků, o kterých je dějství především, tak i obyčejný kluků na vojenské základní službě. Zkrátka a dobře, vojenský život se vším všudy. Příběh začíná vojenskou vysokou školou a pokračuje vojenským životem takovým, jakým byl. Dnes se to sice už obzvlášť nikomu nelíbí, ale na rčení, že vojna dělala z chlapců chlapy, skutečně něco bylo. Vše bylo především o výchově a to nejen v zodpovědnosti a vůli pracovat, ale i v oblastech techniky, vědy, kultury, sportu a hlavně v ideové politice. A právě ona politika je na celém tomto díle nemalý škraloup, ale zase až tak hrozné to také není. Že v prvních dílech není opomenuto ani ´spřátelené´ vojsko Sovětského svazu na našem území je prostě dáno svou dobou. Dnes by se pro změnu zase použila americká vojska NATO, takže skutečně tomu není co vyčítat. Seriál ve zkratce ukazuje přípravy na atletické závody, cvičení vojsk Varšavské smlouvy či spartakiádu a nebo klasickou vojenskou brigádní výpomoc v době žní či v zimě v povrchových uhelných dolech. Jen skuteční pamětníci, kteří si prošli dvouletou základní vojenskou službu, mohou hodnotit, co se tu zakládá na pravdě a co bylo ideologicky vymyšlené. Pro ostatní seriál ukazuje jen obyčejnou ´vojnu´ s veškerými svými aspekty své doby. Dramatická stránka byla napsaná dobře a děj plně vyrovnaný jak v oblastech vojenské služby, tak i soukromého života hlavních postav. Dnes seriál může sloužit už jen coby vzpomínka současných seniorů a k opovrhování od mladé generace. ()

Začátek cesty (1981) (E01) 

Jak se dnes používá, pilotní díl nám představuje kamarády Petra Lípu a Zdeňka Horáka nastupující do posledního ročníku vysoké vojenské školy, ve kterém se však místo lapálií s učivem dějově upřednostňují trable v lehkoatletickém výcviku. Poznáme i další postavy mající v celém dějství své místo a samozřejmě i partnerské lásky. Atmosféra vojenského vysokoškolského života je sice přívětivá, ale přeci jen, když se jedná o studenty, by bylo příhodnější vidět přípravu na budoucí povolání, než caviky kolem atletiky. I když takový výcvik útoku v místě plného děr, vody a bláta s typickými průpovídkami tu máme možnost vidět také. ()

První kroky (1981) (E02) 

Velitel čety je prostě velitel čety. Je v tom více zodpovědnosti při plnění úkolů, než by se zdálo. A mít coby velitel před vojáky respekt je to nejdůležitější. Druhá část také letmo ukazuje vojenský život záklaďáků, který má reálný základ, takže se v tom mnohý může i poznat. Dnešní mladá generace má mimojiné možnost vidět jak to vypadalo, když se šůrovala podlaha. Nejdůležitější však je, že vojna nebyla jen o pochodování a cvičení, ale i o brigádách, což dnes družstvům tolik chybí. Tady je rota na výpomoci svého času v JZD během sklizně. Volnost? V žádném případě. I tady byla vojna jako řemen. Naše hrdiny mimoto samozřejmě potkávají i osobní sounáležitosti, hlavně co se týče partnerských vztahů. ()

Velká zkouška (1981) (E03) 

Příprava na cvičení vojsk Varšavské smlouvy a samotné cvičení. Tato část má vlastně polodokumentární vyznění, neb pro scény onoho cvičení byly použity skutečné záběry, takže z historického hlediska máme možnost vidět, jak takové cvičení opravdu vypadalo. Přípravy byly už samozřejmě sehrané. Opět to však plně ukazuje vojenský život, jaký za socialismu byl. Jen tak mimochodem, ani dnes mnohý neví, na jakou stranu se otáčí při povelu ´Čelem vzad!´. V důstojnickém životě se samozřejmě opět ukazují problémy jak v rámci povolání, tak i v soukromí. Motivy problémů v partnerských vztazích jsou už takovým svým standardem. ()

Velký den (1981) (E04) 

Jak nám ukazuje příběh čtvrté části, život s vojákem z povolání není žádná procházka růžovým sadem. Takový člověk nikdy neví, co bude za pět minut, ani za hodinu či za dvě, natož druhý den. A tak se klidně i stane, že se kvůli nečekanému vyhlášení poplachu v kasárnách nemůže dostavit ani na vlastní zásnuby. Dějství si jinak všímá vojenským přípravám na spartakiádu, z jehož přímých záběrů je vše nakonec ukončeno. Ano, stejně jako v předchozí části i nyní byly použity reálné záběry s ukázkou spartakiádního cvičení vojáků na Strahově spolu se závěrečným průvodem na Letné. Nic než vzpomínka na dobu dávno minulou. ()

Příliš ostré střelby (1981) (E05) 

Změna v ději. Nové působiště, nová rota, noví kolegové, nové starosti. Jak v zaměstnání, tak i v soukromí. Nevraživost a spory jsou i zde, obzvlášť, když se coby nový velitel roty snaží změnit zavedené pořádky. No, to by jistojistě nadzvedlo každého starousedlíka. A samozřejmě se nejedná o jediný problém. Je tady toho víc. Atmosféra a dramatizace je provedena hodně zajímavě. A to i s určitým odlehčeným napětím. Nakonec to všechno skončí určitou radostnou zprávou. Inu, i tady se hlavně potvrzuje, jak se dříve říkalo, že vojna není kojná. ()

Reklama

Reklama