Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zlé sovětské rakety na Kubě přinesly světu jadernou krizi. Tak to bylo. Určitě za nic nemohly ty hodné americké rakety v Turecku. Sledujeme totiž americkou verzi pravdy o tom, kterak se zabránilo výměnnému pobytu jaderných hlavic mezi USA a CCCP. Je to poměrně zajímavá hra, ale přesto si dovolím utrousit poznámku, že, pokud tedy nežiju v Matrixu, tak k výměně hlavic nedošlo a to poněkud snižuje napětí snímku. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Přestože všichni víme jak to dopadne, jedná se o parádní, napínavou sondu do pater vysoké politiky. Musím ocenit smysluplný scénář, napětí a v neposlední řadě skvelé herce. Jedinou, malou výtku bych měl k zbytečným pasážím rodinného života O 'Donnella. No jelikož jsou ty pasáže velmi krátké - zasloužených pět. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvele až priam autenticky natočených pár dní, ktoré mohli zmeniť svet úplne, alebo ho aj zničiť. Hlavne prvá polovica je úplne skvelá, vtiahne do deja, hoci je to politicky orientovaný film, pochopí ho úplne každý. Slabinou je menšie vypustenie pary v druhej polovici a trochu i Costner, hoci ten strnulý výraz sa tentokrát prekvapujúco hodil. Herecky Greenwood, čo by Kennedy, exceluje. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na politické filmy z USA se ze zásady nekoukám, protože ten patologický patriotismus a pravidelnou dávku emocí prostě nesnáším. Musím ale předeslat, že tady se nic takového nekoná. Tady dostáváme brilantně natočený nervák o "dnech, kdy se nakonec nezastavila Země". Třináct dní v oválné pracovně, kdy Kennedyovi chlapci neztratili hlavy, odolali tlaku svých válkychtivých generálů, a zabránili třetí světové válce. Žádné velké kecy, žádce dojímání starých bab, ale precizně napsané dialogy, zároveň ale srozumitelné, člověk ani v nejvypjatějších momentech neztrácí orientaci. V dějinách není mnoho míst, kdy vítězí Dobro, takže se vyplatí o tom udělat film. Však to generálové Kennedyům nezapomněli a byli posláni do věčných lovišť...85% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Politické thrillery jsou specifické v tom, že většinou podléhají úhlu pohledu země, která snímek točí. Toho jsem se nejvíce "bál", ale vše mi přišlo "korektní a vyvážené." Jistě, zjednodušení, stejně jako zaujatosti se úplně oprostit nemůžeme, ale i přes delší stopáž, myslím, můžete tento napínavý film slupnout jako malinu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Snímek je natočen na motivy knihy "The Kennedy Tapes: Inside White house during the Cuban Missile Crisis" od Ernesta Maye a Philipa Zelikowa. (Terva)
  • Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life. (curfew77)
  • Okrem amerických štátov Kalifornia, Rhode Island a metropoly Washington D.C. prebiehalo natáčanie aj na lodi USS Joseph P. Kennedy Jr. či na Filipínach. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama