Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak jsem psal v komentáři u mého velmi oblíbeného filmu Death Sentence (2007), existují pocty legendárním filmům či žánrům a existují vykrádačky... Death Sentence byla špičková práce, kterou beru jako poctu a veškerou úvahu na téma subžánru "revenge movies" odkazuji na komentář k tomuto filmu... Harry Brown je vlastně podobný film ... ale je to vykrádačka jak mraky ... Bere si do huby jak absolutní kultovní klasiku Death Wish (1974), tak spoustu dalších filmů, až i konečně naprosto jedinečný film, který do tohoto subžánru nepatří, tedy Gran Torino (2008) ... Všechno poskládáme dohromady a máme z toho kupodivu hodně dobrý, koukatelný, překvapivě drsný a neuvěřitelně zarážjící kousek ... Kriminalita (zejména) britské mládeže byla v posledních letech filmově již několikrát kvalitně nakousnutá, jak již výše zmíněným Death Sentence, tak špičkovým exploitačním horrorem Eden Lake (2008) a několika dalšími filmy... I zde máme perfektně zahrané a představené grázly, prasata a hovada, které nemůže člověk už od pohledu vystát ... jejich herecké výkony vyloženě oceňuji, opět nahánění strach, adrenalin do krve až nenávist ... A máme zde hrdinu, kterému na začátku nevěříme fakt vůbec nic, děda, co se sotva postaví z pohovky, šourající se mezi bytovkami a hledící si svého ... ovšem bývalý člen speciálních jednotek, který kromě té milé stařečkovské povahy má ještě jednu stránku osobnosti a to je jeho výcvik, který se zřejmě nezapomíná stejně jako plavání či ježdění na kole ... Dožil by si vklidu svůj důchod, kdyby mu jeden den nezemřela manželka a druhý den mu grázlové nezabili kamaráda, se kterým hrával v baru šachy ... i to by ještě nestačilo, kdyby na něj jeden z těch grázlů nevytáhl po cestě v noci domů kudlu a nechtěl po něm jeho peníze ... A tady opilému staříkovi šouajícímu se z baru naskočí dávný výcvik a jednoduchým a sekundovým hmatem toho šmejda probodne sám ... A pak už není nic, žádný vývoj postavy, jak jsme zvyklí od 70. let, žádné zvraty ... jen starý Michael Caine se šourá ultra-odporným světem zvrácené kriminální společnosti jako pomalý, ale jistý stroj na smrt a postupně oddělává všechny, kdo se mu z tohoto světa postaví do cesty ... Musím uznat, že se jedná o jednoduchou akční záležitost, nic víc ... žádné stotožnění se s hrdinem se zde nekoná. Caine jen rozsévá smrt a v brutalitě a násilí si nezadá ani s tatíkem masakrující Francii ve filmu 96 hodin/Taken (2008). Jenže ten film je neuvěřitelně zábavný, nemůžu si pomoct, i když tak strašně vykrádá a chvílemi je to fakt "už trochu moc", to prostředí, děj a hlavní postava je prostě klasicky super ... A nejlepší na tom je, že ten děda nakonec nečekaně "vyjebe úplně se všema" ... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tradičný oldschool nárez, ktorý v poslednej dobe predviedol Eastwood v epickejšom štýle vo svojom Gran Torino, či Neeson v oveľa viac akčnejšej jazde Taken. Tento ich anglický kolega má pomerne jednoduchú zápletku, ale spracovanie je na veľmi vysokej úrovni a dej sa nesie vo veľkom štýle. Postupné hustnutie atmosféry a prechod z obyčajnej drámy na nekompromisný thriller s motívom odplaty sa nie vždy vydarí. Doposiaľ neznámy režisér sa touto úlohou však popasoval náramne dobre a ukázal ako danú tému možno spracovať aj v elegantnom ráze. Žiadne bezhlavé akčné nájazdy proti múru, či hollywoodsky klišovité náznaky sa nekonajú, naopak, niektoré scény by som zaradil do topky vo svojom žánri. Čo je však dôležitejšie, že Caine potvrdzuje hereckú formu a odkazuje, že ho ešte na pár rokov nemáme odsúvať na vedľajšiu koľaj. 85%. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Caine je s príbúdajúcim vekom pre mňa čoraz zaujímavejší. Aj keď sa skvelo blysol vedľajšou úlohou v Nolanových Batmanoch, hercovi jeho formátu som prial aby zažiaril naplno a opäť sa nadobro vrátil medzi špičku postarších legiend typu C.Eastwood, či M.Freeman. Dobrých filmov o pomste nie je aspoň pre mňa nikdy dosť. Táto téma je večná a keď sa to podá tak realisticky ako v Harry Brownovi, úspech je zaručený. Film sa porovnaniu s Eastwoodovim Grand Torinom určite nevyhne, ale kdežto Eastwood išiel diváckou cestou s minimum násilia a optimizmom, Harry Brown je priamočiarejší, temnejší a skôr pesimistickejší. Grand Torino je kvalitná pecka a H. Brown je na tom o čosi poslabšie, ale stále veľmi dobre. Gangy s frajermi, ktorí si myslia, že im patrí celý svet, pozná určite každý aj zo svojho okolia. Človek, ktorého zaženú do kúta a nemá čo stratiť, by sa mohol správať aj takto ako H. Brown. Najviac sa mi páčila scéna, kde postrelenému dealerovi, ktorý leží medzi kvetináčmi s marihuanou vysvetľuje, aké má šance na prežitie s prestreleným bruchom. Temné, pesimistické,ale výborné. 90%. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že zdejší komentáře jeden z nejkontroverznějších britských filmů současnosti uctívají jako divácky vstřícnou žánrovku. Narozdíl od obecného přesahu Eastwoodova "Gran Torino" přichází v "Harry Brown" s konkrétní odpovědí na konkrétní problém. Filmové reakce na kriminalitu britské mládeže nejsou ojedinělé (např. Eden Lake), ale tento film k celé otázce přistupuje s vypěněnou radikálností. Za pomoci exploatačních prvků (vyobrazení feťáků jako psychopatických trosek, byrokratická neschopnost policie, populistické ospravedlňování hrdinových činů, křiklavě idylický závěr) a autority ikonického britského herce spojovaného se starými dobrými časy vzniklo vyprávění, které diváky utvrzuje v tom, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Zatímco letitý drsňák Eastwood na stará kolena přijímá cestu sebeobětování a klidné síly dřívější bonvián Caine (Alfie, Italian Job) sahá po zbrani a ve stylu "Rambo: Do pekla a zpět" ukazuje mladým idealistům, že jediným řešením je nelítostný atak. Když se takto vyjadřuje senilní Stallone k situaci na druhém konci světa, lze to brát s pousmáním jako žánrovou stylizaci, ale v případě "Harryho Browna" se jedná o postoj k domácí situaci, který nevíc bude s tamními diváky silně rezonovat. Film nevyjadřuje postoj jednoho sebestředného dědka uvízlého v době své největší slávy, nýbrž odpovídá náladám publika, které již má dost situace ve svém okolí a nevidí již jiné východisko, než to zde předestřené. A právě proto je "Harry Brown" stejně jako brazilská fašistická "Elitní jednotka" mrazivá dobová výpověď a ne nějaká žánrovka. V momentě, kdy společnost dospěje do stádia, že uctívá tento přístup k věcem, nelze než cítit strach a krajní zneklidnění. Z tohoto hlediska je "Harry Brown" stejnou mírou vynikající film i odpad. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

priznam se, o Cainovi jsem se poprve dozvedel pri sledovani Batman začíná, holt britsky filmovy prumysl me vzdycky mijel a ani ted v nem nejsem nijak zainteresovan. Takze sem si rekl, ze zkusim i neco jineho, nez Caina v Nolanovkach a rozhodl sem se okamzite pro tohle dilo, pamatujic si na zazitek, jaky sem mel pri Gran Torinu. Ale, zel, je to o tridu mensi "zabava" nez u Clinta. Emoce se vubec nedostavuji tak jak by mely, proste sledujeme dedouska, ktereho uz nasrali zdrogovane detska, kterak je bez milosti vrazdí. Nacez prichazi zaver, ktery sice pekne ukazuje, jak si policie nedokaze poradit s mladezi (zacoz mozna muze sama, tak dlouho cekala, tak dlouho je nechala zapadat do bahna, az jim to prerostlo pres hlavu - viz take docela pekna scena vyslechu..), ale dejova linie rozvijejici se v hospode je velice... divna a tupa.. nemluve o digitalni krvi, ktera mi pri takovemto komornim filmu pekne nastvala. (u Ninja Assassin prosim, ale tady?) Nastesti vse zachranuje hodne tvrdy Michael Cain (ktery se mi ale stejne vice libil jako takovy smutny deda, nez jako andel pomsty, jedina cool vrazda byla ta prvni, ty ostatni byli prilis rozpitvavane, az do nechutnych detailů a proste me nebrali) a take skvele natocena kamerova scena na zacatku (jeji dej je ale hodne hnusny). Tedy hlavne doufam, ze nebudeme mit takovou mladez i v ČR a davam tomuhle anglickemu Drsnemu Harrymu prumerne 4 hvezdy. PS: jo, jeste to vykresleni nebezpeci pomocí obycejneho podchodu bylo dobry.. :-) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)
  • Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila. (vander19)
  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno