Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Recenze (3 252)

ywulka 

všechny recenze uživatele

Dobrý priateľ sa dá získať už v mladosti, ale tiež aj v neskorej starobe. Nezáleží na tom, či je človek bankový riaditeľ alebo obyčajný vrah, ak nájdu to zvláštne neopísateľné puto, môžu sa z nich stať priatelia na večné časy. A o tom je celý tento film. Nie je o násilí, justičných omyloch, podvodoch, on je jednoducho o priateľstve a hrdinstve, ktoré prekoná všetko. Ťažko sa mi opisujú pocity z tohto filmu, už niekoľko rokov som z neho v nemom úžase a každé pozretie pre mňa predstavuje neopísateľný zážitok. ()

goodnic 

všechny recenze uživatele

Eh, no toto. Popravdě jsem vůbec netušil, čím může být tenhle film tak zajímavý a podíval jsem se na něj jen jako součást mé soukromé akce TOP 100 TO RATE. Dočkal jsem se zážitku podobného Forrestu Gumpovi. A pochopil jsem umístění obou filmů v žebříčcích NEJLEPŠÍ a NEJOBLÍBENĚJŠÍ. Forrest nemůže být nejlepší, na to je moc upřímný. Shawshank nemůže být nejoblíbenější, na to je "moc nejlepší" :-). No, každopádně to byl zážitek, ale že by to ve mě zanechalo nějakou výraznou stopu, tak to ne. Je to "jen" další skvělý film. ()

Schweinhund 

všechny recenze uživatele

O tom,který film je nejlepší by se dalo dlouze a bezvýsledně debatovat.Záleží na vkusu každého.Já vidím v Shawshanku dobrý filmový počin,ale raději upřednostňuji filmy Frajer Luke,Zelená míle a Útěk z Alcatrazu když už je teda řeč o filmech z vězeňského prostředí. ()

Zuzitto 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem na filmy z vězeňského prostředí moc nebyla. Ale po zhlédnutí tohoto snímku jsem svůj názor poněkud přehodnotila. Po celý film jsem jen tiše seděla a ani se nehnula. Doslova mě dostal. Má to hodně emoční charakter: utrpení, ztrátu, píli a hlavně velkou naději. Klobouk dolů před hereckými výkony Tima Robbinsna a Morgana Freemana, kterých si i díky této práci ještě více, jako herce s velkým H, vážím. ()

Dampfer 

všechny recenze uživatele

Co napsat o filmu kde nenajdete snad jediný nedostatek co se zpracování týče a děj je tak dokonalým mixem těch nejlepších i nejhorších lidských vlastností, že vás ani v hloubi duše nenapadne hledat chyby? Snad to že Vykoupení z věznice Shawshank je jeden z nejlepších filmů a pojmy jako naděje, přátelství a neuvěřitelná vytrvalost která charakterizuje člověka jsou v něm dokonale ztvárněny a zasazeny do děje tak, že tenhle film prostě musíte milovat. Výsostný hold Franku Darabothovi, Timu Robbinsovi, Morganu Freemenovi, Stephenu Kingovi a všem, bez kterých by tenhle mistrovský kousek nevznikl. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Vykřesat z až nechutně jednoduché zápletky, která by se dala shrnout slovy: "Je to o muži, kterého neprávem zavřou a chce se dostat ven.", dílo, u něhož se nenudíte, je napěchované obyčejným lidstvím, úžasnou atmosférou a skvělými hereckými výkony, kterým doopravdy věříte, tomu říkám umění. Velkou práci udělal už Stephen King, takže Frank Darabont to "jen" doladil, přesto pro mě nejlepší filmový zážitek všech dob. Baví mě na to koukat pořád dokola i bez kouzla superoriginálního překvapení, co jsem zažil poprvé. ()

mObscene 

všechny recenze uživatele

Ďalšia dokonalosť od Kinga a ďalšia dokonalosť od Kinga dokonale spracované...skvelé herecké obsadenie...Morgan Freeman ukázal aký je to neskutočne skvelý herec.. Film ktorý vám ukáže nádej, film ktorý vám ukáže že všetko to zlé je na niečo dobré...Film plný emocí spojený s drsným a krutým prostredím veznice a ukážka toho, čo dokáže ľudská trpezlivosť... A ten koniec filmu....pocitový,zrakový orgazmus...takýto film,už nik nenatočí...aj keď ho budem vidieť 30 krát budem chcieť zas a zas a zas..a vždy budem plakať ako malá...i keď budem vedieť ako sa to skončí... ()

Monty2729 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě především o obrovské vnitřní síle člověka, o tom, že lidé i v těch nejhorších chvílích mohou v sobě najít to "něco" a přežít... ()

Sláveček 

všechny recenze uživatele

Poměrně dlouho jsem se bránil tomuto filmu z vězeňského prostředí, už jenom to téma mi nepřišlo nijak zvlášť zajímavé. Říkal jsem si, co ti lidé na tom filmu tak vidí? Teďka už to úplně chápu. Nemá smysl něco dále psát, je to jednička mezi dramaty a myslím, že v brzké době si ho pustím ještě jednou. ()

Daginka 

všechny recenze uživatele

Strhující a krom jiného i dechberoucí snímek Franka Darabonta. Film ne o přísné věznici a životě v ní, ale o svobodě, naději a moci člověka se silnou vůlí a schopnostmi změnit svůj osud. Sympatická mi byla postava milého staříka Brookse, který nakonec ''tíhu'' svobody a stesk po svém druhém domově nezvládl.... Hodnocení: 100% ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Neviem si pomoct, ale hlavny hrdina mi trocha liezol na nervy tou svojou spomalenostou a zvlastnym vyrazom v tvari. Bol mi nesympaticky, co sa na väzňa , ktorý v skutočnosti nespachal ziaden hrozny cin, nehodi. Zato Morgan Freeman, či Bob Gunton to zahrali skvele. PLUS:realne vazenske prostredie, zmysluplne dialogy,emocie,vyprofilovane postavy, kamera, zaver filmu , myslienka, hlavna idea a akýsi odkaz svetu "nikdy sa nevzdavaj". MINUS: nesympaticky hlavny hrdina, trochu zdlhave sceny,,,Kazdopadne film stoji za to, treba ho vidiet... ()

sima275 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle film, jsem se chtěl podívat vlastně jenom proto, že je podle filmových fanoušků na ČSFD nejlepší. Musím říct že jsem určitě neudělal chybu. První polovina spíš byla v tom pomalejším tempu, ale i tak byla vynikající. O druhé polovině můžu říct 1 slovo - úžasné. A hlavně konec! Takový nejpřekvapivější a nejsilnější závěr jsem snad ještě nezažil. Ještě dlouho potom jsem ležel na gauči a říkal jsem si, že to byl jeden z mých nejlepších filmových zážitků a jaké mám štěstí, že vím že ČSFD existuje, protože bez ní bych se na tento film opravdu nepodíval. 100% ()

Slidger 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že ten film byl super. Má to hloubku a i na to, že je to tak dlouhý, tak jsem to sledoval se zaujetím až do konce. Vůbec se nedivím, že je to nejlepší film podle hodnocení. ()

venca206 

všechny recenze uživatele

Ještě před prvním spatřením tohoto filmu jsem si říkal, že se tu z něj dělá nějakej kult! Po shlédnutí vím proč! ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama