Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (192)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone zase natočil film, který se nebude líbit každému, který plno lidí nepříjme už od začátku a film, který svým způsobem také plno lidí nedocení, už jenom proto,že má v názvu dvojité v s tečkou. Popravdě je ale tenhle film pravý opak toho, o čem byste si představili životopisný film, a je to opravdu příjemné zpestření oproti tomu co byste čekali. Film má v sobě snad všecky možné filmové styly, a rozhodně nepřestane jen tak nudit. Proto nevidím jediný důvod, proč ho kritizovat, při sledování zdejšího hodnocení a 66ti procent, které tento film dostal, bohužel. Josh Brolin bývalého prezidenta Spojených států zahrál famózně, ze začátku jsem mu to nedokázal věřit, a ani jsem v něm Bushe neviděl, ale po čase jsem prostě musel změnit názor. Do teď nechápu, proč za tu roli nedostal nominaci na Oskara a Nixon z filmu Frost-Nixon jo. Doteďka to asi ani nepochopim a opět budu tvrdit to, že tenhle film je hrozně nedoceněnej. Čtyři hvězdičky tomu dám a s radostí, ve filmu totiž není vidět jediný úspěch osoby o které tento film je, vypráví prostý příběh člověka, zobrazeného každou chvíli nějak jinak, přesto oddaného své práci, což určitě není lež, ale je otázka, co je na tom všem pravdy. Jedno je jasné, mně osobně se film líbil, ať si Oliver Stone mění fakta s fikcí jak chce, sám nevím co je na tom pravdy a co ne. Já jsem nečekal nic, a dostal jsem především obyčejného Texasana, který sice udělal plno chyb...ale na druhou stranu...kdo ne. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Odstup. To je to, co Stoneův Nixon měl a tenhle film nemá. Stone se nemohl dočkat, aby už už vychrlil svůj názor, nikterak originální a analytický asi jako novinové titulky, totiž: Irák neměl zbraně hromadného ničení - čili - irácká invaze byla totální chyba - čili - W. jednal prostoduše (pod vlivem víry a ďábelského imperialisty Cheneyho) - čili - je to loser se vším všudy a basta. --- A tak máme dvouhodinový film, který jenom potvrzuje klišé. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Politické hry chlapcov v Bielom dome sú Stoneovou slabosťou, ale okrem JFK sa žiadny nepriblížil k požadovaným očakávaniam. Život Georgea W. Busha mnohým neamerickým divákom začal byť známy až po jednom dátume (všetci vieme ktorom), a tak som rád, že Stone venoval jeho predchádzajúcemu obdobiu života značnú časť filmu. Od jeho začiatkov ako neschopného vysávača výhod tatkovej vysokej pozície, až po obsadenie najvyššej pozície v štáte, sa však nedočkáme ničoho iného, len politických reprodukcií a faktov, ktoré by sa pri hlbšom a horlivejšom bádaní podarilo nahromadiť viac-menej každému smrteľníkovi. Požadujúce odhalenie súkromia hlavy štátu najmocnejšej krajiny sveta a jeho rodiny divák dostane len vo vzťahu k jeho otcovi. Vzťahy s manželkou, bratom, či inými kolegami z Bieleho domu zostávajú aj naďalej tabu. Divák sa akurát dozvie, ako jednoducho sa dá behom pár minút brnknúť Tonymu Blairovi, Jacquesovi Chiracovi, či Vladimirovi Putinovi. Neviem nakoľko hodnoverne Brolin splynul s Bushovým vystupovaním, no jeho herecký prejav pôsobí veľmi hodnoverne. A okrem toho, že aj iní herci predstavujúci ostatných vplyvných politikov (Colin Powell, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld, Tony Blair) sa na nich neskutočne podobajú, tak herecky tiež nezaostávajú. Udivujúce ale je, že tvorcovia si nerobia ťažkú hlavu so starnutím postáv, keď v priebehu tridsiatich (a viac) rokov sa zmenili len šediny Josha Brolina a keby som nedostával časové informácie v priebehu filmu, tak by som si myslel, že to celé prebieha v priebehu jednej dekády. 65%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Olivera Stonea příliš neznám, takže nemůžu říct, jestli je W. jeho nejhorším či nejlepším filmem, nebo jestli vypadá, jako by to jeho film vůbec nebyl. Osoba dnes už bývalého nejmocnějšího muže planety mě ale zajímala a zajímá, a tak jsem se na tuhle dvouhodinovou životopisnou sondu těšil. Musím uznat, že si s ní Stone poradil dobře. Velkou výhrou je obsazení všech rolí (Brolin je opravdu výborný, James Cromwell nebo Richard "Cheney" Dreyfuss" ale nejsou o nic horší) a scénář, který ze života "Dabljů" vybral většinu zajímavých momentů a poskládal je vedle sebe způsobem "Ať si každý vybere". Líbí se mi, že Stone Bushovi nestaví žádný pomník, zůstává nestranný, nevynáší jej do nebes a nedělá z něho politický mozek Ameriky. W. je naopak takový texaský kovboj, který se chvíli protloukal životem, než přišel na to, co by mu šlo. Je lidský, chybuje a tu a tam něco neví ("Věznice Guantanamero"), ale zrovna tak si dokáže jít tvrdě za svým. Obzvlášť když se třeba jedná o to, nakopat Saddámovi zadek. Líbilo se mi to moc, za čtyři čisté hvězdy.__P.S. Hlavně se ale vyhněte dabingu. Gustav "Tom Cruise" Bubník se sice k mladému Bushovi hodí, ale k šedivé hlavě států sedí asi jako medvěd grizzly k horskému kolu (ano - zní to divně). ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

No, není to bůhví jaký zázrak a té kontroverze, které se čekalo tu taky moc není. O to víc mě zaráží, že právě s tou kontroverzí se tvůrci chlubili a lákali na ní do kin. Nakonec tak George W. Bush zůstává poněkud nudným státníkem. Jeho bouřlivá minulost je zde také velmi umírněná a spousta jeho životních etap zůstává nedotaženo a nevyužito. Jsem toho názoru, že film by potřeboval nějaký ten čas navíc. Dvě hodiny jsou na tak košatý životní příběh málo. Jediné co kontroverzí zavání je vztah Bushe s jeho otcem a způsob rozhodnutí o válce v Íráku. Ovšem ta kontroverze je smyšlená stejně jako samotné scény. Velmi mě však překvapuje, že 11. září tu skoro žádný čas věnován není a válce v Íráku tu Stone věnuje skoro třetinu filmu. Zkrátka je to hodně nevyvážený životopis. Velkým pozitivem tak zůstává asi jen výkon Joshe Brolina, který tu hraje téměř na Oscara (nedočkal se ani nominace, narozdíl od role ve filmu Milk). Kdo působí velmi nejistě je James Cromwell (Bush starší) to je výkon na úrovni béčkového dramatu, které nelze brát vážně. V kompletu se nám však nabízí velmi zajímavý pohled na prezidenta, který si oblibu světa nezískal, stejně jako si ji nezíská tento snímek. To je kontroverze... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Josh Brolin se na roli G. W. Bushe připravoval sledováním hodin materiálu s ním, aby znal všechny jeho grimasy a mimiku. (duklak2)
  • Hlavný predstaviteľ Josh Brolin je demokratom, no v tomto filme si zahral republikánskeho lídra. (MikaelSVK)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama