Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejlepší v tomto filmu byl komediální prvek v podobě starého Indiána. Jinak docela obyčejný western, kde přestřelky působí až moc přehnaně ve prospěch hlavního hrdiny - možná kdyby to nebrali až tak vážně, bylo by to lepší. Celkově tedy dá se říct lehce nadprůměrný film, který nezanechá moc hlubokou stopu ve vzpomínce. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pociťoval som pri sledovaní veľké DEJA VU,že som to musel už vidieť,niečo mi hovorilo,že mi to je známe... Zrejme pre postavu indiána CHIEFA DANA GEORGA,ktorého som videl v PENNOVOM LITTLE BIG MAN,kde hral DUSTIN HOFFMAN,čo mi nejako pripomínalo dej JOSEYA WALESA,kde je CLINT EASTWOOD v intenzívnom 2.hodinovom zážitku s filmárskymi postupmi,lebo Clint aj režíruje a réžia je to vskutku prospešne dynamická s naturalistickou kamerou s gejzírmi krvi... Josey Wales sa chce pomstiť za vyvraždenie rodiny hŕstkou primitívov bažiacou po krvi,ktorá tu potečie ako rozbúrený potok po hustom daždi,pričom na ceste postretáva postavy,ktoré sa k nemu pridávajú a samozrejme je na neho vypísaná ODMENA,tak sa musí obzerať za seba v jednom kuse a dávať si bacha na neustále nebezpečenstvo,ktoré číha na každom kroku... Geniálny je Lone Watie,neveril som vlastným očiam,čo spraví pre charakter. HUDBA navodí a prevedie hustou hmlovou atmosférou vo vízii herca a režiséra zároveň,ktorý bez problémov výborne hrá a réžia má jednoducho grády,úroveň. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Příběh bývalého farmáře, zahořklého, odvážného Josey Walese, který žije pro pomstu za vyvraždění rodiny v časech po ukončení americké války Severu proti Jihu. Brzy se však sám stává pronásledovaným psancem, přesto se rozhodne pomáhat jiné rodině farmářů na cestě, kterým hrozí nebezpečí. Nadprůměrný mix westernu a road movie od mého oblíbeného Clinta Eastwooda jako režiséra i hlavní postavy, která střílí ihned po uplivnutí... Potěší i starý indián v podání Chief Dana George - téhož indiánského herce, který byl za roli indiánského dědečka Staré Kůže ve filmu Malý Velký Muž nominován na Oscara. Trailer k filmu: http://www.youtube.com/watch?v=iLehqkX-gkk ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)

Reklama

Reklama