Reklama

Reklama

VOD (1)

Rodinný outsider, který nakonec stál v čele Američanů. Životní příběh prezidenta George W. Bushe. Nikdo by to do něj v mládí neřekl, přesto dnes patří mezi nejznámější osobnosti americké historie. Biografický laděný film o životě George Walkera Bushe sleduje budoucího 43. amerického prezidenta od roku 1967. Od jeho nevázaných a hodně bezstarostných dnů na vysoké škole, přes vojenskou službu, guvernérský úřad v Texasu. Všímá si jeho zapojení do velkého byznysu v naftařském průmyslu, až po prezidentskou kandidaturu v roce 2000, mapuje první čtyři roky v nejvyšším úřadě, až po druhou kandidaturu v roce 2004... (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (192)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Možná spíš 4****, uvidim, jestli si to nerozmyslim... Zajímavý film, který, jak název napovídá:) je o Bushovi Juniorovi. Ukazuje nám ho v situacích, ve kterých ho mohlo vidět jen málo smrtelníků, ve většině jsou to sarkastické a hořce úsměvné scény, kdy se wéčko cpe, učí se odpovídat novinářům, cpe se nebo sleduje baseball a cpe se. To si divák uvědomí, jak obyčejnej člověk by to byl, nebýt syn prezidenta. Problematické je, že pozadí bushovejch politickejch činů je normálním lidem dokonale skryto a nedá se ověřit, kolik si toho Stone ve filmu vymyslel, kolik upravil a kolik se toho skutečně blíží reálným situacím. Spoustu zajímavejch témat, které by se ve filmu objevit ale zase Stone vynechává...tak nevím. Prostě je to zajímavej film, ale jeho hodnocením si vůbec nejsem jistej, budu muset pár dní počkat a uvidím, co z toho vzejde. On sám Stone naschvál Bushe ukázal ve spoustě (většině?) scén jako idiota a týpka, kterej měl spíš zůstat v Texasu na ranči, ale v některejch scénách s ním jakoby soucítí - je to takovej chudáček, který se neumí vyrovnat se stínem svého papínka. (A výkon Joshe Brolina je perfektní..ehm.) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Politické hry chlapcov v Bielom dome sú Stoneovou slabosťou, ale okrem JFK sa žiadny nepriblížil k požadovaným očakávaniam. Život Georgea W. Busha mnohým neamerickým divákom začal byť známy až po jednom dátume (všetci vieme ktorom), a tak som rád, že Stone venoval jeho predchádzajúcemu obdobiu života značnú časť filmu. Od jeho začiatkov ako neschopného vysávača výhod tatkovej vysokej pozície, až po obsadenie najvyššej pozície v štáte, sa však nedočkáme ničoho iného, len politických reprodukcií a faktov, ktoré by sa pri hlbšom a horlivejšom bádaní podarilo nahromadiť viac-menej každému smrteľníkovi. Požadujúce odhalenie súkromia hlavy štátu najmocnejšej krajiny sveta a jeho rodiny divák dostane len vo vzťahu k jeho otcovi. Vzťahy s manželkou, bratom, či inými kolegami z Bieleho domu zostávajú aj naďalej tabu. Divák sa akurát dozvie, ako jednoducho sa dá behom pár minút brnknúť Tonymu Blairovi, Jacquesovi Chiracovi, či Vladimirovi Putinovi. Neviem nakoľko hodnoverne Brolin splynul s Bushovým vystupovaním, no jeho herecký prejav pôsobí veľmi hodnoverne. A okrem toho, že aj iní herci predstavujúci ostatných vplyvných politikov (Colin Powell, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld, Tony Blair) sa na nich neskutočne podobajú, tak herecky tiež nezaostávajú. Udivujúce ale je, že tvorcovia si nerobia ťažkú hlavu so starnutím postáv, keď v priebehu tridsiatich (a viac) rokov sa zmenili len šediny Josha Brolina a keby som nedostával časové informácie v priebehu filmu, tak by som si myslel, že to celé prebieha v priebehu jednej dekády. 65%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone natočil snímek, kterým nikomu neublížil, tedy snad kromě sebe. To, že je Brolin v roli výtečný, je jedna věc, ale druhá je skutečnost, že ten film je vlastně o obyčejném člověku, který se snaží, aby se s tím, co přichází, vyrovnal. Popravdě, mě je jedno, že je G. W. Bush normální - obyčejný člověk. Nechápu, jaký smysl má dívat se dvě hodiny na film, který se nás snaží přesvědčit, o tom, že je Bush náš muž. A jestli tohle mělo být satirou a karikaturou tohoto muže, tak se to Stonovi podařilo tak dobře skrýt, že je z toho nakonec glorifikace a vlastně i opodstatnění války v Iráku. Brát skutečnost, že se film vyhýbá 11. září jako vhodný prvek, mi přijde jen jako nástroj vyhnout se kontroverzi, což se tomuhle snímku daří skvěle. Je neskutečně plochý. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je milé osvěžit si vědomost, že nejmocnějším mužem planety byl po nekonečnou dobu osmi let vyléčený notorik, jemuž celá armáda poradců nepřetržitě stála na jeho nekonečném vedení. Osud světa byl zkrátka v dobrých rukou a já, hrdý ateista, poníženě děkuji všemohoucímu, že na našem území nevytryskla ze země ropa, tudíž jsme se lstivě vyhnuli zařazení na Osu zla. Snímek samotný na mě nepříjemně působil snahou tvářit se objektivně, protože mne by uspokojilo daleko více podpásových úderů do nechráněných choulostivých partií pana Bushe, toho času mladšího. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Humorně laděný dokumentární pohled do zákulisí prezidentského úřadu, ovšem s důrazem ne nelítostnou kritiku Bushovy administrativy. Snímek svou svérázností připomíná Moorova Fahrenheita a šílená karikatura jižanského burana, zde místy vyhnaná ad absurdum, často vykouzlí úsměv na rtech. Tenhle kousek se Bushovic famílii nebude líbit. Jedná se o skvělou ostrou satiru, nikoliv drama. Oliver Stone opět píchá do vosího hnízda. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Oliver Stone si dal při výběru herců záležet především na jejich vzhledu. Mají být co nejpodobnější svým předobrazům. Někteří kritici mu vyčítají, že to je na úkor jejich herecké kvality. (duklak2)
  • Josh Brolin se na roli G. W. Bushe připravoval sledováním hodin materiálu s ním, aby znal všechny jeho grimasy a mimiku. (duklak2)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Jihoamerická revoluce podle Stonea

Jihoamerická revoluce podle Stonea

12.12.2008

Oliver Stone si pořád hraje na „svědomí Ameriky“, ale návštěvnost a kritiky jeho posledního opusu z Bílého domu W. naznačují, že tohle jeho vyhrožování levicovým prstem zajímá čím dál míň diváků.… (více)

Další biografie na obzoru

Další biografie na obzoru

13.08.2008

Amerika posledních pár měsíců žije volbami a tím, že je tu dost reálná možnost, že se prezidentem momentálně asi nejmocnějšího státu na světě stane Afroameričan. Politika zkrátka hýbe celým USA a… (více)

Reklama

Reklama