Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1951 a hollywoodský scenárista Peter Appleton dostává předvolání, aby se dostavil k výslechu před Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autem a při nehodě ztratí paměť. Skončí v městečku, kde ho považují za pohřešovaného válečného hrdinu Lukea Trimbleho. Všichni, včetně Lukeho přítelkyně, oslavují jeho návrat, vojákův otec (oscarový vítěz Martin Landau) šťastně vítá svého "syna". Společně opraví a dají do pořádku místní kino The Majestic, ale když Appleton uvidí film, k němuž napsal scénář, paměť se mu vrátí. Nyní stojí před nelehkou volbou - zda se má navrátit k bývalému životu nebo zůstat v tom novém, který si zamiloval. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (415)

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Teda musím říci, že dvě a půl hodiny mi už dlouho neuběhly tak příjemně. Ten film je detailně dokonalý a neuvěřitelně citlivý a příjemný. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle jsem nečekala...Jim Carrey v jiné než komické roli? To jde? Ano jde. A on to i zvládl ztvárnit? Ano a dokonce výborně. Líbilo se mi rámování filmu - začátek projednává se o scénáři v kanceláři - skoro konec - to samé, ale s určitou změnou. No, co se týče konce, samozřejmě, že jsem čekala, že se vrátí zpátky a že to bude happyending, ale že to bude až tak pompézně americké to fakt ne. Myslela jsem třeba, že tam dojede, ona tam nebude, ale pak se odněkud objeví a ne že mu vyjde napřed celé městečko s průvodem a kapelou...trochu přehnané. Bylo tu i pár vtipných okamžiků jako "Mám pocit, že nás někdo sleduje" - celé město:D. Ale až na to vynikající film a když se nad tím člověk zamyslí, tak to v podstatě nebylo až tak růžové na konci. Přece jen se vzdává své kariéry, může jít do vězení, někdo kvůli němu může mít zničený život. Líbilo se mi, že až na výjimky film nesázel na moc známé herce - alespoň pro mě. A ještě jednou Jim mě překvapil, že je schopen i vážných rolí. Ano z části už to dokázal i v Truman show, ale přece jen ta role byla furt zčásti komediální. Viděno v Mozarteu aneb atmosféra, že se na to dívám v muzeu, taky měla své kouzlo a tak nemůžu jinak než dát plný počet. Krásné 152 minutové překvapení. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Rozhoduju se mezi 3 a 4ma hvězdičkama. Podle vysílacího času jsem čekala trochu hloupý romantický film s ksichty Jima Carreyho. Ale to, co jsem viděla mě velmi mile zaskočilo (hlavně proto, že jsem o tom filmu doposud nic nevěděla). A za to milé překvapení dávám ty 4. Obvykle ten americký patriotismus má ve filmech takovou podivnou pachuť a nabubřelost, ale tady to kupodivu bylo i lidské, dojemné. Celý příběh má jednoduchou, klasickou linku. Na jednoho člověka se navalí snad všechny pohromy světa a on má skromné přání, začít někde jinde, úplně znovu. Pro záchranu malé veverky strhne vůz a skončí v moři se ztrátou paměti. Takový člověk musí být přece dobrák od kosti a vy mu fandíte a spolu s ním si zamilujete snad všechny postavičky jednoho malého městečka. Je to jeden z mála filmů, kde se třeba pozastavíte nad tím, kdo to režíroval, ptž i z tak jednoduché (trošku hloupoučké) předlohy vytvořil film, co potěší. Vše na sebe krásně navazuje, děj je plynulý, plný pěkných záběrů, všechny postavy jsou vykresleny tak, že si k nim opravdu uděláte vztah a vše je najednou tak uvěřitelné. (A po vypnutí TV jsem se hned musela běžet podívat, kdo to režíroval a ono mě to snad ani nepřekvapilo. ;) ) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný doják o rodinných a politických hodnotách. 1) Líbí se mi, jak se Američani vypořádávají s vlastní minulostí, přinejmenším s její částí. Je zrůdné, jestli je filmový scénárista vyšetřován proto, že se zúčastnil schůze legální politické strany. První i druhá Rudá panika (Red Scare) a mccarthismus jsou hanebné skvrny na americkém štítu ctností (a nejsou to jen tyto případy). Enough, Sir! You are out of order! Nicméně sebeočistný proces, jak funguje ve Státech, je něco fascinujícího._____ 2) Nejsem si jistý, zdali retrográdní amnésie probíhá právě takto. Může člověk zapomenout, kdo je, ale pamatovat si reálie života, americkou historii, sociální chování a podobně? You remember movies but you don't remember your life?_____ 3) 42letý scénárista, režisér a producent, dítě maďarských rodičů narozené ve Francii a od dětského věku vyrůstající v Los Angeles, Frank Darabont měl už za sebou Zelenou míli i Shawshank. Majestic je nenápadnější, ale rovněž silný příběh o svobodě a lidských právech._____ 4) 39letý Jim Carrey (Peter Appleton alias Luke Trimble) s umírněným herectvím byl lepší, než kdy jindy._____ 5) Závěrem výstižná apoteóza návštěvy kina: That's why we call it The Majestic. Any man, woman, child could buy their ticket, walk right in. Here they'd be, here we'd be...Maybe you had worries and problems out there, but once you came through those doors, they didn't matter anymore. And you know why? Chaplin, that's why. And Keaton and Lloyd. Garbo, Gable, and Lombard, and Jimmy Stewart and Jimmy Cagney. Fred and Ginger. They were gods. And they lived up there. That was Olympus. Would you remember if I told you how lucky we felt just to be here? To have the privilege of watching them. I mean, this television thing. Why would you want to stay at home and watch a little box? Because it's convenient? Because you don't have to get dressed up, because you could just sit there? I mean, how can you call that entertainment, alone in your living room? Where's the other people? Where's the audience? Where's the magic? I'll tell you, in a place like this, the magic is all around you. The trick is to see it. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Poválečná doba roku 1951, v té době se svět vzpamatovává z 2.světové války. A do takového období je zasazen The Majestic. Film ve kterém se ukazuje Jim Carrey v naprosto jiném světle, než ve kterém jsou na něho diváci zvyklí. Vyprávění příběhu má poklidný průběh, při kterém jsou příjemné scény střídány s těmi naprosto sentimentálními (otevírání kina) a nebo naopak dechberoucími (vypovídání u soudu). Podle mého názoru The Majestic neví, co chce a už tuplem to neví Frank Darabont, který sice natočil dva skvělé filmy podle předlohy, ale jeho samotná tvorba mi tak nešmakuje. The Majestic se mi jeví jako polotovar, který ještě potřebuje zpracovat, aby mohl zaujmout širší publikum, ne jen lidi, kteří potřebují najít hromadu sentimentality. Jim Carrey v roli ve které Vás přesvědčí. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Filmy Franka Darabonta se vyznačují takoou zvláštní atmosférou. Toto je jeden z nich, ve kterém má krásnou roli Jim Carrey, který opět dokazuje, že není jen mistr grimas, ale také výtečný charakterní herec. Pocta starým hollywoodským časům! ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Keby pán strihač sa viac snažil a dal dole ale 60 minút, a nechal tam len prvých ale cca 40 minút a potom posledných cca 40 minút, bolo by to viac znesitelné ... posledná 30 minutovka je ale skvelá a páčilo sa mi ako hlavná postava tým politickým prašivým zasranom dala na frak :D ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Když nad tím zpětně přemýšlím, pro mě je ten film dokonalý, včetně uměřeného výkonu Jima Careyho. Ano, byla to cukrová vata, ale jednak to byl záměr a jednak v ní byl namíchaný pelyněk. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Jako pocta filmům Franka Capry asi ucházející, z dnešního pohledu ale jen další průhlednej líbivej blábol. Už jen ta myšlenka, že všichni z prdelákova včetně jeho vlastní ženy si spletou Matta Damona s Jimem Carreym, je prostě kravina. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Akorát jsem se na tento film dokoukal a musím říct, že dvě třetiny filmu jsou moc dobré. Krásná kamera, přesvědčivý Carrey a dobrý scénář. To, co se ale děje ke konci, je něco strašného. Opět klasický happy závěr, v kterém se hlavní hrdina drží hodnot americké demokracie a ústavy. Město, které ho vřele přijalo jako Luka Trimbela, poté odvrhlo při odhalení jeho pravé totožnosti, se k němu opět hrdě hlásí. Protože nezklamal a zachoval se před výborem pro neamerickou činnost jako hrdina. Nereálná patetická kravina. Ale vypadala tak nadějně! Fakt mě štve, že tento film závěrem tak znehodnotili... ()

Kopik 

všechny recenze uživatele

Darabont je pan režisér a tímhle dílkem to opět dokázal. Pěkný příběh, Jim Carrey zahrál pro mě obdivuhodně. Takže pěkné, pěkné - čtyři hvězdičky. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Starosvětsky laděný příběh s trochu zvláštní zápletkou. Jim slušnej, ale měl i lepší role. Vůbec celý je to jen takový lehký nadprůměr... ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale takovéhle vlastenecko-patetické klišé určené všem lidem dobré vůle bych od Darabonta nečekala. Patrně mu líp svědčí prostředí věznic a Kingovy náměty... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Film si užijí milovníci (klasické) kinematografie snad ještě víc než političtí aktivisté, krušný osud scenáristy ("Musíme tam dostat psa, psy má přece každý rád.") připomene Altmanova Hráče, Carrey je snesitelný (u Weira a Formana byl dokonce dost dobrý), jen před tím caprovským plačtivým finále s máváním ústavou dám vždycky přednost rittovsko- allenovskému závěru filmu Na černé listině. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Film dáva do popredia otázky týkajúce sa tých najvzácnejších hodnôt, akými sú pravda a láska... Dej je veľmi zaujímavý, aj napínavý... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont je dobrej reziser. Vybornej reziser. V Majesticu to potvrzuje. Dokonale dilo o lidskosti a hrdinstvi. Ale o zcela jinem hrdinstvi, nez u toliko snimku z valecnych prostredi. Ta lidskost a teplo domovske a pratelske atmosfery, ktera obklopuje cele mestecko, ta je citit na kazdem kroku. Od prichodu do mestecka az po smrt lukova otce, nam pan reziser uspesne brnka na emocionalni stranku divaka. Jim Carey ji dokazal velice bravurne prevest na filmove platno, aby zpusobil u nejednoho divaka sklenene oci. Snad az na (obzvlaste pro mimoamerickeho divaka)umelou pietni vzpominku na obeti 2.Svet. valky, pri stoupajici americke vlajce a hrajici americke hymne. Nepokladam zcela za nutne davat tam tuto scenu. Nicmene dojem to kazi minimalne. Ale co me trochu vydesilo, tak to byl ten pompezni konec. Naivni a zcela americke. Tak jak nam snimek komorne plynul, mel i komorne zkoncit. Zivot neni jako knizka E.Zoli a ne vsechno konci vitezstvim Davida proti Goliasi. Frank Darabont to vsak tak natocil a dal tak lidem to co chteji - nadeji. Skoda. Kdyby konec pojednal mnohem komorneji a treba ani ne happyendem, mohl se film stat druhym Shawshankem - ale priznejme si pote by nebyl zas tak obliben u lidi. ()

Fíla 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že je to moc zdlouhavé. Slušela by tomu menší porce času. Jim je skvělý herec, ale mám někdy pocit jestli jsou to role zrovna pro něho. Je pravda, že v téhle roli si ani moc nikoho jiného představit nemohu. + Je herecký výkon Carreyho a zajímavé podání ve kterém byl film uskutečněn. - Je za časovou osu a možná lehoučce nepochopitelnost, ale to už je na každém zvlášť. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

stylový retro snímek, který však tahá ke dnu jeho klišovitost a protahovaná délka. Začátek byl docela zajímavý, ale po nehodě mi nepřišel děj ničím zajímavým. Vcelku u mě nemá na víc než silnější 2*. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Viděno v buse RegioJetu po cestě z Prahy do Brna. Tohle mě upřímně naprosto dostalo. Námět mi přišel lákavý, ale dost jsem se obával, že z toho vypadne další hollywoodský kýč. K mému překvapení se to ale naštěstí nestalo. Místo toho jsem se dočkal dost silného zážitku, který nejen že má spoustu silných scén, které jsou působivé i bez jakéhokoli citového vydírání (a jestli tu bylo, rozpadlo se v té dost pomalé atmosféře, což je jenom dobře), ale dokonce má i několik vzájemně propojených vrstev a není to tak jen dvouapůlhodinové vyprávění jednoho příběhu a ničeho dalšího. Navíc to, spolu s tím tématem počátků studené války v USA, trefně ukazuje i hrozbu dualistického smýšlení a rozdělování společnosti, což je něco, co bych od hollywoodského filmu nečekal. Dost mi sedla i ta pomalá atmosféra (až na pár vatových scén uprostřed), která dokonce pro mě byla i dost napínavá, jelikož většinu filmu je to takové ticho před bouří, kterého si ani jedna postava není vědoma a může vyvrcholit pro hlavního hrdinu a pro ostatní hned několika různými problémy. Taky to bylo to skvěle natočené a taky dobře zahrané. Navíc jsem se znova přesvědčil, že když to na Jima Carreyho přijde, umí hrát naprosto skvěle, protože tady předvedl fakt dokonalý výkon. Jen mě teda v té úvodní scéně přišlo, že z boku trochu vypadal jako Kyle McLachlan (což jsem ke konci mohl i dokonce porovnat, jelikož můj spolusedící na tabletu sledoval nějaký seriál právě s ním :D), ale to nejspíš způsobené tím, že moje schopnost rozpoznávat obličeje stojí za prd. Nicméně Majestic si mě dost získal a i když k němu mám pár výhrad, je jich naštěstí dostatečně málo, abych ten plný počet mohl dát. Ale já bych ho dal stejně i tak, jelikož mě to dost zasáhlo. 5* ()

Související novinky

Do třetice (opět) všechno dobré

Do třetice (opět) všechno dobré

20.10.2006

Frank Darabont je snaživec, i když to tak na první pohled možná nevypadá. Často se totiž pohybuje ve filmovém zákulisí buď na postu producenta či scénáristy a na objektivu kamery má zatím jen tři… (více)

Reklama

Reklama