Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 252)

Fr 

všechny recenze uživatele

Coural se tu jako chlápek na procházce v parku, co se vo nic nestará. Co nemá problémy. Jako by ho před touhle dírou chránil neviditelnej plášť..... Krásnej film o naději, která je nebezpečná, protože z ní člověk může zecvokatět. O vězení, kde člověk dělá cokoliv aby se zabavil a kde má jen dvě možnosti: myslet na život nebo na umírání. Ale hlavně o přátelství, protože přátel není nikdy dost. A nemusíte být ani v lapáku. Příběh, který vám tu naději může poskytnout a budete li mít odvahu prolézt řekou svinstva, můžete se vynořit čistí. A zajet si třeba do Zihuataneja. Nebo do Tábora. Jen je třeba věřit. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dala na doporučení svého přítele a podívala se na Shawshank a musím říct, že se tak trochu stydím za to, že jsem s k němu dostala až v roce 2012. Umístění v žebříčku mě nechávalo chladnou, ale kupodivu musím říct, že je Shawshank tak opěvovaný zaslouženě. Je to přesně druh filmu, po kterém vám zbyde dobrý pocit a poťouchlý úsměv na tváři.Přestože hlavní zápletku aby člověk pohledal, je to nesmírně vtipný a zároveň dojemný příběho naději, o svobodě a přátelství především. Herecký koncert Morgana Freemana a možná i Tima Robbinse, kterému jsem nejprve musela přijít na chut. Vězeňské snímky mě baví a tenhle je pravděpodobně tím nejlepším. Nemám prostě vůbec co vytknout, takže plný počet. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dva hodní lidé skončili ve vězení, kde se snaží přežít, a přes to, že všichni ostatní jsou zlí, přežijí. Shawshank je strašně banální film a hlavně ten cukrkandlový konec mně pokaždé leze krkem. Je to slušně natočený kousek, ovšem jeho tolik omílané kvality hraničící s genialitou jsem nepostřehl. Představa, že by měl tenhle film fungovat jako nejlepší všech dob, je vyloženě směšná. Na titul "film, který se líbí nejvíc lidem" ale asi pochopitelný kandidát. 70 % ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Presne ako u Foresta Gumpa si aj tento film 100 percentne zasluhuje miesto v prvej 10 všetkých filmov sveta. Dej tak perfektný, jednoduchý a originálny, k tomu pod taktovkou Franka Darabota? no to nemohlo vzniknúť nič iné, len jedinečné dielo 20storočia................ Soundtrack Thomas Newman: 1. May ,2. Shawshank Prison [Stoic Theme] ,3. New Fish ,4. Rock Hammer ,5. An Inch of His Life ,6. If I Didn't Care ,7. Brooks Was Here - Thomas Newman ,8. His Judgement Cometh ,9. Suds on the Roof ,10. Workfield ,11. Shawshank Redemption ,12. Lovesick Blues ,13. Elmo Blatch ,14. Sisters ,15. Zihuatanejo ,16. The Marriage of Figaro: Duetto-Sul Aria ,17. Lovely Raquel ,18. And That Right Soon ,19. Compass and Guns ,20. So Was Red ,21. End Title , ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Na velmi ošemetnou a těžko zodpověditelnou otázku "který film je podle vás nejlepší", mi dal do úst tímhle dílem Frank Darabont odpověď, za kterou se opravdu nebudu stydět. Pokud bych měl jenom jednu (možná dvě :) možnost, pak právě sem patří 6*. Bohužel jsem nestihl tenhle film v kině, ale vydáním na DVD jsem si ho konečně vychutnal i v originále a je to fakt nádhera (tím nechci hanět český dabing, který je mimochodem vynikající). ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Ve filmu jsou pouze dvě ženy, které promluví. První je zákaznice obchodu s potravinami, která si stěžuje na Brookse (James Whitmore) a ta druhá je zaměstnankyně banky, do které šel Andy (Tim Robbins) po útěku. (ČSFD)
  • Když se Andy Dufresne (Tim Robbins) ptá Reda (Morgan Freeman), proč je tady, Red mu odpoví, že je z celého Shawshanku jediný vinný. Důvod se dozvíme pouze z knižní předlohy, kdy Red uzavřel velkou pojistku pro svojí ženu a pak si pohrál s brzdami jejich Chevroletu. Vše šlo podle plánu, ale bohužel nepočítal s tím, že manželka vezme do města Castle Hill i sousedku s jejím synem. Za tento čin dostal 3 doživotní tresty. (Charpy)
  • Závěrečná scéna byla ve skutečnosti natočena na Panenských ostrovech v Karibiku, avšak ve filmu se má odehrávat na pobřeží Tichého oceánu. (GreatestFan)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama